“IKONEN” Anton Corbijn
58677
post-template-default,single,single-post,postid-58677,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

“IKONEN” Anton Corbijn

“IKONEN” Anton Corbijn

Anton Corbijn voor affiche van tentoonstelling

“Ikonen” is een fototentoonstelling van de portretfotograaf Anton Corbijn. Eigenlijk zijn het twee tentoonstellingen in de Handelsbeurs in Antwerpen, of nog beter gezegd: vier.

Naast IKONEN is er ook de expo “Katoen Natie – The People ‘Our people make the difference’”. Daarin toont Anton Corbijn de veelkleurigheid op de werkvloer van Katoen Natie. De hele wereld komt letterlijk samen in de magazijnen van het logistieke bedrijf. Hiervan is ook een fotoboek in beperkte oplage verschenen. Het onthult een wereld die buitenstaanders zelden te zien krijgen: het werk in de haven en vooral de mensen die dit werk verrichten.

IKONEN zelf bestaat uit drie delen.

“Cemeteries” is een reeks zwart-witfoto’s van grafmonumenten. Tussen zijn vele opdrachten bezoekt Corbijn op eigen initiatief begraafplaatsen in Parijs, Wenen en, vooral Italië. Het is een visuele ontmoeting met de grafkunst. Als zoon van een dominee is Corbijn vertrouwd met de praktisch aandoende protestantse graven, niet met de overweldigende marmeren beelden van katholieke begraafplaatsen. De protestanten hadden geen afbeeldingen, ook niet in de kerk zegt Corbijn. Bij de katholieken kreeg je een gevoel van uitbundigheid en een leven dat gelééfd was.

Reeks over Lenin

“Lenin, USSR” zijn foto’s gemaakt in 1982 tijdens zijn bezoek aan Rusland, waar hij nooit eerder was geweest. In Leningrad, ondertussen opnieuw Sint-Petersburg, laat hij zich verrassen door de vele afbeeldingen van Vladimir Lenin, de eerste leider van de Sovjet-Unie. De symbolen van het communisme vallen op, zeker in tijden waarin niets nog heilig lijkt.

 “a. somebody” Vanaf de aankoop van zijn eerste camera in 1972 fotografeert hij alleen nog maar muzikanten. Meer nog dan fotografie was muziek zijn wereld. In een reeks zelfportretten – een op locatie en een in de studio – doet hij zich voor als de overleden muzikanten die hij ooit (of nog steeds) bewonderde. Hij geeft toe dat hij ondanks zijn bescheidenheid “iemand” had willen zijn. Vandaar ook de titel: “a. Somebody”.

Expo Katoen Natie op gelijkvloers

Er is ook het boek “IKONEN” en bevat de bovengenoemde drie reeksen: Cemeteries, a. somebody en Lenin, USSR (Uitgave Hannibal Books).

Naast fotografie maakt Anton Corbijn ook muziekvideo’s, decors, grafische ontwerpen en speelfilms. Dat maakt hem tot één van de boeiendste en veelzijdigste beeldmakers van onze tijd.

De expo loopt nog tot 16/04/2023 in de Handelsbeurs, Borzestraat 31, 2000 Antwerpen. Een online-ticket kost € 10 en aan de kassa € 12. Deze expo bevindt zich op de eerste verdieping. De expo “Katoen Natie – The People” is op het gelijkvloers en gratis.

Info :  www.antoncorbijnexpo.com

Perscontact: press@hannibalbooks.be (Natacha Hofman)

Tekst en foto’s : Maurice Van Bavel