Les Epicuriales, grootste openluchtrestaurant van Luik
66974
post-template-default,single,single-post,postid-66974,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Les Epicuriales, grootste openluchtrestaurant van Luik

Les Epicuriales, grootste openluchtrestaurant van Luik

Tijdens het Pinksterweekend van 16 tot en met 20 mei vindt weer het gastronomisch festival ‘Les Epicuriales’ plaats in Luik. In het Parc de la Boverie, aan de voet van het museum en bij de passerelle ‘Le Belle Liégeoise’ kun je dan terecht voor een walking diner, een lekkere cock-of mocktail en veel ambiance.

Braziliaanse pagodetenten

De Luikse chefs nodigen je uit om een menuutje samen te stellen op maat door te flaneren van het ene paviljoen naar het andere. Een walking lunch of dinner, maar net zo goed één gerechtje, alles kan. Er nemen dit jaar 19 restaurateurs en traiteurs deel uit heel de regio van Visé over Luik, tot hoei, Tilff en zelfs Spa. Ze brengen een klassieke Franse keuken al-dan-niet met een moderne twist, gaan voor lokale producten, net zo goed als voor Latino-Amerikaanse toestanden, streetfood en wat nog meer.  Vijf dagen lang geven ze het beste van zichzelf. Dit jaar worden er twee ere-chefs aangetrokken in de ‘Chefs Tent’, nl.  Denis Groison (Le Mazenay, Parijs) en Alfio Bruseghini (albergo Colombo, Valtellina in Italië).  Samen met een 25-tal andere gerenommeerde koks brengen ze een vijfgangen menu op tafel. Hiervoor moet wel vooraf worden gereserveerd. Op 18 mei maken in diezelfde ‘Chefs tent’ de patissiers Benjamin en Adelina hun opwachting om 16 uur. Ze zijn bekend van hun presentatie bij de Bake-Off versie op RTL en zorgen voor een take-away van hun diverse taartencreaties.

Specialiteiten

Chateaubriand

Dit jaar staan het Waalse wit-blauw en andere vleesspecialiteiten in de kijker. In samenwerking met  de overheidsinstelling APAQW, hetgeen staat voor Agence Wallonne pour la Promotio d’une Agriculture de Qualité, worden de producten specifiek gepresenteerd in de pagodetent van ‘l Albergo Colombo. Denk aan kroketten van Wagyu (ferme de Tabreux), tagliatta van witblauw rund, burger en côte à l’os van Bleue des Prés.

Nieuw zijn ook de Europese roséwijnen, waarvan vooral de wijnen uit de Provence en Valtènesi kunnen worden gedegusteerd (in samenwerking met IVP). Uiteraard blijven de ‘Kazen van bij ons’ het ook doen.

Cashless

Kazen van bij ons

Vroeger kon men muntjes kopen, de epi’s, maar sinds afgelopen jaar werkt de organisatie met een elektronische armband, die aan de kassa’s worden opgeladen. Daardoor is alles cashless geworden. Best zorg je ervoor dat je vooraf de applicatie van Payconiq kunt downloaden, al komt deze vaak ook automatisch voor bij je bankkaart.

Praktisch

Les Epicuriales, Pinksterweekend van 16 tot en met 20 mei, Parc de la Boverie, parking Mediacité op loopafstand of shuttle via de rivierboot op de Maas, toegang gratis. Info: www.epicuriales.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob