Jan Brokken: Stedevaart
35030
post-template-default,single,single-post,postid-35030,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Jan Brokken: Stedevaart

Jan Brokken: Stedevaart

Toen ik de titel van het jongste boek van Jan Brokken zag, dacht ik: we hebben een nieuw Nederlands woord voor een city-trip. Maar bij nader inzien kan het ook afgeleid zijn van bedevaart: een reis naar een plaats die een bijzondere (religieuze) betekenis heeft, hier toepasbaar op een inspiratiebron.

Dit boek bevat een twintigtal non-fictieverhalen over steden met een verhaal rond een persoon, meestal een bekend schilder, componist, architect, politicus maar ook over een familielid zoals zijn schoonmoeder of gewoon over fascinerende mensen, zoals de toevallige ontmoeting met een Japanse vrouw in Kyoto.

Sommige verhalen verschenen eerder als reisartikel, themanummer of inleiding. Andere bleven in de la liggen en werden na actualisatie gepubliceerd. Alle zijn het reisartikels rond kunst waar de inspiratiebron van de kunstenaar centraal staat.

Welke reisdoelen doet Brokken zoal aan? Het Parijs van componist Erik Satie, het Bergamo van Donizetti, het Bilbao van architect Gehry, het Arcachon van Debussy en zijn dochter, ….

Hij zet ook een stapje buiten Europa: naar Yamoussoukro voor de kopie van de St-Pietersbasiliek in Rome, gefinancierd door Houphouët-Boignyen, naar het Port Louis van Nobelprijswinnaar literatuur Jean-Marie Le Clézio,…

Naast de kunstenaar komen er nog prachtig beschreven personages in de verhalen voor, zoals de boekverkoper in Venetië die een kunstboek over Bellini eerst niet wil verkopen of de boekbinder waar Brokken zijn ‘cahiers’ voor zijn aantekeningen kocht en waarmee hij jarenlang contact had.

Brokken is een rasechte verteller over boeiende ontmoetingen met mensen die hij op zijn reizen ontmoet. Hoed af ook voor de research die sommige verhalen ondersteunt.

Een anekdotische stijl en soms een zeer persoonlijk verhaal, zoals zijn vakantie met het liefje van zijn broer in Ouddorp.

Het boek is verlucht met (historische) foto’s.

Een uitgave van Atlas Contact, 2020, 416 p., € 29,99  ISBN 9789045040141

Recensent: Didier Van Houts