HEUTE SO SCHÖN WIE DAMALS. Legendäre Urlaubsorte in Italien
65075
post-template-default,single,single-post,postid-65075,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

HEUTE SO SCHÖN WIE DAMALS. Legendäre Urlaubsorte in Italien

HEUTE SO SCHÖN WIE DAMALS. Legendäre Urlaubsorte in Italien

Dit is het derde deel van de schitterende Duitse reeks (eerste deel was gewijd aan Europa, het tweede aan Frankrijk) voor liefhebbers van de geschiedenis van het toerisme en van legendarische vakantieoorden.

Twee duidelijke overzichtskaarten vooraan in het boek verwijzen met nrs. naar de in totaal 77 besproken Italiaanse toeristische centra, die vooral aan de kusten gelegen zijn zoals de Adriatische -, de Ligurische – en de Tyrreense Zee. Er zijn opvallend meer geselecteerde plaatsen in Noord- dan wel in Zuid-Italië. Alle grote steden (zoals Rome, Milaan, Turijn, Genua, Palermo) worden besproken. Dan volgt een overzichtelijke inhoudstafel: de toeristische centra zijn ingedeeld volgens hun ligging in Noord-, Midden- en Zuid-Italië.

Elk besproken toeristisch centrum omvat enkele (historisch gerelateerde) items (dikwijls een hotel of een museum) en wordt extra in de verf gezet door de 4 originele rubrieken: “Retro-Moment” (b.v. markten, gondeltocht in Venetië, de Trevifontein in Rome, bergbanen, films), “Das gibt’s heute noch” (zoals hotels, beroemde villa’s en woonhuizen zoals de Casa Grotta in Matera of de Casa di Giuletta in Verona, het festival van San Remo), “Heute so gut wie damals” (b.v. spaghetti-ijs, tiramisu, beroemde koffiehuizen), en “Souvenir, Souvenir” (zoals wijn, grappa, Campari, limoncello, Muranoglas).

Naar typologie van de toeristische centra komen vooral badplaatsen, meren (zoals het Gardameer, Comomeer en het Lago Maggiore), eilanden (zoals Sicilië en Sardinië, verder enkele eilandjes zoals Capri en Elba), berg- en wintersportcentra (b.v. Cortina d’Ampezzo in de Dolomieten), alsook de belangrijkste kunststeden aan bod. Veelal hebben deze legendarische, historische vakantieplaatsen een mondain (zoals Capri, Taormina, Portofino, San Remo) of een retro-chic, soms ook een populair (b.v. Viareggio) cachet of karakter.

Sommige plaatsen hebben een link met schrijvers (zoals Ritten met Freud, Trieste met James Joyce, Rome met Goethe), musici (b.v. Puccini), filmproducers (zoals  Fellini) of filmsterren (b.v. Anita Ekberg en Ingrid Bergman) of zelfs een keizer (Napoleon op het eiland Elba) of koning (b.v. het geliefde bergmassief Rosengarten in de Dolomieten voor Koning Albert I).

Tal van korte uittreksels uit het de Baedekers reisgidsen zijn geïntegreerd bij de vakantieoorden. Het boek is prachtig en overvloedig geïllustreerd, zowel met historische als hedendaagse foto’s.

22 thematische tussenpagina’s (“Zwischenstopps”) maken het boek compleet: zoals de Brennerpas, La Dolce Vita, de legendarische Fiat 500 en Vespa, de Grand Tour, Lido di Jesolo, kuren, siesta, gelati… . Achterin is een alfabetisch plaatsnamen-register opgenomen en een fotoverantwoording. Omzeggens uniek voor een toerismeboek is de verwijzing naar een ingang “Heute so schön wie damals – Italien” bij het populaire Spotify waar nostalgische (vakantie) songs opgenomen zijn.

Ben je een italofiel (zoals deze recensent) of een levensgenieter, en hou je ook van nostalgie en retro, dan is ook dit derde deel van deze schitterende Duitse reeks een absolute must!

Duitse uitgave, Kunth Verlag, München, 2023, 312 blz., €29,95. ISBN 978-3-96965-0974

www.kunth-verlag. Contact: Katharina Karner = Presse MAIRDUMONT GmbH & Co. KG

katharina.karner@mairdumont.com

Recensie: Patrick De Groote