BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Lannoo’s Motorboek Europa. De spectaculairste motorroutes in Europa
30969
post-template-default,single,single-post,postid-30969,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Lannoo’s Motorboek Europa. De spectaculairste motorroutes in Europa

Slingerende wegen, zigzagpaden, kronkelende bochtenreeksen…bij het doorbladeren van het fors uitgevallen Motorboek Europa zijn dit soort ronkende zinsneden niet uit de lucht. De ondertitel van het boek ‘spectaculairste motorroutes’ voldoet bovendien volledig aan de verwachtingen want de 35 uitgewerkte toeren door zowat heel Europa van de Noordkaap tot aan de Dalmatische kust of van Ierland tot het Iberische Schiereiland zullen het ware bikerhart vast wel sneller doen kloppen. Na de lectuur van het boek zijn we het met de Duitse auteurs – het boek is een vertaling – volmondig eens als ze in hun voorwoord stellen dat die ‘sensationele bergpassen, kustwegen met zicht op zee en grindwegen voor offroad-fans wachten om met de motor ontdekt of bedwongen te worden’.

Dat aan dit boek grote zorg besteed werd, valt meteen op door de degelijkheid en grondigheid van teksten en vormgeving. Het boekwerk met niet minder dan 315 prachtige foto’s (vaak badend in warme kleuren) is helder opgebouwd en leest als een trein. Hoewel het op de eerste plaats voor de motorrijder geschreven is (tolwegen, gratis parkeerplaatsen, bikertrefpunten, motorvriendelijke stad…) zal het ongetwijfeld ook de motorfietsloze toerist weten te bekoren door de interessante informatie die in de beschrijving van de routes aangeboden wordt. Zowel als reisgids en als kijkboek doet het motorboek, ook dankzij de vlotte teksten en rustgevende lay-out, dromen van de mooiste bestemmingen in Europa. Als bezitter van een gezond reisvirus wil je er als het ware zelf meteen naartoe, met welk transportmiddel dan ook.

De opbouw van elke beschreven route verloopt volgens hetzelfde stramien. Na een korte situering van de streek volgt in een kadertje een technische fiche met vermelding van de afstand, het tijdsbestek, aard van het parcours, start en aankomst, plaatsen langsheen het traject en contactadressen. Het uitgestippelde, groen gearceerde traject vind je even verder terug op een duidelijke, gedetailleerde wegenkaart waarbij de nummers verwijzen naar de plaatsen (stadjes) die in de tekst besproken worden. Die teksten zijn gelukkig geen kopieën van toeristische brochures, maar hebben vooral veel aandacht voor historische, bouwkundige, culturele en andere wetenswaardigheden. Pluspunt is ook dat in aparte kaders onder de kop ‘Uitstapjes’ informatie verstrekt wordt over allerhande activiteiten die de motorrijder onderweg of op een halteplaats kan ondernemen zoals een ritje per stoomtrein, een boottocht, een fiets-of mountainbiketour, een natuurwandeling of een stadsbezoek. Minpunt is volgens mij wel dat teksten moeilijk leesbaar zijn vanwege de kleine, witte lettertjes op een meestal gekleurde achtergrond. Het adresboekje ten slotte met tips voor logies en restaurants, weliswaar zonder oriënterend commentaar, lijkt ons erg beperkt zodat een biker die wel eens wil sleutelen aan zijn ‘machine’ of een plek zoekt om zijn natte kleren te laten drogen naar ons gevoel op dat gebied wel in de kou blijft. Doorgewinterde bikers weten natuurlijk van wanten en hebben dat soort praktische dingen thuis bij de voorbereiding van hun tocht allemaal zelf uitgeknobbeld.

Heb je bij het doorlezen van dit boek zelf zin om met de motor in onze Ardennen, in Friesland of in het Europese Alpengebied eens zalig te gaan cruisen of opteer je voor de Causeway Coastal Route in Ierland of de schitterende Jadranska Magistrale in Kroatië, dan staat niets je in de weg om je motor van de staander te halen.

Uitgeverij Lannoo nv. Tielt, 2019, 392 blz., harde kaft, 39,99 euro

Recensent: Guy Meus