LANDSCAPES Feel Flanders Field, laatste projecten
67098
post-template-default,single,single-post,postid-67098,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

LANDSCAPES Feel Flanders Field, laatste projecten

LANDSCAPES Feel Flanders Field, laatste projecten

Geraakt

Het themajaar 2023-2024 onder de naam: LANDSCAPES Feel Flanders Fields loopt bijna ten einde. Het themajaar werd ontwikkeld door Toerisme Vlaanderen, Westtoer en tal van publieke en privépartners. Het herdenkingslandschap beleven op een unieke manier. Met een gevarieerd en toegankelijk programma. Het WOI-themajaar LANDSCAPES  Feel Flanders Fields bundelde maar liefst 25 WOI herdenkingsprojecten en loopt nog tot en met augustus 2024. Het themajaar belicht het herdenkingslandschap, de talloze begraafplaatsen, kraters, bunkers en monumenten die de Westhoek tekenen. Een herdenkingslandschap waarvan tal van sites zich sinds eind 2023 ook mogen rekenen tot UNESCO Werelderfgoed. 

De laatste projecten werden voorgesteld in het park van het Passchendaele Museum te Zonnebeke. Sinds februari is hier al de tijdelijke tentoonstelling’ Echoes of War ’opgestart, individuele verhalen van beide zijden van het front. Ga mee door de geschiedenis van het landschap en volg de tocht van een gewone soldaat aan de hand van digitale persoonsverhalen.  De Belevingswandeling ‘ De Weg Terug/ The Way Back’ eind mei sluit hier de events af.

Opening Geraakt

GERAAKT.

Vanaf 15 mei pakt LANDSCAPES uit met een reizende pop-up expo. Zonnebeke Kasteel Passchendaele is de eerste halte. Fotograaf/ journalist Jelle Vermeersch ging op stap met acht verschillende profielen: jong en oud, uit binnen- en buitenland. Elke deelnemer kreeg de kans één object dat hen raakt te kiezen uit de WOI-collecties van diverse musea in de Westhoek. De acht gekozen objecten fungeren als rode draad in acht uiteenlopende verhalen, waarbij de deelnemers hun eigen leven, de actualiteit en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog verweven. De expo met de acht getuigenissen reist doorheen het herdenkingslandschap van de Westhoek rond tot het einde van de zomer 2024.

www.toerismewesthoek.be/nl/landscapes/geraakt

Allliums, de nieuwe herdenkingsbloem.

Essex Farm cemetry

In het najaar van 2023 kreeg de biodiversiteit van de Westhoek een duw in de rug via de participatieve actie’ 50.000 bloemen voor Flanders Fields’. Ruim 1.200 vrijwilligers plantten tijdens 19 plantdagen de bloembollen op 31 herdenkingssites. Over de volledige Westhoek en de Westkust. Het resultaat is een herdenkingslandschap dat bloeit in mei en juni en een verbindende vredesboodschap draagt over nationaliteiten heen. Ze vervangt zeker niet de klaprozen. Zij staan meer symbool voor de strijders van het Gemenebest. Door de te natte periode eind 2023 en het nog nattere voorjaar zijn nog niet alle alliums in volle bloei. In Zonnebeke zijn ze nog schaars maar bv. op de CWGC begraafplaats Essex Farm, rond Ieper, staan ze al mooi re pronken. Deze paarse bloem zou een tiental jaren kunnen meegaan.

Er zijn locaties met meer dan 1.000 bloemen, andere met meer dan 500 en tenslotte ook plaatsen met minder dan 500 bloembollen.

Ontdek alle projecten en de bloembollen sites op: www.landscapes.be

Essex Farm Cemetry

Het herstel van het herdenkingstoerisme zet zich door. In 2023 in de Westhoek 395.900 herdenkingsbezoekers. Bijna de helft uit eigen land. Nederland scoort ook goed, het herstel van de Britse markt loopt iets trager.

Het themajaar LANDSCAPES droeg er sterk bij om de Westhoek in de kijker te stellen, daarom dat er ook al wordt uitgekeken naar een volgende themajaar.   In 2027 is de Menen Poort 100 jaar oud, dan zullen alle grote werken die Toerisme Vlaanderen, de CWGC en Westtoer investeren in het monument achter de rug zijn. En in 2028 vieren we het 100 jarig bestaan van The LPA- Last Post Association. De vrijwilligers van de Ieperse brandweer, die elke avond The Last Post Klarineren onder de Meense Poort. Dus het Themajaar 2027-2028 komt eraan.

Tekst en foto’s: Gust Charrin.