Groepsreizen van morgen
69580
post-template-default,single,single-post,postid-69580,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Groepsreizen van morgen

Groepsreizen van morgen

Op zaterdag 26 april organiseerde de KULeuven in het kader van de master in het toerisme opleiding en het Urbain Claeys Fonds een panelgesprek met als centrale vraag: “Wat is de toekomst van begeleide groepsreizen en welke impact heeft dit op de rol en de taken van een reisleider.”  Na de verwelkoming en een introductie door professor Anne-Marie Van Broeck, die ook het debat modereerde kwamen de 6 panelleden aanbod.

De panelleden en hun meningen over de toekomst van groepsreizen

Willy Croes, van Lauwers reizen verantwoordelijke voor het departement wereldreizen, vindt dat er een grote toekomst is voor groepsreizen. Wel is hierbij cruciaal dat het product en de reisleider goed zijn.  Er is een tijd van voor en na corona. De contacten met de lokale reisagenten zijn belangrijker dan vroeger. Ook het aspect duurzaamheid wint duidelijk aan belang. De deelnemers willen ook dat alles in orde is, ze willen als reisbegeleider een bekwame, fijne mens. Verder wensen ze ook een duidelijk programma, alles wat je schrijft moet ook uitgevoerd worden.

Nele Degyse is manager tours Nederland België bij TUI. Ze begon 25 jaar geleden als product medewerker bij VTB/TUI en groeide uit naar teamleader en productmanager. Nu leidt ze een internationaal team binnen TUI-tours. Door corona is er een wijziging gekomen in de bestemmingen. Heel wat bestemmingen staan vandaag onder druk. Velen reizen vandaag liever in kleinere gezelschappen van 20 tot 25 personen

Colette Vorselaars is productmanager voor de producten Premium Tours, het paradepaardje van Carolus Reizen met tot in de puntjes verzorgde autocar en vlieg- bus reizen waarbij de reisleiding een grote meerwaarde is. Groepsreizen worden nu anders ingevuld, het zijn meer themareizen met tijd voor persoonlijke belevingen. Ook vergeten regio’s komen aanbod. We proberen ook unieke kleinere hotels op te nemen. De deelnemers vinden het prettig dat alles geregeld is en ze appreciëren ook de sociale contacten in de groep.

Tom Vandenabeele werkt bij Tour Management Belgium (TMB) als head of operations Brugge en Gent. Daarvoor was hij 6 jaar reisleider binnen het inkomend toerisme in België. Nu is hij tevens docent aan Syntra West voor de toeristische opleidingen. Als aandachtspunten naar de toekomst voor de reisleiding ziet hij: individualisering, duurzaamheid en de technologische veranderingen.

Sara Bosmans coördineert de opleiding Gids- reisleider bij CVO Volt en ze geeft zelf ook les aan de toekomstige reisleiders. Ze begeleidt zelf ook groepen. Een grote verandering is de digitalisering, de reisleider moet hiermee kunnen omgaan en de deelnemers kunnen helpen bij problemen. De groepsreis blijft een sociaal gebeuren (samen eten, contacten…)

Karel Peeters is advocaat en docent aan de KULeuven Master in Toerisme. Sinds 1978 is hij reisleider en in 1992 richtte hij mee de vzw Reis – en opleidingscentrum (ROC) waar hij sindsdien afgevaardigd bestuurder en directeur is. Hij ziet heel wat veranderingen. De reisleider moet kunnen doseren, hij staat tussen de reizigers, niet erboven. De reisleider heeft ook de taak om te zorgen dat de medereizigers een groep vormen.

De nieuwe taken van de reisleider

Volgens Sara Bosmans moet de reisleider digitaal goed gevormd zijn, maatschappelijk bewust zijn en rekening houden met het verandert taalgebruik. Een unieke beleving, veiligheid en een experience beleven zijn enorm belangrijk.

Voor Willy Croes moet een reisleider empathisch zijn en zijn bestemming heel goed beheersen. Hij moet zorgen dat de reis zeer goed verloop en desnoods kan hij een extra traktatie doen of een extra bezoek inlassen. Het doel is primordiaal tevreden klanten. De reisleider is het visitekaartje van de firma en hij vertegenwoordigt de reisorganisatie.

Ook Karel Peeters gaat hiermee akkoord, weten waarover je spreekt en de bestemming beheersen is echt cruciaal. De reis moet beantwoorden aan waar de reisorganisatie voor staat. Karel heeft het ook nog over het statuut van de reisleider. Tijdens de reis is volgens de wetgeving de reisleider de verantwoordelijke, de reisorganisatie is zowel verantwoordelijk als aansprakelijk.

Colette Vorselaar vindt dat de reisleider moet aanvoelen hoe de groep is en ter plaatse heeft hij de vrijheid binnen de waarden en de visie van de touroperator. Hij moet praten en luisteren met bijvoorbeeld deelnemers die niet deelnemen aan activiteiten.

Nele Degryse vindt dat de reisleider goed geïnformeerd moet worden door de touroperator. Ze vindt het gesprek vooraf met de reisleider zeer belangrijk

Tom Vandenabeele brengt de technologie, meer bepaald Artificiële intelligentie (AI) aanbod. Hij vindt wel dat story telling een meerwaarde is ten opzichte van AI.

Tot slot krijgen de aanwezigen de kans om vragen te stellen. Aanbod komen de bijscholingen voor reisleiders, de relatie buschauffeur – reisleider, jongerenorganisaties, het statuut, dagreizen en specifieke praktische situaties komen aanbod.

Robrecht Willaert krijgt op dit panelgesprek het slotwoord.

 

Tekst en Foto’s: Marc Declercq