BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Kursaal Oostende: Bal Rat Mort gaat terug naar de roots
33885
post-template-default,single,single-post,postid-33885,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Kursaal Oostende: Bal Rat Mort gaat terug naar de roots

IMG_4879Op zaterdag 7 maart is het Kursaal van Oostende weer in de ban van de rat met live muziek, optredens en fotodecors. Vier jaar geleden maakte de organisatie Cercle Coecilia een ommekeer en keerde men terug naar de oorsprong van het gebeuren. Prestige en glamour zoals in ‘The Great Gatsby’ en sindsdien keert de sfeer van weleer beetje bij beetje weer. Bal Rat Mort pakt voor de 122ste editie uit met het thema ‘Ensor – Bal Masqué’.

Wie iets ouder is, herinnert zich nog de legendarische bals, goed voor zeven gevulde zalen, al zal het nu niet meer zo’n vaart lopen. Carnaval in West-Vlaanderen is een beetje tanend, aldus de organisatoren, die denken dat één en ander te maken heeft met de huidige tijdsgeest. Nochtans het Rijnlands carnaval,’ vastelaovend’ aan de Maaskant en ook de Oostkantons doen het alsnog uitstekend. Cercle Coecilia is overigens verbroederd met Stavelot. Hoop doet leven want er is al 7 procent aan tickets verkocht aan feestvierders uit het Verenigd Koninkrijk en men heeft ook al plaatsen voorzien voor carnavalisten uit Limburg en Oost-Vlaanderen.

James Ensor

IMG_4469Bal Rat Mort pakt deze editie uit met James Ensor. Hij is één van de stichters van de Cercle Coecilia en tal van zijn werken linken naar carnaval. Denk aan ‘Carnaval en Flandre’, of ‘Carnaval op het strand’ om enkele te noemen. Aangezien de schilder 70 jaar geleden overleed, zijn er geen rechten meer op afbeeldingen en is het dus dé gelegenheid om terug te keren naar de tijd van toen.

“ Ensor behoorde tot de groep Oostendse heren die op het einde van de negentiende eeuw in de buurt van Montmartre het idee opdeed om het liefdadigheidsbal ‘Bal du Rat Mort’ te organiseren in de stad aan zee. Het motto van de organisatie was ‘Kunst en menslievendheid’ met als doel hulp bieden aan weduwen en wezen van verdronken vissers of mensen die in armoede leefden. Het bal diende om hiervoor fondsen op te halen. Ook nu worden meerdere liefdadigheidsprojecten gesteund door de vereniging. Denk aan ‘Lichtbaken’, of het schenken van boekenprijzen aan de Kunstacademie en de samenwerking met Rotary Oostende, die met het project ‘Dromen’ al 500 overnachtingen voor jonge kankerpatiëntjes boekte in de Koninklijke Villa.”

Gemaskerd bal

IMG_4920“ Met het thema’ Ensor-Bal Masqué’ is de dresscode dit jaar misschien iets makkelijker dan voorheen. Zowel de dames als de heren worden verwacht in avondkledij. Ensor is het centrale thema, waardoor het dragen van een masker primeert. Voor deze gelegenheid zal ook de eigen huisband ‘Bal Rat Mort’ aantreden. Dat was vroeger ook het geval en wij grijpen ernaar terug. In het begin van de avond zal er zelfs jazz worden gespeeld en naarmate de avond vordert neemt een deejay de honneurs waar met betere dansmuziek . In de fotocorner kunnen de bezoekers poseren voor de fotograaf in een uniek decor. Met de kostuumwedstrijd valt er dit jaar een uniek schilderij te winnen van kunstenares Montana. Haar speedpainting-act zorgt zeker voor het verrassingseffect, “ luidt het. “ Ze  schilderde eerder al werken tijdens Tomorrowland en Belgiums Got Talent en ook voor prins Laurent maakte ze een doek. De andere prijzen zijn onder andere tickets voor shows en concerten in het Kursaal. Inschrijven kan de avond zelf in de inkomhal, “ luidt het.

Info:

Bal Rat Mort, 7 maart 2020, Kursaal Oostende, deuren open om 20 uur, einde feest tegen 04 uur. Een ticket kost 25 euro in voorverkoop en 30 euro aan de deur. Tickets zijn te koop via www.kursaaloostende.be,  telefonisch op het nummer 0900 40 850 en de ticketbalie van Toerisme Oostende.

Extra tip: tentoonstelling Carnaval in Oostende, Stadsmuseum, Langestraat 69, nog tot en met 26 april.

Perscontact: Jonas Schoonbaert,  jonas.schoonbaert@kursaaloostende.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Archief Stadmuseum