BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Limousin/Berry & Normandië Oost
54870
post-template-default,single,single-post,postid-54870,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Limousin/Berry & Normandië Oost

Deze nieuwe Nederlandstalige Michelin-reisgidsen (= de 3-sterren-reisgids en de nr.1 onder de Franse reisgidsen) geven een volledig beeld van enerzijds de regio’s Limousin en Berry in Centraal-Frankrijk en anderzijds Normandië Oost.

De voor ons iets minder bekende (doorgangs)streken Limousin en Berry hebben tal van troeven: 3* voor de stad Bourges (met de beroemde kathedraal) en het kasteel van Valençay; 2* voor porseleinstad Limoges, het schilderachtige dorp Uzerche, het martelaarsdorp (in ruïne) Oradour-sur-Glane (bloedbad van 10 juni 1944) en de Cité Internationale de la Tapisserie (°2016) in Aubusson (beroemd om de wandtapijten, op de Unescolijst). Uiteraard kennen wij wel het Limousinrund en de Sancerre wijnen.

De reisgids Normandië Oost geeft een volledig beeld van het oostelijke deel van Normandië (met inbegrip van de Seinevallei). Deze voor ons bekende regio heeft tal van troeven: 3* voor de stad Rouen (met de beroemde kathedraal en het Historial Jeanne d’Arc), het schilderachtige havenstadje Honfleur, de Abdijruïnes van Jumièges en de Krijtrotsen of Falaises van Etretat; 2* voor o.m. Giverny (Huis en tuin van Claude Monet), de badplaatsen Deauville en Trouville-sur-Mer, het Château-Gaillard boven de Seine, en de havenstad Le Havre (symbool voor de Wederopbouw na WOII, van architect Auguste Perret. Sinds 2005 Unesco Werelderfgoed).

De groene gids Limousin/Berry is ingedeeld in 7 regio’s, Normandië Oost in 6 regio’s en hebben beide een algemene overzichtskaart op de voorste binnenflap. Telkens met een aparte kaart met aanduiding van de autoroutes en de belangrijkste bezienswaardige plaatsen met sterrenquotering.

Na de inhoudstafel volgen de rubrieken “Niet te missen” (met 10 selecties) en “Hoogtepunten van Michelin” (of mooiste reisherinneringen) met een top 5:  Limousin/Berry voor kastelen, musea, kerken en dorpen; Normandië Oost voor impressionisme, pittoreske dorpen, parken en tuinen, kastelen. Dan volgt de “Reisplanner” met respectievelijk 6 en 5 reisprogramma’s (variërend tussen 2 en 6 dagen) , en de rubriek “Met het gezin”.

“De reis voorbereiden” geeft informatie van A tot Z, alsook een memo met evenementen en leestips (en ook filmptips voor Normandië Oost). Uitermate interessant en leerrijk is het onderdeel “Meer weten over de regio” met o.m. als thema’s: vandaag, natuur en landschap, geschiedenis, gastronomie, (toegepaste) kunst. Voor Normandië Oost ook nog schilderkunst, muziek en film.

Het hoofddeel “Stad en bezienswaardigheden” omvat uiteraard ook dorpen en is ingedeeld over de 7 en 6 regio’s. Hierbij is er telkens een beschrijving, een (stads)plattegrond, praktische info en natuurlijk de adresboekjes met respectievelijk meer dan 340 en 530 adressen voor elk budget (voor uit eten, tussendoortjes, winkelen, uitgaan en overnachten. Positief is de indeling naar prijsklassen).

Deze zeer volledige en geactualiseerde Nederlandse uitgaven zijn betrouwbaar bij de reisvoorbereiding en onmisbaar op reis!

Een uitgave in de reeks “Groene Reisgids”- Michelin,  , 2022, Tielt, €25,99. 529 blz. en 527 blz. ISBN 978 94 014 8283 7 en ISBN 978 94 014 8284 4

Recensent: Patrick De Groote