Kazerne Dossin: Elke naam telt
64419
post-template-default,single,single-post,postid-64419,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kazerne Dossin: Elke naam telt

Kazerne Dossin: Elke naam telt

MG Van Vijve

Op woensdag 4 oktober gaat het herinneringsproject `Elke naam telt’ van start in aanwezigheid van een aantal overlevenden van de Holocaust in België en hun familie. De laatste overlevenden lezen als eerste de namen van hun gedeporteerde familieleden in. Kazerne Dossin gaat vanaf nu op zoek naar inlezers om alle 25.843 gedeporteerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit de Dossinkazerne vertrokken, in herinnering te brengen. Want elke naam telt. Het is de coördinator publiek & educatie Anne-Sophie Van Vijve en de directeur Tomas Baum die een korte toelichting geven bij dit project. 

Tomas Baum

25.843 personen, Joden en Roma, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in de Dossinkazerne in Mechelen. Hun naam werd hen ontnomen, ze werden nummers op een transportlijst. Na gevangenschap in de kazerne werden ze met de trein naar concentratiekampen en vernietigingscentra vervoerd. De meesten keerden niet terug. Met het project ‘Elke naam telt. vraagt Kazerne Dossin om de waardigheid van de gedeporteerden ’terug te geven’ via het inlezen van alle 25.843 namen.

Ook holocaust overlever Simon Gronowski, die in 1943 (toen was hij 11 jaar) met het XX-konvooi uit de Dossinkazerne vertrok maar kon ontsnappen uit de trein in Borgloon (Limburg). Hij geeft een pakkende getuigenis over het naziregime. Daarna is het de beurt aan Regina Sluszny uit Hemiksem. Zij leefde er ondergedoken en als kind heeft ze 3,5 jaar haar ouders niet gezien.

Affiche Esther Blau

Op 4 oktober worden de eerste namen ingelezen. Voor deze gelegenheid komen de laatste overlevenden: Regina Sluszny, Simon Gronowski, Jean larchy, Arthur Langerman, Emile Schwarz„.. en Patricia Ramet, dochter van de stichter van het museum Natan Ramet en trekker van het “Geef ze een gezicht”-project, de naam van hun familieleden inlezen. Zij nemen het woord tijdens dit bijzondere moment en houden samen met andere overlevenden een herinneringsmoment. Sommige van hen nemen een kleinkind mee, om nooit te vergeten…

Tot slot is er een muzikaal optreden van de ondertussen 93-jarige Simon Gronowski  en  Kosta Jakić. Samen nemen ze ook plaats achter  de piano.

Dossin Kazerne 25 gedenkplaat

Vanaf 4 oktober gaat Kazerne Dossin op zoek naar 25.843 inlezers. Elke deelnemer komt een naam inlezen in het museum. De 25.843 namen zullen weerklinken in het Memoriaal om de gedeporteerden te gedenken. Door het hardop lezen van de namen richten de inlezers 25.843 keer een monument op voor iedereen die werd gedeporteerd. Het noemen van de namen is tevens een betekenisvolle aanvulling op de Portrettenmuur in het museum. Daar tracht Kazerne Dossin een gezicht te geven aan elk slachtoffer via een foto. AIle deelnemers kunnen gratis een parcours volgen in het museum met een bezoekersgids. Op deze manier komen zij meer te weten over het lot van de gedeporteerden.  De deelnemers kunnen stilstaan bij de persoon wiens naam ze inlazen en bij wat hen overkwam. Misschien was het iemand met dezelfde voornaam, dezelfde geboortedatum, dezelfde leeftijd. Het is in elk geval iemand die meer was dan een slachtoffer: ze deelden een leven met familie en vrienden, hadden hobby`s, een job, dagdagelijkse beslommeringen en plezier, net zoals u en ‘ik.”

Persinfo: Kazerne Dossin: , www.kazernedossin.eu, tel:015/29 06 60 – Perscontact: Barbara Porteman: barbara.porteman@kazernedossin.eu tel:0465 09 57 77

Praktische info: Elke naam telt – Website voor inschrijving  www.kazernedossin.eu/elkenaamtelt / Informatie over personen die er gedeporteerd werden:  https://kazernedossin.memorial

Tekst en foto’s: Marc Declercq