BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Het grootste Chocolademuseum ter wereld
24190
single,single-post,postid-24190,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

_CHN0284 kopie

Het grootste Chocolademuseum ter wereld

Nieuw chocolade-avontuur bij ‘Chocolate Nation’ in Antwerpen

Met meer dan 300 chocolatiers en veel chocolademerken (en heel veel liefhebbers ervan in binnen- en buitenland) is het niet verwonderlijk dat België wordt gezien als hét land van de chocolade, met talloze variaties met producten zoals pralines, repen, hagelslag. Er is geen haven ter wereld waar meer cacaobonen worden opgeslagen als in Antwerpen.

_CHN0332 kopieAls je graag alles te weten wil komen over chocolade en alles wil proeven, dan kun je ook nergens beter terecht dan in Antwerpen. Dat kan uiteraard in ’t Stad bij de vele chocolatiers maar ook bij het nieuwste “museum” dat in januari 2019 haar deuren opende tegenover het station van Antwerpen. Museum tussen aanhalingstekens, meer een beleving, een experience: CHOCOLATE NATION. Museale ervaring in een jas(je) van fun en moderne interactieve technieken.

De initiatiefnemers Jeroen Jespers en Mickelle Haest (hij is Belg en zij komt uit Nederland) kwamen erachter dat de meeste mensen niet echt het verhaal achter Belgische chocolade kennen. Antwerpen was een keuze vanwege het feit dat juist hier de eerste Belgische chocoladefabriek werd geopend. Vele chocoladefabrieken volgden, niet alleen in Antwerpen.

In Chocolate Nation kun je dagelijks tot 21 uur terecht om het chocolade-avontuur te beleven. Van ‘bean to bar’ te volgen, letterlijk. Hier wordt zelfs chocolade gemaakt.

_CHN0203 kopieHet bezoek start in de entreeruimte. Je ontvangt als individuele bezoeker een audioguide voor een tocht van zo’n 60 tot 90 minuten, al naar gelang je eigen interesse en tijd. Of je nou Antwerpenaar bent of waar dan ook vandaan komt, jong of oud bent, goed kunt lopen of minder goed ter been bent, alleen komt, met een groep, je familie of bedrijf: iedereen is er welkom en kan deze beleving ervaren. Met de audioguide kom je in de eerste ruimte waar je de cacaoboom (of is het een struik?) ziet. Dan weet je al meteen wat de oorsprong, de bron, is. Vervolgens proef je letterlijk van de vele variaties, want er zijn heel veel soorten bonen, onder andere afhankelijk van grondsoort en klimaatomstandigheden. In een volgende kamer volg je dan het proces, opgenomen met een drone, van boon tot de aankomst in de haven van Antwerpen en verder. Je wordt keurig geleid en komt na deze zicht- en hoorbare informatie al snel in een van de ateliers waar chocolademeesters je hun creaties tonen en laten proeven. Er zijn 14 themakamers, elk met een eigen karakter. Heel apart is de kamer met de vele chocolademerken: je audioguide vertelt je bijzonderheden, primeurs en zo meer. Want wie vond de praline uit, wat was bijzonder aan Callebaut en hoe kwam Cote d’Or aan zijn naam? Ook heel veel weetjes hoor, zie en lees je of beleef je. Ook interactief, je mag er selfies maken en ziet zelfs het ambachtelijk proces  van de chocolatier door het raam. Veel herkenbare zaken: mallen uit de sinterklaas-, kerst- en paastijd, chocoladewikkels, verpakkingen, posters en chocoladecreaties.

_CHN0380 kopieAlles chocolade wat de klok slaat dus in Chocolate Nation. Je gaat zeker niet weg zonder chocolade, want aan het eind is er de shop…en voor bezoekers die nog graag iets eten is er Restaurant Octave, waar naast huisgemaakte desserts, heerlijke Belgische gerechten worden geserveerd.

Info: www.chocolatenation.be

Perscontact: catherine.stuyck@tbce.be

Auteur: Leon Balmaekers

Foto’s: Chocolate Nation