BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Giovani Oosters opent streekgebonden bistro De Smaakfabriek in gerestaureerde Stroopfabriek
23776
single,single-post,postid-23776,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

IMG_3989

Giovani Oosters opent streekgebonden bistro De Smaakfabriek in gerestaureerde Stroopfabriek

IMG_3995Op 2 april opent Giovani Oosters, in navolging van het Smaaksalon Hasselt en Vous lé Vous Wimmertingen de ‘Smaakfabriek’ in de gerestaureerde Stroopfabriek. Samen met zijn team wil hij de Lonenaar en de talrijke toeristen culinair verwennen met een toegankelijke (h)eerlijke streekgebonden keuken. In het hoogseizoen zakken er gemiddeld een 8000 bezoekers af naar de balie van het toeristisch infokantoor. Met de opening van de Stroopfabriek hoopt men zeker dit met 5 procent te vermeerderen.

Ook de uitbating van de reeds bestaande feestzaal ‘Fabrik’ zal gebeuren in Giovani’s beheer. Hier kunnen feesten en presentaties worden georganiseerd, naast een babyborrel of een fuif.

De Smaakfabriek is een onderdeel van de gerestaureerde Stroopfabriek met het Fruitbelevingscentrum, het toeristisch onthaal en een streekproductenwinkel. Oosters brengt er een lunch van wekelijkse suggesties, een beperkte dagverse kaart en voor de avond voorziet hij ook de mogelijkheid te kiezen tussen een kleine hap, dan wel een uitgebreider menu. Uiteraard komt er fruit in de gerechten aan bod, net zoals hier of daar stroop als ingrediënt. Wij proefden al van ‘Loonse balletjes’, ‘steak tartaar van blonde Acquitaine met waterkers uit Lauw ’ en varkenswangetjes met grotchampignons uit Riemst. We dronken er een volle Pinot Blanc 2017 van ‘De Klee’ bij, gebotteld door de Loonse Wynluyden.  De nieuwe zaak telt 60 à 80 couverts, het  zuiders terras zelfs 120! Daar wordt wel gewerkt op basis van zelfbediening, met o.a. een coffee-corner.

IMG_3987De restauratie van het totale complex bedraagt 6,6 miljoen euro, waarvan de helft werd betoelaagd. De horecaruimte kostte 400.000 euro, inclusief het meubilair. Oosters wil de Smaakfabriek voor minimaal vijf jaar huren van de stad Borgloon.

Schepen van toerisme Shana Schoubben en burgemeester Eric Awouters kijken alvast verheugd uit naar de samenwerking met Giovani en zijn team: “De Smaakfabriek, waar streekproducten de basis vormen van elk gerecht, is een mooie link met het Fruitbelevingscentrum dat eveneens op de site zal te vinden zijn. We hebben de beschermde machines in het gebouw geconserveerd en er is een overeenkomst met de bekende stroopstoker Raf Bleus die ons het concentraat voor de stroop aanlevert, waardoor bezoekers kunnen zien hoe de stroop wordt ingestookt en afgevuld. Het zal de Gemengde Loonse Stroop worden, naar een receptuur van de familie Wijnants.  Hiervoor doen we beroep op een project rond sociale tewerkstelling.  Tot slot zullen we hier op de site van het Stationsplein waar we gaan voor een totaalbeleving ook zorgen voor beleving op het Loonse Plein.  We denken hier o.a. aan parkeergelegenheid voor mobilhomes. “

Voor meer info: www.desmaakfabriek.be en www.borgloon.be

Perscontact: Schepen van toerisme Shana Schoubben toerisme@borgloon.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen