Kunst aan de Maas:
66234
post-template-default,single,single-post,postid-66234,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kunst aan de Maas:

Kunst aan de Maas:

Installatie ‘Vulva island’ symboliseert vruchtbaarheid op onbewoond eiland

De voorbije twee jaar werden een 5-tal tijdelijke kunstwerken gerealiseerd langs de Maas. Daarnaast staat ‘De Levensboom’ als een vaste landmark in Herbricht. En het ziet er naar uit dat binnen afzienbare tijd een tweede vast kunstwerk wordt voorbereid op een locatie in de buurt van Maaseik. Zo vormen de werken een verbinding tussen de Maasdorpen, die als een snoer langs beiden kanten van de stroom geschakeld zijn. De diverse veerpontjes brengen je meteen in vakantiestemming.

Vulva Island (c) Michiel De Cleene

En het is net daarom dat Z33 aan Michèle Matyn (o.a. MHKA, Van Abbemuseum) heeft gevraagd om haar kunstwerk ‘Vulva Island’ in de buurt van zo’n pontje te installeren. Aan de Kempenweg in Rotem passeer je doorheen het natuurreservaat Bichterweerd, waar net de tweede fase van de landinrichting is goedgekeurd. Vanop de veerstoep kun je het werk bewonderen dat op een onbewoond eilandje op de grindplas is opgesteld. Matyn ontwierp vier verrekijkers waarmee je de omgeving kunt afspeuren en zes bijzondere figuren kunt waarnemen op het eiland. Het zijn sculpturen in de vorm van meloenen, die de vruchtbaarheid en de overvloed op het eiland symboliseren. De ei-achtige vorm en groene en rode kleuren doen denken aan flinke watermeloenen. Dit lijkt misschien een verrassende associatie, maar in de kunstgeschiedenis komt de watermeloen vaak voor als een vruchtbaarheidssymbool, van het oude Egypte tot de Vlaamse schilderkunst. Dit heeft te maken met het feit dat de meloen heel snel groeit en het sappige rode vruchtvlees bomvol water zit. Woestijnreizigers nemen ze dan ook mee als een waterfles. Deze sculpturen gaan dus ook over water als bron van leven, heet het.

Vogelman

Vreemde vogel

Bichterweerd is een kraamkamer voor de natuur en zelfs uitgeroepen tot ‘International Bird Area’. Het is een toplocatie voor ‘vogelaars’. Heel wat soorten waaronder de grauwe gors, de oeverzwaluw en de geelgors worden hier gespot. Michèle Matyn ontwikkelde daarom een performance rond de figuur van de zgn. ‘vogelman’, een mythisch wezen dat half mens en half vogel is. Hij beweegt zich tussen het vasteland en het eilandje en lijkt nog het meest op een vogelbekdier.   Ofschoon de ‘vogelman’ zich zelden laat zien, vind je zijn sporen overal rond het eiland. De presentatie van het nieuwe kunstproject gebeurde ook in functie van fauna en flora. Immers, binnen 2 weken start het broedseizoen en dan moet de rust in de regio worden bewaard. Toch zal de ‘vogelman’ op 9 maart a.s. doorlopend een ‘performance’ geven in aanwezigheid van de kunstenares. Dan zijn ook wandelingen voorzien doorheen het landschap onder de begeleiding van een zgn. ‘Maasverkenner’ en Matyn zelf.

“Het gratis voetveer tussen Rotem en het Nederlands-Limburgse Grevenbicht gaat tijdens de weekends weer open vanaf april. Van mei tot en met september kun je hier elke dag terecht tussen 10 uur en 18 uur. Hier steken vlot zo’n 50.000 mensen over. Dus het kunstwerk zal alle aandacht krijgen,” aldus Schepen van Toerisme Koen Sleypen. “ We gaan werken met stewards, die patrouilleren, zodat deze kunst in de open ruimte zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van vandalisme.”

Praktisch

Loeren naar het eiland

Het kunstwerk past perfect op deze plek. Het legt niet alleen de link tussen de mens en de natuur, het laat je stilstaan bij het landschap en doorbreekt tegelijkertijd de vanzelfsprekendheid ervan. De installatie is nog te zien tot en met 30 september en is bovendien het laatste tijdelijke werk van Kunst aan de Maas, dat zich dit jaar opmaakt voor enkele blijvende werken in de streek. Met de fiets of te voet is ‘Vulva Island’ vlot bereikbaar vanuit de parkings aan de kerk van Elen of De Wissen in Stokkem.  In Nederland parkeer je best aan het Burgemeester Kotenplein te Grevenbicht en dan steek je met het voetveer over. De oranje en rode wandellus van het wandelgebied Stokkem passeert vlak bij het kunstwerk. Het kunstwerk ligt ook vlakbij knooppunt TP 46 en knooppunt 49 op het fietsroutenetwerk. Nederlanders fietsen naar knooppunt 19 en nemen daar het veer naar Vlaanderen. Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33 Hasselt en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Voor meer info: www.kunstaandemaas.be en www.rivierparkmaasvallei.eu

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen / Z33