Geheime wereldwonderen – 360 buitengewone plekken waarvan je het bestaan niet kende
17319
post-template-default,single,single-post,postid-17319,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Geheime wereldwonderen – 360 buitengewone plekken waarvan je het bestaan niet kende

Geheime wereldwonderen – 360 buitengewone plekken waarvan je het bestaan niet kende

Een boek dat je niet naar de Grand Canyon, Eiffeltoren, het Sydney Opera House of Angkor Wat brengt, maar naar fascinerende, mysterieuze, bizarre plekken op onze aardbol. Wonderen die door de mensen of de natuur gecreëerd zijn.

Mysterieus zijn de Nazca-lijnen in Peru: kilometerslange lijnen, geometrische figuren en geproportioneerde dieren. Waren de rechte lijnen landingsbanen voor buitenaardse wezens, de dieren totemdieren of onderdeel van een astronomische kalender? Fascinerend zijn de zingende duinen in de Amibwoestijn in Namibië: het zand heeft een bijzondere minerale compositie waardoor het zou resoneren in E, F of G als het in beweging wordt gebracht. Niet alleen Stonehenge heeft steencirkels, in Senegal en Gambia vind je de Wassu-cirkels: binnen de cirkels vind je beenderen en schedels in een ingewikkeld patroon.

Soms is er een wetenschappelijke uitleg voor, maar meestal tast men in het duister en is er ruimte voor fantasievolle verklaringen.

Natuurlijk ga je ook op zoek naar “wonderen” in de Lage Landen, we vonden het “Museum dr. Guislain” in Gent, de kubuswoningen in Rotterdam en de loopgraafbrug in Halsteren.

Ook vind je er top tien rangschikkingen van knekelhuizen, gruwelijke lijken, Aziatische festivals, toiletten (waaronder Manneken Pis), …

De plaatsen zijn niet gerangschikt op landen, maar op lengtegraad wat wel enige aanpassing vraagt. Het register achteraan vermeldt enkel alfabetisch de buitengewone plekken.

Een Lonely Planet boek uitgegeven door Kosmos, 2018, 308 p., € 25.

Recensent: Didier Van Houts