Internationale Triënnale van de Gravure:
68573
post-template-default,single,single-post,postid-68573,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Internationale Triënnale van de Gravure:

Internationale Triënnale van de Gravure:

inspirerende prentkunst vol innovatie druktechnieken

De 13e editie van de Triënnale voor Gravure in Luik biedt een ongekend panorama van actuele trends aan prentkunst in al zijn vormen, goed voor 45 kunstenaars uit 11 landen. En dit nog te zien tot 16 maart in museum Le Boverie te Luik.

Algemeen zicht op expo

Hoewel de wedstrijd geen vast thema heeft, is het interessant te zien dat bepaalde elementen terugkeren, maar ook grenzen en tijd overstijgen. De kunstwerken van de geselecteerde kunstenaars benadrukken nl. de banaliteit van alledaagse voorwerpen, een interesse die ontstaan is uit de artistieke zoektocht tijdens de covid-lockdowns. Maar ook het persoonlijke of collectieve verleden vormt een bron van inspiratie. Het weerspiegelt de vluchtigheid van de tijd, zoals ook de sociale klimaatkwesties die verankerd zijn in een hedendaagse problematiek, luidt het. Daarbij noteren we technieken als droge naald, monotypes, maar ook alugrafie, assemblages met hout en papieren impressies, naarst lino-, xylo- en lithografie. Er zijn etsen in aquatint, inkt jet-impressies en tal van andere technieken waarbij de kunstenaars naast de kracht van het materiaal inzetten op diverse disciplines als illustraties, stipverhalen, fotografie, omslagen en textiel. Heel wat van de werken zijn niet vrijblijvend, maar drukken een doorvoeld protest uit. Andere kunnen dan weer als decoratief worden omschreven. Maar ze zijn nooit vrijblijvend.

Catalogus

Georges Amerlynck (fragment)

Naar aanleiding van de Internationale Triënnale van de Hedendaagse Gravure publiceert La Boverie een ‘Liège Musée Expos’ – catalogus met hierin de werken van de 45 geselecteerde kunstenaars, goed voor 133 pagina’s teksten van Richard Noyce (kunstcriticus) en Fanny Moers (Curator en conservator van het Museum voor Schone Kunsten Luik). Jammer van de vele errata.  Daarnaast is er bij het onthaal van het museum een geïllustreerde tentoonstellingsgids beschikbaar onder de titel ‘Essentiel’, evenals een boekje om met kinderen spelenderwijs de tentoonstelling te bezoeken. Voor leerkrachten is er een educatief pakket voorzien, zodat ze  het bezoek aan de expo kunnen voorbereiden.

Randanimatie

Pierre Vasic

Daarnaast organiseert La Boverie ook onder de noemer ‘Festival van de Gravure van Luik’ een brede waaier aan activiteiten en evenementen, op een 20-tal partnerlocaties in de stad en omgeving. Denk aan aparte tentoonstellingen, lezingen, ontmoetingen met kunstenaars, workshops, demonstraties en zelfs fietstochten. Het is alleszins een unieke kans om de prentkunst te ontdekken. Op 7 en 8 december komt er een kleine prentenmarkt naar La Boverie. Kunstenaars, studenten en collectieven komen dan samen om hun werk te laten zien aan de bezoekers en om het materiaal aan te bieden, ideaal als cadeau voor de feestdagen. Leuke tip: de originele draagtassen met de zeefdruk van ‘Jo dessine un peu’.

Praktisch

Alle info vind je op de website https://www.laboverie.com. Open van dinsdag tot zondag tussen 10u en 18 u, maandag gesloten. Tickets: standaard 12 euro, maar kortingen zijn voorzien. Gratis toegang tot de expo en de permanente collectie op de eerste zondag van elke maand.  Communicatie voor pers: CARRACAScom (info@ caracascom.com) of ook via Laura Dombret, laura.dombret@liege.be. Coördinatie van de Triënnale: Fanny Moens, fanny.moens@liege.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen – foto’s: Anne Marie Jacob