Frans Hals
65815
post-template-default,single,single-post,postid-65815,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Frans Hals

Frans Hals

Van 16 februari tot 9 juni 2024 loopt een uitzonderlijke tentoonstelling over Frans Hals in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Niet minder dan 50 sleutelwerken (uit een totaal van 200 bekende werken) van de grootmeester in de portretkunst worden uit diverse musea en privécollecties in het Rijksmuseum bijeengebracht. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling brengt Hannibal Books dit kunstboek uit.

Het leven van Frans Hals

Hij werd geboren in Antwerpen rond 1583 maar in 1585 vluchtte de familie tijdens de Spaanse bezetting naar Haarlem. In 1610 trad hij toe tot de Sint-Lucasgilde van Haarlem maar het duurde tot 1615 dat hij de opdracht kreeg de schuttersmaaltijd van officieren van de Sint-Jorisdoelen te schilderen.  Tot zijn opdrachtgevers van portretten behoorden de politieke en economische (lakenkooplieden, brouwers) elite van Haarlem. In tegenstelling tot historie- en landschapschilders hadden portretschilders een regelmatig inkomen, anderzijds waren zij afhankelijk van de wensen van de geportretteerden met betrekking tot het formaat, de compositie, de houding en attributen.

Frans Hals als schilder

De kwaliteit van Frans Hals in het schilderen van portretten ligt vooral in de losse penseelvoering waardoor het portret dynamisch werd, o.a. door het scherpzinnig waarnemen van gezichtsuitdrukkingen en een grote variatie van houdingen en gebaren. Opvallend in zijn werk is het uitbeelden van verschillende soorten lachers: hoewel in zijn portretten de lippen nauwelijks van elkaar gaan, lachen zijn personages vrolijk, uit ongemak, lieftallig, met een fijne glimlach, verliefd, een grijnslach, ….

Graveurs maakten van zijn schilderijen portretprenten die zo op grote schaal konden verspreid worden.

Dit prachtig kunstboek is geïllustreerd met tientallen (detail)afbeeldingen.

Een uitgave van Hannibal Books, 2024, ISBN 978 94 6466 662 5, 226 p, € 45,00

 

Recensent: Didier Van Houts