BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Infosessie Sri Lanka
31356
single,single-post,postid-31356,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

shutterstock_358158176

Infosessie Sri Lanka

Op 14 november 2019 werd in de Press Club Brussels een infosessie georganiseerd door de ambassade van Sri Lanka.
De bijeenkomst werd geopend op traditionele wijze met het ontsteken van de kaarsen door de ambassadeur Ms. Grace Asirwatham. Na de ‘Ayubowan’ (de verwelkoming) heeft zij ook het grootste gedeelte van de infosessie verzorgd.

Traditionele opening van de bijeenkomst door de ambassadeur

Traditionele opening van de bijeenkomst door de ambassadeur

Op paaszondag 21 april 2019 werden terroristische aanslagen gepleegd op drie waarbij 257 doden vielen. Sinds 22 augustus is de noodtoestand opgeheven en werd een campagne opgestart om het toerisme te promoten.

Sri Lanka heeft in het recente verleden problematische toestanden gekend. Vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er de burgeroorlog met de Tamiltijgers waardoor toerisme in het noorden en oosten van het eiland onmogelijk was. In 2009 kwam hieraan een einde. Op 26 december 2004 werd het land getroffen door een tsunami waarbij 35.000 doden vielen. De toeristische infrastructuur langs de kust werd grotendeels verwoest.

Op toeristisch vlak heeft het eiland een waaier aan toeristische troeven: een prachtige en gevarieerde natuur, een rijke politieke en religieuze geschiedenis, een gastvrije bevolking met etnische diversiteit, de aanwezigheid van een gevarieerde verblijfsaccommodatie van guesthouses tot 5* hotels.

Sri Lanka kan het hele jaar bezocht worden, het heeft een tropisch klimaat met twee moessonzones. Het klimaat wordt beïnvloed door de bergketens in het midden van het eiland die elk half jaar zorgen voor een wisselende moessonwind: de noordoostelijke moesson duurt van december tot maart en de zuidwestelijke van mei tot oktober.

Sri Lanka heeft een boeiende religieuze geschiedenis. Het boeddhisme werd geïntroduceerd in het midden van de derde eeuw voor Christus. Een boeddhistische monnik bracht een tak mee van de heilige Bodhi-boom uit de heilige stad Bodhgava (India). Onder deze ‘Boom der Verlichting’ vond Bhoedda zijn zendingstaak. De tak werd geplant in Anuradhapura, een belangrijk pelgrimsoord. De stad werd ook uitgekozen door de Ceylonese koningen als hoofdstad.
Naast deze stad zijn nog zeven andere sites geplaatst op de Unesco Werelderfgoedlijst. Niet alleen boeddhistisch erfgoed. Het eiland ook enkele fraaie hindoetempels.
Ook erfgoed van een koloniaal verleden. Overblijfselen van Portugese, Nederlandse en Britse nederzettingen vind je in de historische kuststeden als Colombo, Galle, …

sri lanka

De grote diversiteit aan natuur is een belangrijke toeristische factor. Een kustlijn van 1300 km met fijne stranden, gevarieerde landbouwplantages (rijst en thee) in de heuvelgebieden, bergen waarvan Adam’s Peak (2243 m) de bekendste is en die door de verschillende godsdiensten als heilig wordt aanzien. De berg wordt meestal ’s nachts beklommen langs door met lantaarns verlichte paden om de zonsopgang van op de top te bewonderen.

Sri Lanka telt niet minder dan 26 nationale parken met o.a. Aziatische olifanten en luipaarden waarvan het de grootste concentratie ter wereld heeft. Ook kan men walvissen en dolfijnen spotten van december tot april.
Enkele sterke niche markten werden uitgebouwd, zoals de ayurveda wellness therapie waarvoor men 6500 opgeleiden telt

Bijna alle internationale hotelketens zijn aanwezig op het eiland en verschillende investeringen zitten in de pijplijn. Zo heeft Hilton plannen om, naast de twee bestaande, er nog een zestal hotels bij te bouwen.

In de dertiende eeuw uitgeroepen door Marco Polo tot het mooiste eiland had Ceylon reeds in 1930 een toeristische organisatie. Het toerisme is één van de belangrijkste economische bronnen: met een aantal internationale toeristen van 2,3 miljoen is het toerisme het derde belangrijkste exportproduct met een creatie van 150.000 directe arbeidsplaatsen. In 2018 boekten 17.500 Belgen een 12-14 daagse verblijf aldaar.

Onveiligheid, zoals terroristische aanslagen hebben een direct, negatieve impact op het toerisme. Zoals eerder vermeld waren er op paaszondag 21 april 2019 explosies in drie luxe hotels en drie katholieke kerken rond Colombo, Negombo en Batticaloa met meer dan 250 doden. Zo daalde het aantal toeristen in mei 2019 tot 37.000 (in 2018 waren dat er 130.000).

Vanuit België kan niet rechtstreeks naar Sri Lanka gevlogen worden, wel vanuit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Turkije en het Midden Oosten.

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen kan je elektronisch een gratis visum aanvragen via http://www.eta.gov.lk/slvisa/.

Info: http://www.tourismmin.gov.lk/

Perscontact: Jana Strouven office@abcommunication.be

Verslag: Didier Van Houts
Foto bovenaan: Shutterstock.com