Gault & Millau: The Best Fine Dining Restaurants
65175
post-template-default,single,single-post,postid-65175,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Gault & Millau: The Best Fine Dining Restaurants

Gault & Millau: The Best Fine Dining Restaurants

De 21e gids heeft het over transitie in de culinaire wereld. Over kleinere keukenteams of solisten die kiezen voor vaste menu’s met aandacht voor lokale producten. Daarbij zitten producten van plantaardige oorsprong in de lift, luidt het. En ook krijgen Aziatische maakmakers extra meerwaarde. Ook is het aanbod aan gerechten in veel restaurants afgeslankt en beredeneerd. Naast de echte fine dining restaurants heeft Gault & Millau in deze editie ook het casual dining segment onder de loepe genomen en verzameld in de categorie ‘From Pop to Trendy’. Hier komt een nieuwe typering om de hoek kijken: zaken met een iets progressiever karakter, creatief tot conceptueel.  Waarbij sfeer en foodconcept naast foodcomfort essentieel is. Kortom, de 21e editie is mee met de tijd: goed voor 170 nieuwe adressen, 1800 chefs, 1385 restaurants en 200.00 bezoekers per maand online. En dat alles 2-talig! Tot zover de cijfers.

Maxime Collard

De titel van Chef van het Jaar 2024 gaat dit jaar naar Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime in Paliseul. “Voor zijn kookstijl haalt Maxime het beste uit de regio, een keuken die klassiek gefundeerd is maar waaraan hij zijn creativiteit koppelt. Het niveau van zijn creaties verhogen is een constante voor Maxime en zijn team, en waarbij zijn signatuur niet overschaduwd wordt door onnodige kunstgrepen. In al zijn gerechten vinden we uitstekende basistechnieken terug, respect voor de seizoenen, esthetiek en respect voor originele smaken.” aldus de redactie. “De consistentie van zijn keuken en het voorbeeldige parcours dat deze chef reeds aflegde, een culinaire belofte die we reeds vijftien jaar volgen, bevestigden onze beslissing om Maxime Collard uit te roepen als Chef van het Jaar 2024.”, zo vult CEO Marc Declerck aan.

Otoro Hasselt

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Marius Bosmans (Restaurant Arden – Rochefort) voor Wallonië, Niels Brants (Restaurant EssenCiel – Leuven) voor Vlaanderen en Georges Athanassopoulos (Restaurant Màloma Comptoir Culinaire – Brussel) voor het Brussels Gewest. ​De hoogste nieuwkomers zijn dit jaar: Otoro in Hasselt voor Vlaanderen met een score van 15,5/20; La Table Benjamin Laborie in Lasne voor Wallonië met een score van 15/20; en Menssa in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 16,5/20.

Innesto

Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers: Boury in Roeselare behaalt een score van 19/20 en daarmee de hoogst mogelijke 5 koksmutsen. Innesto in Zonhoven en Menssa in Brussel krijgen een score van 16,5/20 en behalen zo 3 koksmutsen. Innesto kreeg tevens een Award als beste design restaurant. Attablez-vous (Namen), Bruut (Brugge), DIM Dining (Antwerpen), Humus x Hortense (Brussel), La Grappe d’Or (Aarlen), Misera (Antwerpen) en Rebelle (Kortrijk) behalen 16/20 en daarmee eveneens 3 koksmutsen. Gault & Millau nam ook passend afscheid van Peter Goossens en Lieve Fermans, van het Hof van Cleve. Ze stonden 20 jaar op het hoogste niveau gequoteerd.

Voor de lijst van alle andere awards, verwijzen wij je naar de website. Eerder dit jaar gaf de gidsuitgever de allereerste editie van de gids “Gault&Millau Wine Guide Belgium” uit. Binnen dat kader is er in de restaurantgids dit jaar een nieuwe award: de Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen. Deze ging naar restaurant L’ Impératif d’Eole in Quévy-le-Grand. De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 21e editie van de gids brengt de uitgever naast het H!P-cahier drie andere rijk geïllustreerde cahiers:  Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België. Bar Ran in Brugge werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2024. ‘Finest Chocolatiers’: de Gault&Millau selectie van de lekkerste chocolatiers. De adressen uit de ‘Gault&Millau Luxembourg gids’ werden ook in een aparte cahier overgenomen in deze gids.

De gratis website groeide de voorbije jaren uit tot de meest populaire restaurantwebsite van ons land. Hij bundelt alle restaurants, H!P-restaurants, chocolatiers en cocktailbars en is door de vergaande zoekfunctionaliteiten uiterst gebruiksvriendelijk. Bovendien werd de boekingsmodule in 2023 verder geoptimaliseerd. Via de homepage kan men nu reserveren bij bijna alle restaurants uit de gids, en dat met slechts enkele clicks. Met de uitgebreide zoekfunctie (raadpleegbaar via de knop “beschikbaarheid” op de homepage) kan de gebruiker zoeken op de beschikbaarheden en dat zowel op het niveau van het gebruiksmoment (lunch of diner), het aantal personen als de datum. En ondanks het hoge digitale bezoekersaantal zijn er toch nog steeds mensen die een tastbare gids willen. Dat getuigt de voorverkoop van 30.000 exemplaren. Nu de Michelingids nog alleen maar via de website raadpleegbaar is,  wordt  deze 700-pagina’s geelrode dikke turf misschien wel dé bijbel van de culinaire lekkerbekken. Het is immers handig om het te doorbladeren terwijl je in een regio rond rijdt om een tafeltje te zoeken.

Voor meer informatie: Véronique Bourgeois, via e-mail: veronique@backstagecom.be of mobiel: +32.476.68.40.35 –  www.gaultmillau.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen