LEUVEN. Een gids voor thuisblijvers en passanten
65504
post-template-default,single,single-post,postid-65504,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

LEUVEN. Een gids voor thuisblijvers en passanten

LEUVEN. Een gids voor thuisblijvers en passanten

Dit boek is veel meer dan louter een klassieke reisgids. Het is een verhalende (soms wel alternatieve) gids over de Universiteitsstad Leuven, zowel voor haar bewoners als voor de toeristen. Ook studenten kunnen hierbij hun kennis over de gezellige provinciehoofdstad (van Vlaams-Brabant) verrijken. Bij het voorwoord wordt Leuven getypeerd als zakelijk, wervend en liefdevol. Men kan het boek makkelijk volledig uitlezen: het leest vlot en de mooie foto’s illustreren opperbest de items in de 5 hoofdstukken:

  1. Leuven voor beginners: met telkens 5x highlights (uiteraard met het gothische Stadhuis, de metamorfose van de Vaartkom, de Kruidtuin, het Museum M, het Groot Begijnhof) cafés , markten, eten (met o.m. de Mechelse straat), kopen, animatie, groene oases (b.v. het Stadspark, de Parkabdij, en het Heverleebos/Meerdaalwoud).
  2.  Kunst- en cultuurstad: opnieuw 5 selecties met schrijvers (Erasmus, Emile Verhaeren en vele anderen), cultuurtempels (de St. Pieterskerk met de onvoltooide toren, streetart), Dirk Bouts (met o.m. zijn meesterwerk Het Laatste Avondmaal), klanken (zoals de rockscène uit de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw), architectuur (met de Universiteitsbibliotheek die zowel in WOI en WOII volledig verwoest werd, de architecten Victor Horta en Henry van de Velde, het St.Maartensdal van Renaat Braem), boekhandels, evenementen (met de “Mannen van het Jaar” dat in 2011 Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid werd bij UNESCO).
  3. Plekken vol verhalen: over de Grote Markt, de Naamsestraat (met tal van universiteitsgebouwen), het zoölogisch museum, de Hertogensite (nog volop in ontwikkeling), het Nieuw Kwartier met een staalkaart van stijlen (vooral uit de eerste helft van de 20ste eeuw) , de stadsbegraafplaats, de Matadi tuinwijk (in Heverlee), Hal 5 – Diestsesteenweg, de Abdij van Vlierbeek.
  4. Leuvense histories: onder meer over kanunnik Armand Thiéry (professor en maecenas), beeldhouwer Contstantin Meunier (de Belgische Rodin!), de martelaarstad Leuven (augustus 1914, WOI, de wederopbouw), WOII, de studentenrevolte van mei 1968, het kunstencentrum STUK, en het sappige Leuvens dialect (voor hoe lang nog gesproken?).
  5.  Leuvense personages: m. TV-kok Jeroen Meus, oud-politicus Louis Tobback, priester en natuurkundige Georges Lemaître (met zijn beroemde oerknal-hypothese), zangeres Selah Sue, Oorlogsjournalist Rudi Vranckx.

De toeristische blikvangers van Leuven komen omzeggens allemaal aan bod. Op het einde van het boek volgen nog 2 leuke wandelingen in de binnenstad (resp. van 5 en 4 km). De plattegronden zijn wel té summier, een bijkomend gedetailleerd plattegrond is wel nuttig).

Tenslotte volgen achteraan nog een bibliografie, bronvermeldingen en 2 indexen  (plaatsen & organisaties / personen).

Kortom: deze ode aan Leuven zal velen (en zeker oud studenten zoals ikzelf) met heimwee doen terugdenken aan de aantrekkelijke Universiteitsstad op mensenmaat. De KULeuven viert trouwens in 2025 haar 600-jarig bestaan … reden te meer om op (her)ontdekking te gaan met deze aanstekelijke publicatie! En ik verzeker u dat er nog tal van geheimen zullen ontrafeld worden.

Auteur: Eric Min. Foto’s: Roel Hendrickx. Uitgeverij Luster, Antwerpen. 2023. 224 blz.  € 24,95. ISBN 9789460583568

Contact: Hadewijch = hadewijch@lusterpublishing.com

Recensie: Patrick De Groote