Het culturele seizoen in het kasteel van Louvignies
27784
post-template-default,single,single-post,postid-27784,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Het culturele seizoen in het kasteel van Louvignies

Het culturele seizoen in het kasteel van Louvignies

Jonkvrouw en Jonkheer Florence de Moreau de Villegas de Saint-Pierre en Werner de Kerchove d'Exaerde

Jonkvrouw en Jonkheer Florence de Moreau de Villegas de Saint-Pierre en Werner de Kerchove d’Exaerde

Op zes kilometer van Zinnik oftewel Soignies (Henegouwen) ligt het  kasteel van Louvignies. Men vindt er sporen van terug tot de 14e eeuw, maar het slot kreeg expansie in de 18e eeuw onder de gouverneur van Charleroi, Rodrigo de Peralta. Het kasteel ging over in de Villegas familie door huwelijk. En het is momenteel nog steeds in handen van de nazaten, nl. Florence de Moureau de Villegas de Saint-Pierre. Na twee jaar van restauratie geeft ze samen met haar man Werner van Kerchove d’ Exaerde  het domein een nieuwe adem. En dit via allerlei activiteiten en een uitzonderlijke expo rond 19e eeuws speelgoed. Hiervoor heeft ze beroep gedaan op een deel van de collectie van het Kasteel van Robersart in Wambrechies (Departement Rijsel) en de Nationale Loterij. Ook eigen spullen sieren de tentoonstelling. Net als ginds in ‘le departement nord’ worden alle objecten geplaatst in de setting en de achtergrond van het kasteel, hetgeen de stukken nog mooier maakt.

Tentoonstelling ‘Oud speelgoed, gerecycleerd speelgoed’

Tentoonstelling ‘Oud speelgoed, gerecycleerd speelgoed’

“De tentoonstelling verwijst naar het familieleven in de 19e eeuw. Toen werden de spelen boven gehaald na het avondeten. Er was immers geen televisie of computer. We tonen voor een deel speelgoed van kinderen die opgroeiden in een kasteel, zo leert men ook onze roots kennen. Maar wordt niet elk kind even prins(es)als men hier in een andere wereld stapt? Daarbij laten we iedereen kennismaken met het patrimonium en hopen we de mensen de liefde voor duurzame spelen bij te brengen. Ik denk dan aan de kelderverdieping waar kinderen zelf speelgoed kunnen recycleren, door er bv ook bugatti- autootje te knutselen uit blik. Vandaar ook de idee om niet alles thuis zomaar weg te smijten. En we zorgen ervoor dat bezoekers gaan nadenken over gebruik van plastic en andere producten die niet altijd goed zijn voor het milieu. We willen dat men gaat nadenken over het speelgoed van vandaag en morgen, ” aldus jonkvrouw Florence de Moreau.  De tentoonstelling brengt specifiek speelgoed voor meisjes als voor jongens. Denk aan de serviesjes, de porseleinen poppen, maar ook aan de autootjes, de  eerste miniatuurtreintjes. Wie kent nog de ‘Magische Lantaarn’ of de ‘Vélocimane’, het mechanische paard? Men kan het er allemaal terugzien.

Flaneren in het bospark

Paard en koetsNaast het vele en exclusieve speelgoed in het kasteel is er ook de Engelse tuin. Die dateert van de 19e eeuw en werd eerst aangelegd op vraag van graaf de Villegas, diplomaat en burgemeester in Chaussée-Notre-Dame-Louvignies.  C.Th.Petersen (bekend van de Brusselse Botanique) tekende de eerste plannen. In een latere fase liet hij de bekende landschapsarchitect Fuchs de tuin omvormen tot een heus park met 600 bomen, bruggen over de waterpartijen, met paden en lanen.

En ook hier gebeurde  een eerste groot onderhoud, naast gerichte heraanleg en dit met oog voor het authentieke. Het leverde de kasteelheer met zijn eega de Prijs Graaf Thierry de looz Corswarem op voor deze toch wel belangrijke realisatie.

Jonker Werner van Kerchove: “ Het kasteelpark is 15 ha groot en sinds 1716 in familiebezit. Het leuke is dat we alle plannen wisten te behouden. Fuchs bracht als 2e architect variatie, ruimte en kleur in het park. Hij werkte  meer op artistieke wijze, zoals een schilder. Daarnaast zorgde hij voor extra lichtinval en elementen die evenwicht en structuur in het park brachten. Dat homogeen samengaan van kasteel en park zetten we verder. Er staat een nieuw project op stapel. Tegen het einde van dit jaar leggen we een rozentuin aan. “

Randactiviteiten

Op 10 augustus, van 10u tot middernacht, treedt ‘Le Crazy Circus’ op met 30 acts en animatie, een heus festival in het park met artiesten uit de VS, Italië enz.

Wie wil proeven van een heuse Middeleeuwse maaltijd wordt op 31 augustus en 1 september verwacht. Compleet met troubadours, gaat men terug in de tijd van toen. Vooraf inschrijven is een must. Dan loopt ook een re-enactment rond middeleeuwen. Tijdens de 9e editie spelen 20 acteurs historische gebeurtenissen na in kostuums van toen. Er zijn artisanale producten te koop. Men kan deelnemen aan oude spelen. Er is een ezel wandeling voorzien. Kortom spektakel verzekerd. En dat met het kasteel op de achtergrond. Noem het een combinatie van historie, pedagogie en ludiciteit.

Anderzijds neemt historicus en chef-kok Pierre Leclercq neemt je mee op een ontdekking doorheen het diner Belle – Epoque en dit op afspraak, gedurende heel het jaar door.

Op 7 en 8 september vinden de dagen van het Erfgoed plaats, waarbij men dit keer gratis toegang verleent tot de keukens, als het hart van het kasteel.(14u tot 18u)

Tot slot is er ‘Magisch Halloween’ van 31 oktober tot en met 2 november. Dan herleeft de legende van Dracula via een romantisch parcours. En dit in het kader van ‘200 jaar Queen Victoria’. Overal in het kasteel zullen er traditionele ‘pieces montées’ en huwelijkstaarten opgesteld staan. Ze vormen de smaakmakers voor de kinder- en jeugdateliers in de kelders van het kasteel.

Info: http://www.chateau-louvignies.be/

Perscontact: chateaudelouvignies@gmail.com

Verslag: Anne Marie Jacob
Foto’s: Jempi Welkenhuyzen