FRIDA KAHLO – HER PHOTOS
45593
post-template-default,single,single-post,postid-45593,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

FRIDA KAHLO – HER PHOTOS

FRIDA KAHLO – HER PHOTOS

Wie denkt Frida Kahlo te kennen als kunstenares of als persoon moet toch nog even langs de tentoonstelling “Frida Kahlo – Her Photos” in Gent. Na haar dood in 1954, op 47-jarige leeftijd, verdwijnt haar persoonlijk archief voor 50 jaar achter slot. Meer dan zesduizend fotoʼs, tekeningen, brieven, medicijnen en kleding bleven dus tot 2004 opgeborgen.

Al van jongs af aan was Kahlo begeesterd door fotografie. Hoe kon het ook anders, met een fotograaf als vader. Soms stond ze voor, soms stond ze achter de camera. Zo verzamelde ze nauwgezet een collectie foto’s. Sommigen daarvan waren van de hand van bekende fotografen zoals Man Ray, Brassaï en Tina Modotti. Stuk voor stuk waren het beelden die haar inspireerden en haar artistieke werk beïnvloedden. Vaak bewerkte, beschilderde of verknipte ze de foto’s. Kahlo focuste met haar foto’s vaak op familie en vrienden. Ook haar grote liefde, Diego Rivera, stond centraal. Tegelijk belicht haar werk de Mexicaanse samenleving.

Frida gebruikte vaak foto’s voor haar schilderijen. In elk van de thema’s wordt er een link gelegd tussen een foto en het schilderij.

Na haar dood werd haar woning, het Casa Azul, of het blauwe huis, ingericht als een museum. Het was Diego die Frida’s kunstwerken en voorwerpen aan het museum schonk, maar hij wenste dat dit archief voor 50 jaar op slot ging.

Historische Huizen Gent brengt nu 241 beelden uit deze ruime collectie foto’s. Via haar foto’s leren we Frida Kahlo kennen. We ontdekken haar roots, leren haar familie kennen en komen te weten wie haar vrienden en geliefden waren.

De kat op de foto wordt hier een onderdeel van het schilderij.

De tentoonstelling is geen chronologische biografie. Er is een verdeling gemaakt in zes hoofdstukken: Het begin, Het Blauwe Huis, politiek, Revoluties & Diego, Het gebroken Lichaam en Fridaʼs Liefdes en Fotografie. Ze laten de bezoeker kennis maken met zowel haar gelukkigste als haar donkerste momenten. Het zijn persoonlijke documenten die een inkijk bieden in haar leven. Op de meer private fotoʼs drukte ze niet zelden haar persoonlijke stempel, ze sneed er stukken uit, schreef er opdrachten op en personaliseerde ze alsof het schilderijen waren.

Op haar zesde kreeg ze polio en op haar achttiende raakte ze ernstig gewond bij een verkeersongeval. Tijdens haar maandenlange herstelperiode moet ze het bed houden en begint ze te schilderen met behulp van een spiegel die haar moeder boven haar bed plaatst. In 1929 trouwt ze met Diego Rivera, maar dat belet Diego er niet van andere vrouwen te blijven zien. Frida zegt hierover: “Ik heb twee ongelukken gehad in mijn leven, één daarvan was een tram die over me heen reed… het andere ongeluk is Diego.”

De Frida kamer is geen kinderhoekje maar een kinderruimte. Een ruimte waar ze creatief aan de slag kunnen gaan.

Voor de kinderen tussen 6 en 12 jaar is er een gidsje “Viva Frida” waarmee ze op spelenderwijs opzoek kunnen gaan naar de bijzonderheden in Fridaʼs fotoʼs. In de Frida kamer, op het einde van de expo kunnen ze zich dan uitleven met het vele knutselmateriaal om typische Frida spulletjes te maken.

De tentoonstelling loopt tot en met 22 augustus 2021 in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent

Info: Fri­da Kah­lo – Her Pho­tos | Historische Huizen Gent (stad.gent)

Perscontact: Patty Delanghe  patty.delanghe@stad.gent. Verslag en foto’s: Maurice van Bavel