IJsland workshop 2018
15808
post-template-default,single,single-post,postid-15808,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

IJsland workshop 2018

IJsland workshop 2018

Op 26 april 2018 vond in Antwerpen een workshop over IJsland plaats, georganiseerd door Baltus Communications. Het ‘land van ijs’? Laat dit nu één van de meest hardnekkige misverstanden zijn die nog steeds over IJsland circuleren. Het jammere is natuurlijk dat ‘ijs’ in de naam zit, maar het eiland in de Noord-Atlantische Oceaan, hoog tegen de poolcirkel aan, is zoveel méér dan het land van ijs en vuur waarmee het (te) vaak alleen maar mee geassocieerd wordt. Nog tijdens de workshop kreeg ik het alvast helemaal warm van binnen voor het prachtige IJsland.

Land van contrasten

Na een uitgebreid buffet kregen we eerst een keurige slideshow presentatie van ’Promote Iceland’. IJsland in een notendop maar toch voldoende om een eerste goed beeld te krijgen wat voor een land IJsland is. Een land vol contrasten waar de natuur een ongelooflijke invloed heeft op een mens. Waar de klimatologische omstandigheden zo snel kunnen omslaan dat je … maar een paar minuutjes moet wachten om na een buitje ineens een heel zonnige hemel te krijgen. IJsland zet hard in op duurzaamheid, dat leerden we ook. Energievoorziening door middel van eigen bronnen is iets waar men erg fier op is. Liefst 90 % van de gebouwen in IJsland wordt verwarmd door gebruik van geothermische energie.

Tijdens de workshop kon je van het ene naar het andere tafeltje ‘hoppen’. Onder de participanten zat zowat gans IJsland ‘verpakt’. Ik geloofde hen, de lieve dames met niet toevallig allemaal het achtervoegsel ‘dottir’ in de familienaam (een vaste gewoonte), toen zij vertelden dat het toerisme in IJsland de laatste jaren aan het ‘boomen’ is. Toen ik hen erop wees dat het wel eens druk kan worden als iedereen tegelijk naar de Blue Lagoon wil of de Golden Circle tour boekt, gaven ze me schoorvoetend gelijk dat dit binnenkort wel eens een ‘point of discussion’ kon worden.

Waar we nu helemaal van overtuigd zijn, is dat IJsland hét land is voor wie houdt van beleving in de natuur. Die natuur op IJsland is best fenomenaal én gevarieerd. Je wil gletsjers zien tijdens je vakantie, vulkanen, geisers, watervallen, grotten, bergen, meertjes, lavavelden met mos bedekt… Gewone activiteiten zijn er het wandelen, mountainbiken, het relaxen in een van de vele natuurlijke heetwaterbaden.

Gevarieerd aanbod excursies

De meeste aanbieders op de workshop verkopen om den brode excursies en dat zijn er nogal wat. Het gaat van het walvis spotten tot  zeehengelen (op zalm). Het viel me op dat iedereen in dezelfde vijver … vist. Dus kreeg ik het aanbod van het spotten van walvissen en papegaaiduikers wel een paar keren uitgelegd. Al deed men goed zijn best om te focussen op een extraatje die de collega’s net niet hadden.

Met een sneeuwmobiel of een quad even alle remmen los, mountainbiken, een gletsjer binnenin aanschouwen, raften, kayakken, ijsklimmen … IJsland laat toe om het net op een iets andere manier te beleven dan elders op de aardbol. We zagen al deze activiteiten passeren en nog veel meer bij een aanbieder als ‘Special Tours’, ‘Gray Line’, ‘Guide to Iceland’, ‘Iceland Travel’, Snaeland Travel. Vaak combineren ze verschillende thema’s zodat je bijvoorbeeld op één en dezelfde dag een lavagrot bezoekt, watervallen van dichtbij spot en laat ontspannen in een thermale waterplas. Reykjavik Excursions heeft al 50 jaar ervaring bijeen en zag ook de markt van het toerisme danig transformeren. Je wil eens iets speciaal doen? Met een supertruck eens lekker stoer doen. Racen over een wit landschap  met een sneeuwmobiel? Mee op safaritocht op de hoogvlakten. Bij  ‘Mountaineers of Iceland’ ben je dan aan het goede adres. Elding opereert vanuit Reykavik in het zuidelijke deel en vanuit Akureyri in het noordelijke deel. Ook hier de traditionele walvis excursies, het Noorderlicht, de papegaaiduikers, het zeehengelen, … Naargelang de bezetting vaar je mee uit op een kleine of grotere boot.

En dan hebben we het nog niet gehad over de middernachtzon die je in de zomer een onvergetelijke wandeling doet beleven. Maar nog intenser is als je meegaat voor een excursie om het fenomeen van het dansende Noorderlicht te zien. Het natuurwonder laat zich zien tussen september en april, … als je wat geluk hebt. Vanop een boot wordt het nog net dat tikkeltje fascinerender.

Aan het tafeltje van ‘Skólabrú’ kon je meer vernemen over de culinaire smaken van IJsland.  De vis is er van hoge kwaliteit want de viswateren behoren er tot de properste ter wereld. Ook lamsvlees is er een populair gerecht net als biologisch gekweekte groenten.

Netjes naast elkaar zaten Icelandair en WOW, de twee luchtvaartmaatschappijen die vliegen op IJsland vanuit Brussel en Schiphol. Populair zijn de ‘stopover’vluchten. Stel, je wil naar New York of Vancouver maar niet in één keer. Je wil graag een tussenstop maken in … IJsland. Dan is het mogelijk om deze halte te maken zonder extra vluchtkosten. Je hebt dan de keuze om 48 u tot wel 7 dagen te blijven vooraleer je opnieuw de veiligheidsgordel moet omgespen. ‘Stopover’ wordt jaar na jaar populairder. Icelandair bestaat al ruim 80 jaar. WOW is dan nog maar een groentje want nog maar 6 jaar op de vliegmarkt maar snel groeiend en bijzonder ambitieus.

Om een prima logement te vinden, kan je een kijkje nemen op de website van Icelandair Hotels, die de beste hotels weet aan te bieden waar je je ook in IJsland bevindt.

Weetjes

IJsland is ongeveer drie keer zo groot als België. In 2017 had het een bevolking van 337 000 waarmee IJsland het dunbevolkste land van Europa is. Ruim 35 procent woont in de hoofdstad Reykjavik. De hoofdstad Reykavik heeft iedereen gezien omdat je er na je vlucht sowieso belandt. Al ligt de luchthaven in Keflavik op een drie kwartier rijden. Het meeste van de bezienswaardigheden van Reykavik heb je wel gezien in een namiddag.

De Golfstroom zorgt ervoor dat de winters er mild zijn (jawel) en de zomers koeler dan bij ons. Het licht is er ook iets speciaal. Door de ligging net onder de poolcirkel is het goed donker tijdens de winter maar heb je zomerdagen in juni waar het bijna 22 uur daglicht is. Wat IJsland dan misschien net iets minder aangenaam maakt klimatologisch gezien is de wind. Die zorgt vaak voor het koudegevoel, maar met de gepast kledij hoeft dat geen spelbreker te zijn en al zeker geen reden om IJsland niet te gaan ontdekken.

En tot slot, is er dan geen ijs? Natuurlijk wel. In IJsland vind je de grootste gletsjer in Europa. Één tiende van het oppervlak is bedekt met ijs.

Participanten workshop ‘Inspired by Iceland’

 

Perscontact: marcel@baltuscommunications.com
Auteur: Geert Van de Voorde
Foto Hvítserkur: Wouter Coppens