Loïc Rigolet uitgeroepen tot First Maître d’hotel of Belgium 2024
66546
post-template-default,single,single-post,postid-66546,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Loïc Rigolet uitgeroepen tot First Maître d’hotel of Belgium 2024

Loïc Rigolet uitgeroepen tot First Maître d’hotel of Belgium 2024

Loïc Rigolet is zopas door de Federation of Table Masters (FETAM) uitgeroepen tot First maître d’ hotel of Belgium 2024. Dat gebeurde tijdens een zeer druk bijgewoond galadiner in Domaine de la Blommerie te Moeskroen.  De jury sprak van een hoog niveau aan klantgerichtheid, een knappe creatie met porto qua flambeertechniek en een verzorgde versnijding van artisjokken aan tafel. Ook de proeverij werd correct afgewerkt. De wedstrijd First Maître d’hotel of Belgium is de voortzetting van de prestigieuze prijs Prosper Montagne.

De vier finalisten met rechts Loïc Rigolet.

De meesterschapswedstrijd vond plaats op 18 maart jl. in Hotelschool Ter Groene Pöorte in Brugge. Er waren vier finalisten: Loïc Rigolet ( Comme Chez Soi Brussel), Jonathan Maréchal (L’ Empreinte Vielsalm), Sam Van Landeghem (Silveren Harinck St. Niklaas) en David Delmas (La table de Manon Durbuy). Volgens FETAM-voorzitter Alain Thoon werd het een nek-aan-nekrace.  Rigolet kreeg het pinjuweel van First Maître opgespeld door Iris Dhondt (Arenberg Heverlee), in aanwezigheid van Nathalie Jouant, kabinetchef bij vice-premier en minister van middenstand David Clarinval (MR)

“Ik ben zeer gelukkig,” zegt Rigolet (25) in een eerste reactie. “Het was voor ons vieren een eerste deelname, we hadden geen ervaring en eigenlijk verdienen we alle vier deze titel. Het zet ons ‘métier’ in de kijker. Het is een beloning voor ons beroep en motiveert om nog beter te worden als gastheer voor de zaal en het team.” Loïc Rigolet studeerde o.a. keuken en zaal in Ter Duynen Koksijde, liep naast stage in eigen huis, ook proef bij Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland),  Le Manoir te Marche-en-Famenne en bij Boury in Roeselare. Hij is drietalig en zeer leergierig, heet het.

Meer dan dienst op je bord

FETAM voorzitter Alain Thoon en partner.

FETAM-voorzitter Alain Thoon is zeer tevreden. “ We kennen allemaal gemakkelijk de naam van de chef-kok die in een restaurant werkt, maar zelden de naam van de persoon die de service beheert. Hij is nochtans de chef van het orkest in de zaal en de verbinding met de keuken. Misschien moeten de culinaire gidsen zowel de keuken als de bediening een cijfer geven. Het zou een extra motivatie voor de zaalbrigades kunnen zijn.  Een ober die in staat is een hoffelijke service te verlenen en die aan tafel een vis kan fileren of allerlei vleessoorten kan versnijden zorgt voor een extra beleving.”

Die beleving mochten 200 gasten aan den lijve ondervinden in het idyllisch decor van De Blommerie. Gastchef Lieven Demeestere (Restaurant Arenberg)  en executif chef Christophe Baert zorgden als een perfect quatre-mains team voor een uitgelezen 7-gangen buffet, gelardeerd met mooie wijnen.

De gedekte tafel

Praktisch

FETAM vzw, Federation of Table Masters vzw, Haachtsebaan, 160, 3140 Keerbergen, www.fetam.eu en info@fetam.eu – persverantwoordelijke en voorzitter Alain Thoon mobiel: 0486.736.937

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen