James Ensor, Inspired by Light
66558
post-template-default,single,single-post,postid-66558,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

James Ensor, Inspired by Light

James Ensor, Inspired by Light

In het kader van het Ensorjaar is er een nieuwe unieke beleving in de Dominicanenkerk in Oostende: James Ensor, Inspired by Light. Het is een prachtige videomapping over het leven en werk van de Oostendse kunstenaar Ensor (1860 – 1949). Op een heel laagdrempelige manier krijg je zijn levensverhaal te zien en te horen. Met behulp van AI komen zijn werken tot leven.

Urban Mapping

Dit bedrijf uit Kortrijk is gespecialiseerd in immersieve beleving door videomapping en geluid. Ze hebben heel wat bekende evenementen zowel in eigen organisatie als in opdracht. Een paar voorbeelden: De Lumineuze Nachten in het Park van Edingen en Kasteel De Haar, De magie van de Vlasbloem in Kuurne en nog veel meer, ook in het buitenland zoals in Denemarken. Het zijn allemaal buitenevenementen en beschikken hiervoor over een groot arsenaal aan buitenprojectoren. Ook voor dit project was men op zoek om het in openlucht te organiseren. Doordat dit niet haalbaar was koos men voor de Dominicanenkerk.

De Dominicanenkerk

Deze zaalkerk werd gebouwd in 1882. Toen de Dominicanen hier vertrokken in 2004 werd ze geschonken aan Poverello die hiernaast al een ruimte in gebruik had voor hun dienstverlening. Sedert een tweetal jaar zijn er geen erediensten meer en dat is een belangrijk voordeel. Zo beschikt men over de volledige ruimte die bovendien met zijn eenbeukige structuur ideaal is voor zo’n projectie.

Het verhaal van de meeuw en Ensor

Luc en Alexander Stragier, de directeurs van Urban Mapping, hebben voor dit project samengewerkt met ondermeer Geerwin Vandekerckhove. Hij is de regisseur en de stem van de meeuw in het verhaal. Hij schreef eerder ook al de verhalen voor Lumineuze Nachten en de magie van de Vlasbloem.

Hij heeft hier een zeer boeiend verhaal geschreven over het leven van Ensor. De meeuw neemt je mee op sleeptouw door Oostende en reist zelfs even mee met Ensor naar Brussel. Geerwin Vandekerckhove vertolkt de stem van de meeuw. De stem van Ensor is met een Oostends accent vertolkt door Piv Huvluv, een van de eerste stand-up comedians. De muziek is van het Belgisch muziekduo Boshaard.

Praktisch

‘James Ensor, Inspired by Light’ loopt nog tot eind augustus 2024. De voorstelling duurt 45 minuten en is ook rolstoeltoegankelijk. Tickets zijn het goedkoopst indien ze online aangekocht worden via de website van het event: https://www.ensoroostende.be

Website Urban Mapping: https://www.urbanmapping.eu
Perscontact: Luc Stragier  –  luc@urbanmapping.eu

 

Tekst: Geert Van de Voorde
Foto’s: copyright Urban Mapping