‘Kunst & Gastronomie’ centraal op Les Epicuriales in Luik
26162
post-template-default,single,single-post,postid-26162,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

‘Kunst & Gastronomie’ centraal op Les Epicuriales in Luik

‘Kunst & Gastronomie’ centraal op Les Epicuriales in Luik

Musée de la Boverie

Musée de la Boverie

Van 6 tot 10 juni gaat de 15e editie van het gastronomisch evenement Les Epicuriales door in het ‘Parc de la Boverie’ in Luik.  Met als thema ‘Kunst & Gastronomie’ wil Les Epicuriales smaken matchen met kleuren  en zo de bezoekers gerechten laten bewonderen en schilderijen laten proeven.  De chefs-eregasten van dit jaar zijn Thomas Troupin, sterrenchef van restaurant ‘La Menuiserie’ in Waimes en André Le Letty, chef van ‘Le Bistrot du Maquis’ in Parijs.

Schilderijen proeven

Kunnen de gevoelens die een kunstwerk opwekt,  geïnterpreteerd worden door een chef-kok en hem inspireren bij de bereiding van zijn gerechten?  Dat is de uitdaging van de 15e editie van Les Epicuriales die bezoekers laat ervaren hoe een Picasso,  een Gauguin of een Monet smaakt.  In praktijk komt het erop neer dat elke restauranthouder van Les Epicuriales het peterschap opneemt van een schilderij uit de tentoonstelling ‘Chefs d’oeuvre’ in het Musée de la Boverie  en zich door dat schilderij laat inspireren voor een bereiding.  Het gerecht zal met een verwijzing naar het schilderij vermeld worden op de kaart van de restauranthouder en  in het museum krijgen de werken met peterschap een verwijzing  naar de geïnspireerde restauranthouder.

20.000 gastronomen

Met de verplaatsing van Les Epicuriales naar La Boverie twee jaar geleden verdubbelde het aantal bezoekers  en werd meteen ook de kaap van 20.000 Belgische en buitenlandse gastronomen overschreden.  De 15e editie van het evenement is ambitieuzer dan ooit: een twintigtal restaruanthouders, gekozen voor hun kwaliteit en talent, zal vijf dagen lang voor animatie zorgen in de witte pagodetenten. Een twintigtal anderen zullen actief zijn in de ateliers of bij de bereiding van de gerechten van de grote chefs die de ambassadeurs zijn van de gastronomie van het land van Luik.

Eregastchefs

Gastchef Thomas Troupin

Gastchef Thomas Troupin

Les Epicuriales zet dit jaar twee chefs in de schijnwerpers. Thomas Troupin, sterrenchef van restaurant La Menuiserie in Waimes is een vurige voorvechter van het Waals culinair erfgoed.  Hij kreeg een ster voor zijn kwaliteitsvolle producten, zijn verfijnde bereidingen, zijn opvallende smaken en zijn standvastigheid in de realisatie van zijn gerechten. Thomas Troupin is lid van de groep Génération W.
André Le Letty, chef van restaurant Le Bistrot du Maquis in Parijs, heeft als sous-chef gewerkt in restaurant La Tour d’Argent in Parijs.  Hij leerde er ‘canard au sang’ (geperste eend) bereiden  en serveert deze specialiteit nog steeds in zijn restaurant op Montmartre.

Andere chefs van hoog niveau, voormalige eregasten verleid door het hoogstaand niveau van het evenement, keren terug om achter de kookpotten te staan tijdens Les Epicuriales, hetzij in hun eigen tent, hetzij in de Tent van de Chefs.

De Tent van de Chefs

foto 5 gerechtVerschillende uitgenodigde chefs zullen maaltijden van hoge kwaliteit bereiden in een tent rechtover het museum.  Elke middag en om 20 uur wordt een vier- of vijfgangenmenu bereid met vier of met zes handen dat het culinair talent van deze buitengewone koks laat zien en proeven.  Het wordt een ideale gelegenheid om grote chefs zoals André Le Letty, Jean-Marc Notelet, Flora Mikula, Jean-Michel Dienst, François Piscitello, Yannick Bougnet, Simon Bouille, Julien Lapraille, e.a. te ontdekken.

Nieuw voor deze 15e editie is ‘Crossing Borders’, het euregionale restaurantcollectief dat op vrijdagavond de gastronomische maaltijd zal verzorgen.  Een uitgelezen moment om bijvoorbeeld Christof Lang, sterrenchef van La Bécasse in Aachen en Alex Clevers, sterrenchef van restaurant Vivendeum in Dilsen-Stokken te ontdekken.  Met ‘Crossing Borders’ wil Les Epicuriales de grenzen overschrijden en zich openstellen voor gastronomen uit de Euregio.

Hulde aan het Waalse vlees

De Fédération belge de la Viande et la Région wallone wil Les Epicuriales te baat nemen om de Waalse veetelers en de kwaliteit en diversiteit van het vlees dat in Wallonië wordt geproduceerd, in de kijker te zetten. Traiteur Valentino Vruna en Philippe Debruge, Mon Boucher , beiden gespecialiseerd in het perfect bakken van vlees, bieden een kaart aan die exclusief gewijd is aan vlees uit Wallonië. In de Tent van de Chefs zal een atelier georganiseerd worden op maandag om 16.30u, waar wordt uitgelegd hoe men best te vlees versnijdt en bakt om een optimale smaak te verkrijgen.

Battles

foto 6 afficheTraditiegetrouw zullen de gastronomische ateliers van Les Epicuriales verlopen in de vorm van ‘battles’ tussen de chefs.  Twee gereputeerde chefs zullen een eigen bereiding maken op basis van een mand met dezelfde producten.  Na het proeven van de twee bereidingen zal het publiek de winnaar aanduiden van elke battle.

Praktisch:

Les Epicuriales in Parc de la Boverie in Luik gaat door van 6 tot 10 juni, op donderdag 6 juni vanaf 18 uur en op de overige dagen vanaf ’s middags.  De toegang is gratis. Alle aankopen van voedsel en drank gebeuren met ‘korenaren’ die aan de kassa kunnen aangekocht worden aan 2 euro per stuk.  Alle info over de deelnemende restaurants en reserveringen op www.epicuriales.be

Perscontact:  Pierre Luthers  pierre@epicuriales.be & pl@enjeu.be

Tekst: Rita Goethals

Foto’s: Les Epicuriales