HEUTE SO SCHÖN WIE DAMALS
64776
post-template-default,single,single-post,postid-64776,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

HEUTE SO SCHÖN WIE DAMALS

HEUTE SO SCHÖN WIE DAMALS

Legendäre Urlaubsorte in Frankreich

Dit is het tweede deel van de schitterende Duitse reeks (eerste deel was gewijd aan Europa) voor liefhebbers van de geschiedenis van het toerisme en van legendarische vakantie-oorden. Twee perfecte overzichtskaarten vooraan in het boek verwijzen met nrs. naar de in totaal 77 besproken Franse toeristische centra, die vooral aan de kusten liggen zoals in Normandië, Bretagne, Golf de Gascogne, Golfe du Lion en de Azurenkust. Opvallend weinig plaatsen in Centraal-Frankrijk. Wel enkele grote steden (Parijs, Lyon, Marseille, Nantes, Bordeaux, Nancy) en kuuroorden (Aix-les-Bains, Dax, Vichy). Chamonix met de Mont Blanc is het enige toeristische centrum in de bergen (Alpen).

Elk besproken toeristisch centrum omvat enkele (historisch gerelateerde) items (dikwijls een hotel of een museum) en wordt extra in de verf gezet door de 4 rubrieken “Retro-Moment”, “Das gibt’s heute noch” (zoals hotel, stoomschip, of vuurtoren), “Heute so gut wie damals” (naast de Oréal zonnecrème vooral culinaire specialiteiten zoals de baguette en croissant, Normandische boter, canelés, oesters, flammenkuchen) , “Souvenir, Souvenir” (zoals cider, fleur de sel, snoep, macarons, de Bretoense streepjestrui, lavendel).

Naar typologie van de toeristische centra komen vooral badplaatsen, meren (Annecy, Lac Léman), kuuroorden, eilanden (met uiteraard het schitterende Corsica en verder enkele eilandjes) en enkele grootsteden aan bod. Veelal hebben deze legendarische, historische vakantieplaatsen een mondain (zoals Biarritz, Cannes of Nice) of een retro-chic, soms ook een populair cachet of karakter. Vele plaatsen hebben een link met een schrijver (Marcel Proust, Robert Stevenson), een schilder (Pablo Picasso, van Gogh, Paul Gauguin, Monet, Paul Signac) of een filmproducer (zoals Tati).

Het boek is prachtig en overvloedig geïllustreerd, zowel met historische als hedendaagse foto’s. Tal van korte uittreksels uit het de Baedekers reisgidsen zijn geïntegreerd bij de vakantie-oorden.

Een 25-tal thematische tussenpagina’s (“Zwischenstopps”) maken het boek compleet: zoals Grand Hotels, kuren, Grand Tour, Canal du Midi, of de Michelin-mascotte Bibendum. Achtereen is een alfabetisch plaatsnamen-register opgenomen en een impressum (= fotoverantwoording). Omzeggens uniek voor een toerisme-boek is de verwijzing naar een ingang “Heute so schön wie damals. Italien/Frankreich” bij het populaire Spotify waar nostalgische (vakantie) songs opgenomen zijn.

Hou je ook van nostalgie en retro? Dan is dit boek een absolute must!

Duitse uitgave, Kunth Verlag, München, 2023, 312 blz., €31,95. ISBN 978-3-96965-098-1

www.kunth-verlag. Contact: Katharina Karner = Presse MAIRDUMONT GmbH & Co. KG

katharina.karner@mairdumont.com

Recensie: Patrick De Groote