Kroningsfeesten Tongeren: de grootste processie van het land zoekt verbinding
58719
post-template-default,single,single-post,postid-58719,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kroningsfeesten Tongeren: de grootste processie van het land zoekt verbinding

Kroningsfeesten Tongeren: de grootste processie van het land zoekt verbinding

Sinds kort is het Kroningssecretariaat in Tongeren officieel geopend. Het ligt pal onder de rook van het toeristisch infokantoor aan de Via Julianus 5, hartje centrum. Tongeren maakt zich op voor een topeditie van de Kroningsfeesten die doorgaan op 2,4,7 en 9 juli. Zeven jaar terug telde men 300.000 bezoekers. Die hadden een grote toeristische impact voor de stad.  Niet alleen marketing productief, maar ook als maatschappelijk kapitaal. En uiteraard pikt Tongeren zo een belangrijk graantje mee op de toeristische markt. Denk aan de besteding in horeca, overnachtingen voor wie van verder komt, naast de dichtbij bestemming en last minute boekingen. Tongeren hoort telkens opnieuw tot de topevents van Limburg. In laatste rechte lijn komen er 100.000 bezoekers bij in 1 week tijd. De economische impact leidt als katalysator tot investeringswerken in de stad. Denk aan de ontsluiting van de basiliek ende restauratie van het stadhuis. De Kroningsfeesten zorgen alleszins voor een maatschappelijke, economische en toeristische return aan de stad.

Opening met Igor Philtjens, Peter Severijns en An Christiaens, geflankeerd door de Romeinse militairen.

Want naast de processie en afgeleide producten, zijn pelgrims en toeristen ook zeer geïnteresseerd in de stad zelf. Ze bezoeken het Teseum en de basiliek, naast het Gallo Romeins Museum en wie op zondag komt, profiteert tevens van een bezoekje aan Europa’s grootste antiekmarkt.

Voltreffer

“De Kroningsfeesten zijn een toeristische voltreffer voor Tongeren en heel Haspengouw. De feesten trekken immers zo’n 300.000 bezoekers op korte tijd, dat is enorm. In een actieradius van amper 2 uur rijden bereik je heel de Euregio. De Kroningsfeesten zijn voor de oudste stad van het land een boost in het imago, dat de provincie graag ondersteunt.  Dit evenement is een geschenk voor alle toeristische ondernemers in de regio. Ook de lokale handel profiteert mee van al die bijkomende gasten. Maar nog belangrijker dan de aantrekkingskracht van de Kroningsfeesten is hoe ze meebouwen aan onze identiteit. We kunnen onze toekomst niet zien zonder ons verleden te kennen. Daarom is het mooi dat meer dan 3000 Tongenaren en 30 straatcomités meewerken aan deze feesten en zo onze tradities helpen koesteren, “ aldus gedeputeerde voor toerisme in Limburg Igor Philtjens, tevens voorzitter van Visit Limburg. “Het gaat hier over onthaasten, beleven en authenticiteit. Tijd maakt kwaliteit, zeker na corona.”

Beeld van de processie.

De Kroningsfeesten zijn aan de 19e editie toe. Gestart op 31 augustus in 1890 is het een gegeven van grote verbondenheid. Per event gaat een voorbereiding van drie jaar vooraf. Zo’n 170 leden zorgen voor de straatversiering, 3000 mensen stappen mee op in de processie. Vanaf januari gaan de mannen niet meer naar de kapper, zodat hun haren en baarden groeien en zij zich letterlijk kunnen inleven in hun rol.

“ Informeel bestaat er al een ‘Euregionale’ samenwerking van in tijden dat er nog geen sprake was van de huidige landen België, Nederland en Duitsland, “ luidt het. “ Zo bestond in de 15e eeuw de mogelijkheid om een ‘volle aflaat’ te verdienen door deelname aan de heiligdomsvaart met relieken vertoning in Aken, daar 7 kerken te bezoeken en 7 staties naar keuze te doen uit een aantal steden rond Aken, waaronder Aldeneik, Luik, Hoei, Roermond, St. Truiden, Susteren, Maastricht, Rolduc of Tongeren. In 1982 ontstond het idee tot een samenwerking tussen de comités die de zevenjaarlijkse feesten organiseren. Denk aan Hasselt, Tongeren, Maastricht en Susteren. Tongeren neemt dit keer het voorzitterschap waar. De eerste kaarten zijn reeds gereserveerd voor het avondspel. Vreemd genoeg zijn onze eerste klanten afkomstig uit het Duitse Düren (Noordrijn-Westfalen) Ook is er al veel interesse uit Oost- en West-Vlaanderen,” aldus Peter Severijns, voorzitter van het Kroningscomité. “ Het Kroningssecretariaat is een belangrijke stap om onze aanwezigheid in de stad te bevestigen. De groepen beginnen intussen te repeteren, de kledij wordt gemaakt, de straatcomités komen samen over de versiering van de straten, zodat het thema #Zoekverbinding straks duizenden mensen samenbrengt rond de Kroningsfeesten.”

Praktisch:

Kaarten voor de processie , het avondspel en het Kroningsarrangement kan je bestellen via de website www.kroningsfeesten.be ofwel rechtstreeks kopen in het Kroningssecretariaat Via Julianus 5 te Tongeren. Kaarten voor de processie kosten 15 euro, voor het avondspel betaal je 18 euro en voor een VIP-arrangement 70 euro.

Perscontact: Peter Bruggen  secretariaat@kroningsfeesten.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Stad Tongeren
Foto bovenaan: opening van het secretariaat. De Romeinen vormen steeds een belangrijke aanwezigheid