Kompelkoppen
57671
post-template-default,single,single-post,postid-57671,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kompelkoppen

Kompelkoppen

De gemeente Heusden-Zolder vroeg aan fotograaf Stephan Vanfleteren om, na dertig jaar sluiting van de mijn, een portret te maken van de mijnwerkers. Hij is er met passie aan begonnen. Samen met zijn artistieke broeder Stef Van Alsenoy. Stephan Vanfleteren maakte deze reeks foto’s in zwart-wit en keek zo in de ziel van de mijnwerkers. Hij beeldhout zijn onderwerp met intense contrasten en subtiele grijswaarden.

Tijdens de opnames, zo zei Stephan, had ieder zijn eigen verhaal. Sommigen hadden al hun kledij en werkgereedschap bij, anderen hadden alles weggegooid. Maar, zo zei hij, was de transformatie niet alleen visueel maar ook mentaal.

Je komt de tentoonstelling binnen in een schaars verlichte ruimte met een ondefinieerbaar geluid. Tussen indrukwekkende machines hangen de summier belichte foto’s. Zijn we zelf afgedaald tot een diepte van 800 meter?

De expo is een document van indringende portretten van arbeiders die uit het duister gelicht worden. Naast deze portretten van karaktervolle koppen, diverse nationaliteiten, groepsfoto’s en stillevens is er ook een hedendaagse en abstracte videoprojectie te zien, gemaakt met Stef Van Alsenoy. Het is dus een unieke ervaring als waardevolle herinnering aan een vergane Belgische industrie en haar arbeiders.

Voor de mijnwerkers is het belangrijk dat hun verhaal nog altijd verteld wordt. Zoals een van hen zei: “Je krijgt de mijnwerker wel uit de mijn, maar de mijn nooit uit de mijnwerker”.

Deze expo loopt nog tot 31 december 2022.

Info: www.muze.be  of www.mijn-kracht.be

Perscontact: An Maex, an.maex@heusden-zolder.be

Tekst en foto’s: Maurice Van Bavel