Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland
66369
post-template-default,single,single-post,postid-66369,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland

Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland is de enige Vlaamse regio vlakbij zee én op een boogscheut van de werelderfgoedstad Brugge. Van Brugge naar de Kust passeer je het weidse en open polderlandschap met pittoreske dorpjes en kanalen. Naar het binnenland wacht de bosrijke groene gordel, befaamd om zijn kastelen en abdijen. Dit jaar zet ‘Het Brugse Ommeland’ dit unieke erfgoed in de kijker. Bezoekers kunnen over de kloostermuren heen kijken en achter kasteelpoorten ontdekken wat er gewoonlijk aan hun ogen wordt onttrokken.  Immers, tal van deze domeinen blijven gewoonlijk gesloten voor het grote publiek. Met het ‘Kastelen- en abdijenjaar’ wordt dit anders.

Kasteel van Loppem

Iedereen heeft de mond vol van de kastelen aan de Loire. En voor de abdijen trekt men naar de National trust, de English Heritage buildings en monumenten. Terwijl er nergens zoveel kastelen op een zakdoek te vinden zijn als in het Brugse Ommeland. Dat ademt evenveel, zo niet, nog meer geschiedenis. Tussen het vele groen vinden we maar liefst 108 kastelen, 8 abdijen en tal van andere imposante religieuze bouwwerken. Ze vormen een grote toeristische meerwaarde voor de streek en spreken tot de verbeelding van een brede doelgroep. Na de bijzonder geslaagde editie van 2017 zet Westtoer opnieuw deze unieke troeven in de kijker met een themajaar. En dat loont, want volgens gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu telde men vorig jaar 188.000 overnachtingen in de regio, goed voor een stijging met 12 procent. Er kwamen maar liefst 1,6 miljoen dagjestoeristen en 2,7 miljoen fietsers.

Drie grote events rond Kastelen en abdijen

De aftrap van het themajaar wordt in stijl gegeven tijdens het openingsevent ‘Kasteeltonen’ op 13 en 14 april in het Kasteel van Loppem. Bezoekers worden er verwend met drie concerten van Jef Neve, Flip Kowlier en kapitein Winokio in een authentiek en historisch kader. Het Kastelen- en Abdijenweekend op 1 en 2 juni is het hoogtepunt van de evenementenkalender. Tijdens deze tweedaagse openen heel wat historische sites in het Brugse Ommeland, uitzonderlijk, hun deuren voor nieuwsgierigen. In en rond het Kasteel van Tillegem ontdek je straattheater, verschillende historische ambachten en thematische animatie op een theaterfestival. Tijdens Slotwoord in het najaar brengen verschillende topvertellers straffe verhalen in een erfgoedlocatie, voorzien van een vleugje muziek en poëzie.

Initiatieven het hele jaar door

Thomas Berghman

Inzetten op het bewaren en delen van het erfgoed. Dat is een belangrijke taak die weggelegd is voor de nieuwe regiomanager Thomas Berghman. Ook Kristof Lataire, programmaleider Religieus Erfgoed volgt dit gedachtengoed.  In het kader van reizen naar morgen  is het zaak de spontane, bezoekende toerist, maar ook de inwoners uit de regio zelf te leren reflecteren. En dit zowel maatschappelijk als naar het economisch doel, met name de return die ondernemers in de regio krijgen. Daarom worden er tal van initiatieven voorzien binnen het themajaar.  Verschillende gemeenten, organisaties en ondernemers zorgen voor een rijk gevulde agenda het hele jaar door. Gidsen ontsluiten tussen april en november de verhalen van verborgen erfgoedparels. Via re-enactments komt het verleden weer tot leven. De geschiedenis van het Brugse Ommeland kan bovendien letterlijk geproefd worden tijdens tal van zinnenprikkelende foodbelevingen: van high tea in een unieke setting tot spannende moorddiners in een kasteel. In de zomer kunnen mensen die op zoek zijn naar verpozing deelnemen aan yogasessies in kasteeltuinen, zomerbars-de-luxe of concerten in een uniek historisch kader. Naast de bestaande Kastelenfietsroute en de Driekastelenwandelroute worden ook extra fiets- en wandellussen uitgestippeld om de verschillende erfgoedlocaties op eigen tempo te kunnen ontdekken.

Blijvend aanbod via proeftuinen

Exclusieve inkijk

Naast het organiseren van evenementen is Westtoer op zoek naar permanente initiatieven om erfgoed te beleven. Het provinciebedrijf werkte daarom het pilootproject proeftuinen uit. “Het doel is om toeristische en recreatieve ervaringen niet enkel als eenmalige evenementen te organiseren, maar om te onderzoeken hoe deze kunnen worden geïntegreerd in het permanente aanbod. Via de proeftuinen kunnen plekhouders, ondernemers, verenigingen en lokale besturen kans maken op financiële ondersteuning en begeleiding voor de organisatie van een blijvend toeristisch concept. De focus ligt op het matchen van innovatieve ideeën met de juiste erfgoedlocatie. Voor 2024 werden reeds zes dossiers weerhouden die volop worden uitgewerkt. Denk aan Bruges Foodlab in de St.Godelieve abdij,  de moorddiners in de Lakebossen van Oostkamp of de verhoogde kerktoren als uitkijkpost in Lissewegen.

Fietsen en wandelen

Fietsen met fatbikes

Met 33 procent meer fietsers op het recreatief netwerk blijft het Brugse Ommeland de West-Vlaamse fietsregio bij uitstek. Door het grote succes blijven de VR-kijkers van de historisch getinte Verdwenen Zwinhavensfietsroute twee jaar langer staan. Ook de wandelaar komt ruimschoots aan trek. Het Brugse Ommeland lanceerde een nieuwe wandelbox met vier wandelnetwerken, negen wandelroutes en een gloednieuwe wandelpocket. Via een nieuwe wandelpodcast neemt Xavier Taveirne de wandelaar mee op sleeptouw langs de Ryckeveldewandelroute. Samen met lokale gasten zoekt hij naar de verhalen achter het erfgoed en de mooie natuurplekjes die langs de route te vinden zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan een uitbreiding van het wandelnetwerk Poelberg Meikensbossen richting Provinciedomein Baliekouter. De stadswandelroutes in Tielt en Torhout worden volledig herwerkt en openen feestelijk in 2024.Om de regio te promoten als ‘Reason to come’ zal er binnenkort een internationale campagne worden gevoerd. “Het is zaak een hart onder de riem van de religieuzen te steken. En dat geldt ook voor iedereen die een landgoed bestuurt en het dit jaar speciaal openstelt”, luidt het;

Alle medewerkers

Praktische informatie

Het volledig overzicht van alle activiteiten en de unieke locaties die hun deuren openen, is terug te vinden op www.brugseommeland.be. Het jaarlijkse magazine en de overzichtskaart zijn gratis verkrijgbaar bij alle toeristische infopunten en bevatten ook heel wat praktische informatie. Alle brochures en fiets- en wandelkaarten zijn te verkrijgen via shop.westtoer.be.

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob