Gault & Millau wordt 20 !
57814
post-template-default,single,single-post,postid-57814,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Gault & Millau wordt 20 !

Gault & Millau wordt 20 !

Chef van het jaar Nick Bril, The Jane

Je wordt maar één keer 20. Justin Onclin en Marc Declerck namen 20 jaar geleden de licentie over voor de Gault & Millau Benelux gids. Die had het toen even moeilijk. Maar het bleek de juiste keuze van deze twee visionairs. En ze mogen dan ook fier terugblikken op de afgelegde weg. Die vonden ze bij een team van gelijkgestemde mensen met een passie voor gastronomie, de 50 anonieme inspecteurs en een uitgebreid netwerk in de sector. Ze wisten terug aandacht te krijgen voor culinaire vernieuwing,  voor consultancy, voor het ontdekken van nieuwe chefs en bevestiging van het toptalent dat in ons land aanwezig is. En dat alles vind je terug in de 780 tellende dikke gele turf met de bekende rode letters. Proficiat.

Plaats van he feest: de Heizel ! Voor een breed publiek van meer dan 1500 restaurateurs, journalisten en partners, stelde Gault & Millau Benelux de 20e uitgave voor van de BeLux gids. De inspecteurs bezochten een jaar lang anoniem en herhaaldelijk de fijnste adressen van ons land en Luxemburg. Dit resulteerde in een turf van 1380 adressen waarvan er 125 nieuw zijn en 168 stijgers. Titel van Chef van het Jaar 2023 ging naar Nick Bril (The Jane Antwerpen). Volgens CEO Mark Declerck vind je hier een belevingsgastronomie van het hoogste niveau, goed voor 18,5 op 20. Alleen Hof van Cleve in Kruisem (Peter Goossens) doet beter met 19,5! Hun maïtre d’hotel Serge Sierens werd trouwens uitgeroepen tot ‘Gastheer van het jaar’.

Nieuw talent

Justin Onclin (GM) en presentatrice Virginie Claes

Er wordt steeds uitgekeken naar de  jongste chefs van het jaar. Dat zijn immers de ‘coming youngsters’. Dit keer zijn dat  voor Wallonië Alexandre Ciriello (L’Horizon in Chaumont-Gistoux), Davy De Vlieghere ( Julien in Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère Bruxelles) kreeg de titel voor het Brussels Gewest. Er waren ook vier hoogste nieuwkomers, ex-aequo nog wel: Willem Hiele in Oostende,  Misera Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Sander Spreeuwers van Modest in het Limburgse Oudsbergen.  Oudsbergen heeft er dus een topzaak bij na de Slagmolen! En volgens GM gaat de overtuiging verder dan  imposante strakke nieuwbouw, maar hebben de combinatie van zuivere klassiekers en technisch hoogstaande bereidingen hen ook overtuigd. Wallonië telt dan weer twee zaken: La Grappe d’Or in Aarlen en Ivresse in Brussel.

Halve punten

Aardappel met kreeft en kaviaar

Nieuw dit jaar is dat er gewerkt wordt met halve punten. Daardoor krijgen Boury Roeselare, The Jane en Zilte Antwerpen vier koksmutsen, naast een aantal toprestaurants die hun inzet beloond zagen. Denk o.a. aan het twee sterren restaurant van die andere culinaire gids Michelin nl. Ralf Berendsen in Domaine La Butte aux Bois, om eentje te noemen. Of zoals bij Boury. Daar spreekt GM over het feit dat de intense, secure en creatieve bereidingen nog aan diepgang winnen.  Alle andere thematische laureaten, denk o.a. aan de ambachtsman van het jaar, de pop- up’ s, vind je terug in de gids, want anders zou ons dit hier te ver leiden. Nieuw voor volgend jaar is een heuse wijngids van de Belgische wijndomeinen. Momenteel test een panel van 30 sommeliers zo’n 400 wijnen . Of Maxime Sanzot van ‘Racines’ daarbij is, weet ik niet. Maar hij werd wel de sommelier van het jaar. Zijn keuze wordt gewaagd, maar niet roekeloos genoemd en zijn zorgvuldige wijnselectie wordt als fris en vernieuwend ervaren.

Online

Nieuwe cock- en mocktails

Waar de andere gids niet langer in drukvorm te vinden is, houdt GM nog vast aan print. En wat blijkt, in voorverkoop gingen er reeds 30.000 stuks over de toonbank. Morgen, woensdag, komt de culinaire bijbel in de boekhandel. Kostprijs: 34 euro. Daarnaast kan er uiteraard ook online worden opgezocht. De website is trouwens dit jaar volledig geoptimaliseerd. Info www.gaultmillau.be

Perscontact: Olivier Duquaine Backstage Communication – olivier@backstagecom.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen