HORTA – VAN DE VELDE
67344
post-template-default,single,single-post,postid-67344,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

HORTA – VAN DE VELDE

HORTA – VAN DE VELDE

Spoorwegen, wegen die kruisen

De voorstelling van het boek met Françoise Aubry en Anne Van Loo

Onlangs was er de persvoorstelling van het boek “HORTA – VAN DE VELDE, Spoorwegen, wegen die kruisen”

Dit boek wordt gepubliceerd in het kader van de tijdelijke tentoonstelling die start in Train World op 19 september 2024 en die te bezoeken zal zijn tot  en met 31 augustus 2025.

Het werd voorgesteld door Françoise Aubry en Anne Van Loo.

Buitengewoon creatief

Wagonontwerp Henry Van de Velde

Tijden de eerste helft van de 20e eeuw waren Victor Horta en Henry Van De Velde de twee grootste Belgische architecten van de art nouveau. Maar ze werkten ook voor de Belgische spoorwegen.

Horta heeft zich zo meer dan 30 jaar bezig gehouden met het ontwerp van het station Brussel-Centraal, al zal hij de realisatie nooit zelf meemaken. Aan de hand van ongeziene en onuitgegeven archiefstukken volgen we de ontwikkeling en het moeilijke proces van dit project, dat niet minder dan 3 verschillende ontwerpen zal kennen.

Interieurontwerp Henry Van de Velde

Esthetisch industrial design

In de jaren 1930 staat de NMBS voor een kruispunt. De spoorwegen en haar instellingen moeten moderniseren. Een kolfje naar de hand van Henry Van de Velde, aan wie dit moderniseringsproject en de bouw van nieuwe wagons wordt toevertrouwd. De door hem toegepaste innovatie zorgt voor een vergroting van het comfort voor alle reizigers. Van de Velde zal ook meewerken aan de plannen en de realisatie van verschillende stations, allemaal in resoluut modernistische stijl.

Info expo: www.trainworld.be

Contact pers: : SNOECK via Philip Van Bost e-mail: philip@snoeckpublishers.be of bel: 09 430 55 07 – 0477 48 48 50

Tekst en foto’s : Maurice Van Bavel