BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Lannoo’s Reisboek Sint-Jacobsroute
43361
post-template-default,single,single-post,postid-43361,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Lannoo’s Reisboek Sint-Jacobsroute

Op weg naar Santiago de Compostela

Prachtig en rijkelijk geïllustreerd boek (= oorspronkelijk Duitse uitgave) over de 3 Spaanse mythische pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Deze camino’s naar het graf van de heilige Jacobus worden door pelgrims van over de hele wereld (al dan niet gedeeltelijk) te voet  afgelegd. Elke pelgrim die minstens 100 km te voet aflegt krijgt een oorkonde, een zogenaamde “Compostela”.

Het boek heeft 4 rubrieken: 1. De Sint-Jacobsroute in vogelvlucht met uitleg over de legende van Jacobus; de geschiedenis van de routes; en de Spaanse routes in vogelvlucht (met overzichtskaart, alsook routeverloop in verschillende etappes). 2. Het hoofddeel bestaat uit de drie Spaanse camino’s Francés (= de populairste), Aragonés en del Norte, die telkens per etappe uitgewerkt worden (respectievelijk 29, 6 en 30).  3. De reisatlas: met 6 bladzijden kan men dit moeilijk een atlas noemen, en de schaal 1:700.000 (of 7 km is 1 cm op kaart) kan men moeilijk gedetailleerd noemen … zeker voor wandelaars! 4. Register.

De routes worden bewegwijzerd met schelpen of gele pijlen. In 1998 werden de 4 bijkomende traditionele routes in Frankrijk (die echter niet in dit boek worden besproken) opgenomen in de Uneso Werelderfgoed-lijst.

Het hoofddeel (nr.2) geeft een algemene (doch geen gedetailleerde) bespreking van de etappes met telkens dezelfde indeling:

  • Info over het traject: zoals startpunt, eindpunt, afstand, hoogte, duur, moeilijkheidsgraad en ondergrond.
  • Bezienswaardigheden (en soms excursies): veelal religieus erfgoed (inz. kathedralen en kloosters), ook aandacht voor de belangrijkste steden (b.v. Burgos, Pamploma, Léon, Jaca, en uiteraard Santiago de Compostela waarvan de binnenstad sinds 1985 Unesco Werelderfgoed is), landschappen (b.v. de Ebrovallei, de Pyreneeën) en thema’s (zoals folklore, wijn ,tapas…)
  • Logies (veelal goedkope adresjes zoals herbergen, hostals, pensions en soms campings)
  • Eten & drank (met eenvoudige bars en restaurants).

Dit boek heeft zeker zijn waarde bij de reisvoorbereiding … maar lijkt mij toch te zwaar om mee te nemen tijdens de lange wandeltochten!

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2021, 312 blz., € 34,99, ISBN 978 94 014 6851 0

Recensent: Patrick De Groote