BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Hier komt een potvis wonen: NAVIGO krijgt een nieuw museum!
44775
post-template-default,single,single-post,postid-44775,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Hier komt een potvis wonen: NAVIGO krijgt een nieuw museum!

Het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke (Koksijde) maakt zich op voor een prestigieus project. Het skelet van Valentijn van Sint André keert binnenkort terug en dat heeft ingrijpende gevolgen voor NAVIGO. Want om een skelet van 17 meter aan het brede publiek te tonen, is er meer ruimte nodig. En dus wordt het bestaande museum verbouwd en geïntegreerd in een nieuwbouwproject. Daar hoort ook het eerder geplande depot en de demonstratiekeuken bij. Alles wordt in goede banen geleid door HAVANA-architectuur uit Gent, onder leiding van architect Bert Haerynck.

Architect Bert Haerynck

“ Het wordt een architecturaal pand met maatschappelijke relevantie”, aldus Haerynck. “ We bouwen twee blokken bij het bestaand museum dat in 2008 pas werd vernieuwd, rekening houdend met de authenticiteit  site. Een historisch kerkhof met kerkrelicten, het oude vissershuisje en de estaminet gaan we clusteren tot één belevingsgeheel. Als een evenwaardige schakel nestelt het nieuwe museumdeel zich naast de bestaande gebouwen en takt daar aan waar het oude deel wordt losgeknipt. De museumvleugel zoekt zo de perceelgrens  op en schaart zich naast de bouwlijn van de basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat. Hier komt ook naast een nieuw voorplein de nieuwe toegang, met onthaal dat de draaischijf vormt voor het volledige museum. Gestart wordt in de potviszaal waar het 17 meter lange skelet hangt, goed voor een karkas van anderhalve ton. Naast het hoofdvolume voorzien we kleine kabinetten voor intiemere expo’s of scenografieën.”

Potviszaal

Volgens Haerynck biedt deze aanpak het voordeel dat het gebouw genuanceerd wordt, waarbij het volume zich schikt naar de buurt. Het krijgt zo een duidelijker gezicht in de straat en zorgt voor visuele interactie door de grote raampartij. Het plein vormt een buffer met de straat en de zone rond het vissershuisje wordt museumtuin.

Kijkdepot met kooktheater

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst  het nieuwe depotgebouw. De pastorie en een andere woning worden hier gesloopt en de kerkhofmuur gerestaureerd. Het depotgebouw zal dienst doen als onderkomen voor de NAVIGO collectie. Die is materieel en immaterieel goed voor een 7000 stuks, gaande van bidprentjes over recepturen tot grote maquettes en schilderijen. Het museum toont er slechts een 1000-tal van in de vaste collectie. En zoals in de meeste musea denkt men er aan ze regelmatig in huis te wisselen. De resterende stukken blijven intussen in depot. Om ze professioneel te stockeren vraagt dit een degelijke opslag volgens de huidige normen inzake licht, klimatisatie  enz. Ook komt er in deze ruimte het atelier voor reparatie en onderhoud. Verder is er een afgesloten ruimte voorzien voor waardevolle kleinoden. Boven op het depot voorziet men een bibliotheek, kantoor en vergader- en werkruimte. Het vormt een soort ooievaarsnest met panoramisch zicht op de site.  Het depot zal publiek ontsloten worden onder begeleiding, waardoor de rest van de collectie toch kan worden getoond. Wat het kooktheater betreft, hier zal men met bekende chefs en in samenwerking met de Hotelschool Ter Duinen  aan de slag gaan met recepten van toen en nu.

Depot

“ In het ontwerp van de nieuwe NAVIGO depotruimte werd gekozen voor een opvallend duurzaam concept, nl. het zgn. ‘Denemarken’ model. Dit betekent dat de depotruimte niet verwarmd, noch gekoeld wordt. De wanden worden sterk geïsoleerd, de vloer niet. We werken met aardwarmte waardoor al te grote temperatuurschommelingen worden gedempt. Het resultaat is een duurzame ruimte, met lage investerings- en energiekosten. Vanuit het aanpalende kijkkabinet krijgen de bezoekers een zicht op de collectie in het depot.”

Het nieuwe NAVIGO museum is in lichte kleuren gevat, die refereren naar het vissershuisje en de estaminet. Er wordt gewerkt met groene, houten ramen en een ‘koperen’ dak. Deze zomer zal nog een deel van het museum open zijn voor bezoek. Denk aan het aquarium, de Martha en er komt een mooie tentoonstelling rond de scheepswrakken in de Noordzee. Ook virtueel blijft het museum te bezoeken. Tijdens de verbouwingen zal de rest van de collectie worden gehuisvest in de annex van het oud gemeentehuis. Verwacht wordt dat het nieuwe museum medio 2023 de deuren kan openen. De investering bedraagt 4 miljoen euro.

Info: www.navigomuseum.be

Perscontact: Isabelle Deshayes isabelle.deshayes@koksijde.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto Renders: HAVANA