BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | “Grenswaterwandelingen” & “Wijnfietsroutes”
47320
post-template-default,single,single-post,postid-47320,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

“Grenswaterwandelingen” & “Wijnfietsroutes”

Met het oog op de toegenomen interesse voor vakanties in eigen land,  heeft het grensoverschrijdend Limburgse lifestyle tijdschrift Chapeau Magazine twee handige zakgidsjes op de markt gebracht. De ene gids omvat bijzondere wandelingen langs de grensrivieren in Limburg. Het andere boekje is een fietsgids waarin vijf wijnroutes worden vermeld langs een aantal wijndomeinen.

In de wandelgids beschrijft auteur Wiel Beijer veertien trips langs wateren die de grens vormen tussen ons land en Nederland of die de scheiding vormen tussen Nederland en Duitsland. Wie deze routes wandelt komt dus regelmatig aan beide zijden van de lijn terecht. Daarbij wordt bij elke wandeling lokale horeca  vermeldt die met streekproducten, wijn uit het dorp of huisgemaakte gerechten werkt. Elke wandeling krijgt bij het startpunt ook de vermelding van de afstand, welke markering men moet volgen en wat de moeilijkheidsgraad is. Via een QR-code kan men online de wandeling vooraf downloaden, maar er is ook een kaartje in de gids voorzien.

Wijnen

Demy Janssen en Petro Kools presenteren de Wijnfietsroutes

In de Wijnfietsroute, opgezet door Demy Janssen en Maarten van Laarhoven, zijn vijf routes uitgewerkt, die zoveel mogelijk via het fietsknopennetwerk te bereiken zijn. De eerste fietsroute situeert zich in en rond Maastricht. De volgende route voert langs het oosten van Zuid-Limburg, dwars door het Limburgse Heuvelland. Dan is er aandacht voor het Maasland. Ook Voeren passeert de revue., om te eindigen in het zgn. ‘Land van Kalk en omstreken’. Dit is het Euregionaal Plateau van Kunradersteen, oftewel harde mergel, een uitstekende bodemsoort voor wijnbouw. Ieder domein dat men passeert wordt apart beschreven. Elke fietsroute vertrekt van een startplaats, de afstand wordt vermeld, net als de stijgings- en moeilijkheidsgraad. Daarnaast worden de knooppunten bij het kaartje aangeduid. En als je de QR code inleest op je smartphone, kom je de route ook tegen. Na elk hoofdstuk vermelden de auteurs een aantal ‘Highlights’, zijnde een stadsgedeelte, B&B’s, brasserieën, hotel of restaurantjes, maar net zo goed een brouwerij, slagerij of een speciale supermarkt. Heel leuk is dat telkens na een tocht een pagina wordt besteed aan fiets servicepunten, mocht je onderweg plat vallen.

Beide gidsen worden ondersteund door aanvullende video’s online. De routes zijn ook te volgen via de route app. Komoot. Ze zijn verkrijgbaar bij de lokale VVV of te bestellen in de betere boekhandel.

‘Grenswaterwandelingen’: ISBN 978-94-6406-859-7

Wijnfietsroute Limburg:  ISBN 9 78-94-6406-858-0

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen