BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Knokke – Heist organiseert uniek lichtfestival
21806
single,single-post,postid-21806,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

IMG_1464

Knokke – Heist organiseert uniek lichtfestival

“ Met Kerstmis is er overal mooie verlichting. Wij doen daar iets speciaals voor, want Knokke is ook speciaal, “ dixit burgemeester Leopold Lippens. En dus wordt Knokke-Heist tot en met 6 januari 2019 omgetoverd tot een spectaculair lichtsprookje. Een première voor België overigens, want het magische outdoor evenement is één van de eerste lichtfestivals dat een verhaal als leidraad gebruikt. Reden te meer om tijdens de donkerste periode van het jaar een bezoek te brengen aan het bruisende Knokke-Heist.

Het Lichtfestival

Curator J.P. Deschepper en burgemeester Leopold Lippens

Curator J.P. Deschepper en burgemeester Leopold Lippens

Het Lichtfestival Knokke-Heist onderscheidt zich van andere, zoals dat van Londen en Amsterdam, door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt. ‘Le Petit Prince’, het boek van Antoine de Saint-Exupéry, behoort wereldwijd nog steeds tot één van de meest succesvolle boeken. Dit poëtisch sprookje vormt de basis voor een 3 kilometer lang interactief lichtparcours waarin jong en oud zich laten onderdompelen in een verlichte fantasiewereld.

In een bijwijlen absurd verhaal komt de schrijver in de Sahara een jonge buitenaardse prins tegen. Uit de kennismaking met de buitenaardse prins vloeien diepzinnige gesprekken met een aantal bijzondere personages voort. Dit was de inspiratiebron van curator-producer Jean Pierre Deschepper tijdens het creëren van dit unieke belevingsevenement.  “Dit jaar concentreert het gegeven zich rond de sterren, volgend jaar worden dat de planeten. Ik heb het parcours samengesteld uit rondreizende installaties , maar er ook nieuwe creaties van Belgische en internationale lichtkunstenaars in verwerkt. En buiten het parcours speelt De kleine prins een rol in Knokke-Heist, want de kerstverlichting kreeg een nieuwe look en volgt zo het thema van het Lichtfestival. Zo zijn de winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente en deelgemeenten feestelijk en feeëriek verlicht door planeten en glinsterende sterren.”

Het lichtparcours
IMG_1458Het lichtparcours wordt vormgegeven door verschillende thematische elementen uit het verhaal. Deze elementen uit de wereld van De kleine prins werden door de curator, de lichtkunstenaars en vormgevers geïnterpreteerd en herwerkt tot unieke lichtkunstwerken. De bezoeker reist langs de planeten en sterren en ontdekt bij elke installatie een deel van het verhaal. Belangrijk daarbij is het interactieve aspect van het lichtgebeuren. Hoe dichter men bij bepaalde installaties komt, hoe meer ze tot leven komen. Spannend dus.

Het Lichtfestival onderscheidt zich van andere door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt. Het verhaal van de Kleine Prins is de leidraad voor het nachtelijke landschap waarin belevingselementen bewoners en toeristen zullen transformeren. Sleutelwoorden daarbij zijn verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie. Voor de toeschouwer betekent dit verenigd worden, delen, participeren en dromen. En dit alles in een familiale context. Want de Kleine Prins begreep de tekening van de piloot direct. Het verhaal geeft aan hoe kinderen naar de wereld van de volwassenen kijken, waarbij de werkelijkheid vaak anders is. ’

social-sparkles

Social Sparks

De festival app
De bezoeker kan via de website van het lichtfestival een app voor de smartphone downloaden die ter plaatse gebruikt kan worden. Op de app vindt men naast de praktische informatie ook een interactieve kaart die de locatie aangeeft van de verschillende lichtkunstwerken. Bij elk lichtkunstwerk krijgt de bezoeker via een trackingsysteem de informatie van het lichtkunstproject. Deze bestaat enerzijds uit het verhaal van ‘ De kleine prins’ en anderzijds uit de info over en de visie van de kunstenaar.

Toer

Eén van die kunstenaars is het multidisciplinair designcollectief Studio toer uit Eindhoven. Hun werk ‘Social Sparks’ bevat een zwerm vuurvliegjes in de lucht. Ze lijken even nieuwsgierig als de bezoeker want de vliegjes volgen de kijker stap voor stap.

Expo Le Petit Prince

Expo Le Petit Prince

“ We hebben al vergelijkbare projecten uitgewerkt in Amsterdam, Eindhoven, maar ook in Japan en de Verenigde Staten, “ vertelt Castor Bours, “ Hier belandt men in de laatste installatie van het parcours. ‘Social Sparks’ is een speels werk, waarbij we techniek, ruimte en de mens op een interactieve wijze betreken. Je moet er echt onderdoor anders gebeurt er niets. Zo  zorgen wij voor een vrolijk einde aan de wandeling. Er ligt een gezellige pop up bar bij, waardoor het leuk wordt voor jong en oud. “

Praktisch

Het lichtfestival Knokke-Heist – ‘Reis langs de sterren van De Kleine Prins’, vertrek- en eindpunt Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk 660. Vanaf 21 december tot en met 6 januari, niet op 24 en 31 december. Telkens van 17 uur tot 22 uur. Vrije toegang.

Perscontact: Mailien Nguyen Wavemakers –  mailien@wavemakers.eu

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen –  Mailien Nguyen / Wavemakers