
17 mei Liège Foodie Fest betekent genieten op Les Epicuriales
Van 5 tot en met 9 juni, tijdens het Pinksterweekend, opent in het Parc La Boverie te Luik voor de 19e keer het grootste openluchtrestaurant van la cité Ardente. Een voorsmaakje kregen we al bij Ô de Vie in Juprelle, waar Olivier Massart, sinds enkele jaren vaste waarde op Les Epicuriales, in de potten roert.
Les Epicuriales nodigen de bezoeker uit voor een echte gastronomische wandeling door het park waar zo’n 20 eettenten worden gerund door top restauranthouders uit Wallonië, voornamelijk de Luikse regio, maar ook uit Frankrijk. Bedoeling is dat je een menuutje opbouwt. Zo kies je een voorgerecht bij deze chef, ga je over naar een volgende tent voor een hoofdgerecht en eindig je weer elders voor het dessert.
Plaza
Stilstaan is achteruit gaan. Dus heeft de organisatie voor het 20-jarig bestaan en deze 19e editie een nieuw concept uitgewerkt. Naast de prestigieuze ‘Tente des Chefs’ waar de sterrenkoks koken op reservatie, komt er nu ‘Epircuriales Plaza’. Een paviljoen, goed voor 700 vierkante meter waar de talentrijkste Luikse chefs, allemaal geclassificeerd door Gault-Millau hun zgn. ‘signatuurgerecht’ zullen presenteren tegen de democratische prijs van 15 euro. Doel is een jonger publiek aan te trekken die de ‘Food Court’- stijl aanhangen, compleet met afhalen aan de toog. Enkele namen? Mathieu Vandevelde (sterrenchef bij La Roannay in Francorchamps), Olivier Massart (Ô de Vie Juprelle), Gianni Caruso (Basta in Wanze), Yikai Qiu (Kaillou in Villers-le-Bouillet) en misschien ook leuk: Ben & Adé, finalisten van de Beste Pattissier RTL.
Haute Cuisine
Les Epicuriales is uiteraard bekend van zijn sterrenchefs. Hierin onderscheidt dit food festival zich van andere. Dit keer zullen 4 koks aantreden, waarvan 3 uit de regio van Parijs: Alexis Voisenet (Maison Avoise), naast Julien en Nicolas Durand (Chantoiseau). Samen met hun Belgische collega Benoit Neusy uit Quévy (l’Impératif d’Eole) zullen ze je vergasten op succulente topgastronomie. Het wordt er gegarandeerd genieten. Wel vooraf online reserveren.
Waalse specialiteiten
In de tent van Albergo Colombo zal chef Alfio Bruseghini je tonen hoe een perfecte cuisson hoort te zijn van o.a. het bekende runderras Blanc Bleu, ons bekend Belgisch witblauw. Maar ook ander vlees gekweekt in Wallonië komt aan bod. Denk aan kroketten van Wagyu, burgers en côte à l’os de Bleue des Prés…
Côtes du Rhône
En wat drinken we daarbij? Vast een Côtes du Rhône want Les Epicuriales heeft sinds dit jaar een samenwerking met Inter Rhône in Avignon. In diverse paviljoenen zul je dan ook prachtige wijnen en jaargangen zien passeren. Denk aan Saint Peray, Crémants en Clairettes de Die, om iets te noemen.
Toegang tot Les Epicuriales is gratis. Voor alle namen van chefs en deelnemende restaurants, de openingsuren , parking, het cashless betaalsysteem, surf je best naar www.epicuriales.be – Organisatie: Pierre Luthers via contact@epircuriales.be – Ook op de sociale media FB en Instagram
Tekst: Jempi Welkenhuyzen – Foto’s: Jaco Roox en Les Epicuriales