Gailliard op bezoek bij James Ensor
62079
post-template-default,single,single-post,postid-62079,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Gailliard op bezoek bij James Ensor

Gailliard op bezoek bij James Ensor

Zelfportret met doodshoofd

Nog tot 27 augustus 2023 kun je naar de tentoonstelling ‘Gailliard bij Ensor op bezoek’ in het James Ensorhuis aan de Vlaanderenstraat te Oostende. Het is al de negende expo sinds de heropening van het museum in juli 2020. Jean-Jacques Gailliard (Brussel, 22 november 1890 – Sint Gillis, 17 april 1976) was een Belgische kunstschilder en graficus. Als zoon van de impressionistische kunstschilder Franz Gailliard (1861-1932), vriend en collega van James Ensor, kreeg de jonge Jean-Jacques de eerste teken- en schilderlessen van zijn vader. Tijdens zijn kinderjaren wordt hij omgeven door kunstenaars, musici en figuren uit de wereld van de esoterie en het occultisme.

Portret van Ensor

Vader Franz Gailliard was dus een vriend en medestudent van Ensor. Ze leerden elkaar kennen in Brussel. Tijdens de vakanties kon je beiden vinden in Oostende. Zoon Jean-Jacques ging dan mee naar zee. Dat is dan ook meteen de link tussen Ensor en Gailliard. In 1912 werd zoon Gailliard aanhanger van de leer van Emanuel Swedenborg. Die interesse voor het spiritualisme oriënteerde het werk van Jean-Jacques in de eerste periode naar een soort symbolisme, in combinatie met een pointillistische techniek. Tijdens het interbellum werd zijn schilderkunst abstract. Van 1920 tot 1924 woonde de kunstenaar in Parijs, waar hij contacten onderhield met Jean Cocteau, Erik Satie en Pablo Picasso. Zo ontdekte hij de abstract-geometrische vormgeving. Na de Tweede Wereldoorlog legde Jean-Jacques Gailliard zich meer toe op figuratief werk. Ook schilderde en tekende hij vaak portretten van mensen rondom hem, zoals Maeterlinck en Ensor. Tijdens de zomermaanden zette Gailliard de traditie van zijn vader voort en trok hij met zijn gezin naar Oostende, waar hij de vriend van zijn vader dan bezocht.

Overzicht tentoonstelling

De tentoonstelling brengt etsen, olieverfwerk op doek, memorabilia en tekeningen, deels uit privécollecties, deels uit galerijen. De inrichting zorgt voor een mooie dialoog tussen beide meesters. Het blijkt sinds 1966 geleden dat er nog werk van Gailliard te zien is in Oostende. Een pluim voor curator Xavier Tricot, Ensorkenner bij uitstek.

 

Info: www.ensorstad.be

Perscontact: Niels D’Hoedt  niels@visitoostende.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob