Historische Ommegang trekt weer door Brussel
54873
post-template-default,single,single-post,postid-54873,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Historische Ommegang trekt weer door Brussel

Historische Ommegang trekt weer door Brussel

Op 29 juni en 1 juli trekt de Ommegang weer door de straten van Brussel en over de Grote Markt.  Hoe oud de traditie van dit historisch spektakel ook mag zijn, het blijft aantrekkelijk doordat het elk jaar weer vernieuwt. In de editie van 2022 zullen een Heraut en een Genodigde uit de negende kunst het evenement als vertellers begeleiden.

De Ommegang dateert uit het midden van de 14e eeuw.  Oorspronkelijk was het een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel die georganiseerd werd door het grote eedverbond van de kruisboogschutters.  Al snel sloten de gestelde lichamen van de stad zich echter bij de processie aan zodat deze een meer werelds karakter kreeg.

Een van de bekendste voorbeelden daarvan is de processie van 1549.  In dat jaar stelde keizer Karel V zijn zoon Filips voor als de toekomstige koning voor onze gewesten. Bij die gelegenheid probeerde elke stad zich op haar best te tonen. Brussel deed dat door een Ommegang te organiseren die schitterender was dan ooit.  De hedendaagse Ommegang die  een historische reconstructie is van het feest van 1549 is een stukje Brusselse folklore waaraan 1.400 figuranten, folkloristische en historische groepen, paarden, marionettentheater, reuzen, vlaggen,… deelnemen.  En sinds september 2019, het jaar dat de stoet voor het laatst uitging, is Ommegang ook ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de Unesco’.

Buiten de grenzen

De Ommegang is een culturele en apolitieke manifestatie die de Belgen en de Brusselaars wil verenigen rond hun geschiedenis en de uitstraling van België en Brussel in het buitenland wil versterken. Elke editie van het spektakel begint trouwens met de Brabançonne en de Europese hymne.  De Ommegang is even typisch voor de Brusselse en Belgische identiteit als chocolade, bier of frieten en heeft een sterke erfgoed reputatie. In dat verband werd de Ommegang opgevoerd op vijf Wereldtentoonstellingen, waaronder die van Dubai in februari van dit jaar.

De stoet

De historische stoet vertrekt om 20.50u op de Zavel en trekt zo naar de Grote Markt. Tijdens de optocht zal de Brouwersreus, zittend op het vat van de praalwagen van het Ommegangbier,  dit jaar voor het eerst uit de brouwerij Ommegang in de Bergstraat gehaald worden. In de rand van de Ommegang is er in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Zavelkerk een tentoonstelling ‘Ommegang – Behind the scenes’. In het Woluwe Museum aan de Karrestraat 40 loopt de tentoonstelling ‘Project Ommegang’. Aan de Zavel is er op 29 juni en 1 juli vanaf 19.20u een demonstratie kruisboogschieten.

Eregasten

Al meer dan 10 jaar nodigt de Ommegang voor elke nieuwe editie een bekende persoon uit de wereld van kunst en letteren uit om de rol te spelen van de Heraut, de boodschapper.  Dit jaar viel de keuze op de acteur François Berléand en de cartoonist Nicolas Vadot. Thomas De Bergeyck is ceremoniemeester van dienst. Als sprekers werd gekozen voor  Bert Kruismans en voor Jo Lemaire. Tenor Sébastien Romignon Ercolini en de contrasopraan Isabelle Everarts de Velp staan in voor de muzikale omlijsting van het spektakel. De regie is al ruim twaalf jaar in handen van regisseur Giles Daoust.  Een reuzenscherm op de Grote Markt toont de aankomst van de processie zodat het publiek de details van het spektakel live kan ontdekken.

Praktisch:  de Ommegang gaat op woensdag 29 juni  en vrijdag 1 juli.  – De deuren openen om 20 uur •

Tickets en info:  www.ommegang.be

Perscontact: Viviane Vandeninden    pr@ommegang.be

Tekst: Rita Goethals

Foto’s: ©ommegang.be