BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Kanteljaar voor Mu.ZEE
42277
post-template-default,single,single-post,postid-42277,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Kanteljaar voor Mu.ZEE

2021 wordt voor Mu.ZEE, het kunstmuseumaan zee te Oostende een belangrijk kanteljaar: het afgelopen bizarre jaar heeft ons ondanks/dankzij corona immers ook veel inspiratie gebracht. Zo wil men straks een ‘momentum’ creëren voor de eigen collectie Belgische kunst met aandacht voor het iconisch gebouw waarin deze wordt geëxposeerd.

Voorgevel Mu.ZEE

De kiem voor dit omdenken werd gelegd in de zomermaanden.  Eerst werden de kelders opgeruimd, nadien volgden een aantal reflectiedagen, intern met het eigen team maar ook extern. “ De nood aan het schrijven van een nieuw verhaal dat recht doet aan de eigenheid van het museum en van onze collectie is dan ook snel beginnen groeien”, aldus Colette Castermans, hoofd communicatie. “  En dus ook de behoefte aan een strakkere focus en een nieuw elan.  “

Het gebouw van Mu.ZEE behoort tot het cultureel erfgoed en is een opvallend landmerk in Oostende: een modernistisch bouwwerk uit de jaren 1940 van de hand van Gaston Eysselinck met een iconische glazen gevel.  Het geeft onderdak aan een unieke collectie, bestaande uit meer dan 8000 werken, die exclusief het verhaal brengt van Belgische kunst. De verzameling is ontstaan door het samenbrengen van de collecties van Stad Oostende en de Provincie West-Vlaanderen in 2008. Dat laatste deel werd in 2018 overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap.

Colette Castermans : “ Mu.ZEE wil terug naar de basis met een hernieuwde focus op haar kerntaak en missie: het tonen van kunst uit België tussen 1880 en nu ; kunst die momenteel trouwens internationaal erg in trek is wanneer men onze recente bruiklenen richting Nice, London, Berlijn en Parijs bekijkt. We zetten dus onze eigen collectie opnieuw in de kijker in een uitgepuurd gebouw. Mu.ZEE wil hiervoor een nieuw, inspirerend verhaal brengen dat de basis moet vormen van een vernieuwde identiteit. “

Tijdelijke sluiting Mu.ZEE

Om dit te kunnen verwezenlijken heeft Mu.ZEE de deuren gesloten sinds maandag 18 januari 2021. Ze zullen opnieuw open gaan op 1 juni 2021. Dit betekent concreet dat de eerste en tweede verdieping van het hoofdgebouw zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke brute schoonheid zullen worden hersteld, de collectie centraal komt te staan in een radicaal nieuwe scenografie, en het merk Mu.ZEE opnieuw een duidelijke plaats zal krijgen in het culturele landschap, zowel lokaal, nationaal als internationaal.

Burgemeester Bart Tommelein en bewaker Herbert Deruwe

De Raad van Bestuur gaf hiervoor recent het vertrouwen aan Dominique Savelkoul en verlengde haar mandaat nog anderhalf jaar als directeur. Haar ongewone en verfrissende blik vanuit andere disciplines in de (internationale) kunstensector gecombineerd met een flinke portie daadkracht resulteerden op korte termijn in bovenstaande actie, luidt het.  Ook het voltallige Mu.ZEE-personeel staat volmondig achter deze beslissing en werkt graag mee aan dit wervende plan.

“Als nieuwkomer in de Vlaamse museumsector had ik het voorrecht om op een andere manier te kunnen kijken en is het belangrijk om die eerste indrukken vast te houden. Actie uitstellen tot na de grote verbouwingen in 2024 leek me niet meteen een optie. Ik kon ook meteen aan de slag met een geweldig team, een prachtige collectie en een iconisch gebouw. We kunnen dus beter van deze (corona-)nood een deugd maken. Als Mu.ZEE moeten we het nu immers meer dan ooit aandurven om onze ambitie uit te spreken en om met een goed onderbouwde visie en een sterke identiteit naar een boeiende toekomst te kijken. Om terug schwung in het museum te brengen. Om zelf dit momentum te creëren,” aldus Savelkoul.

Samen met burgemeester Bart Tommelein haalde ze het eerste schilderij symbolisch van de muur. Alle werken verhuizen naar het Mu.ZEE -depot. De periode van de sluiting is immers te kort om een deel ervan elders tentoon te stellen of in bruikleen te geven.

Info: www.muzee.be

Perscontact: Colette Castermans : colette.castermans@muzee.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob / Els Verhaege
Foto bovenaan: Burgemeester Tommelein, bewaker Deruwe met directeur Dominique Savelkoul en Barbara de Jong, hoofd behoud en beheer collectie