BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Macedonische wijnen, magie in een glas
31778
single,single-post,postid-31778,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

20191119_194635

Macedonische wijnen, magie in een glas

De Griekse provincie Macedonië heeft een wijngeschiedenis van meer dan 4000 jaar oud met druivensoorten waarvan de meeste nergens anders ter wereld groeien.  Bij TapaSoif in de Witte de Haelen straat, 22 in Brussel, gespecialiseerd in Griekse wijn en delicatessen,  konden we kennis maken met enkele voortreffelijke wijnen afkomstig uit Macedonië.

Klassieke druivensoorten

Wine harvestMacedonië, gelegen in het Noordwesten van Griekenland, tegen de grens met Albanië en Macedonië, is vooral bekend om zijn voortreffelijke rode wijn.  Vier wijnen uit deze regio dragen  de hoogste kwaliteitsaanduiding:  Naousa, Goumenissa, Amyndeo en Meliton. De bekendste appellation uit Grieks Macedonië is Naoussa, een rijke rode wijn van de Xynómavro druif met pittige zuren, fijne kruidigheid en een straffe tannine, die op zijn best is na een verblijf van enkele jaren in de kelder. De wijngaarden van Naoussa liggen op de helling van de Vermion berg, die de druiven tegen de wind uit het noorden beschermd waardoor de duiven tot volle rijping kunnen komen. De Xynómavro druif is ook het belangrijkste ingrediënt voor de Amyndeo. Voor Goumenissa wordt de Xynómavro geblend met de lokale Negoska druif. De wijnen die onder de appellation Côtes de Meliton gebotteld worden, behoren tot de beste van het land. De rode Meliton wijnen worden gemaakt van Limnio, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc en moeten tenminste een jaar gerijpt hebben in eikenhouten vaten. De witte Meliton wijnen worden gemaakt van de Griekse druiven Assyrtiko, Roditis en Athiri.  Daarnaast worden in Grieks-Macedonië nog twintig verschillende soorten tafelwijnen  van internationale druivenrassen gemaakt.

De Griekse wijnen worden geklassificeerd in twee categorieën, gebaseerd op het Franse AOC principe.  De PDO wines of Greece of Protected Designation of Origin komen overeen met de Appellation d’origine.  PGI wines of Greece or Table Wine zijn Protected Geographical Indication, wat overeenkomt met de  Vin de Pays.

Wijnroutes

Wine route Chalkidiki

Wine route Chalkidiki

Om de Macedonische wijnen beter bekend te maken, creëerde de wijnproducentenvereniging ‘Wines of North Greece’ een netwerk van acht wijnroutes langswaar toeristen het jaar rond de wijnproducenten kunnen bezoeken en tevens de wijnen kunnen proeven en kopen.  Wie het volledig netwerk van de wijnroute wil verkennen, kan beginnen bij de berg Olympus voor de wijnroute van de Olymische goden. In de bergstreek in het noordwesten ligt de route van Epirus en noordelijk daarvan situeert zich de wijnroute van de meren en de wijnroute van Naoussa met aansluitend de wijnroutes van Pella-Goumenissa, Thessaloniki, Halkidiki en Dionysus. Naast de lekkere wijnen kan men langs deze wijnroutes ook kennis maken met de  regionale gastronomie en het cultureel erfgoed.

Tasting

Onze tasting van Macedonische wijnen startte met de Malagousia 2018 van Ktima Livadioti – Marathoussa, Chalkidiki (Centraal-Macedonië). Deze droge witte wijn, PGI Chalkidiki,  van 100% Malagousia druif heeft een schitterende gele kleur en een aroma met toetsen van peer, mango en citrus.

Areti 2018 van Ktima Bliblia Chora – Kokkinohori, Kavala uit Oost-Macedonië is een droge witte wijn, PGI Pangeon, van 100 % Assyrtiko druif. Deze aromatische en rijke wijn heeft een lichtgele kleur en aroma’s van citrus en mineralen, een goede balans van alcohol en acciditeit. Door de lange afdronk past deze wijn goed bij vis en zeevruchten, koude schotels en lamsvlees.

Blanc de Noir 2017 van Taralas Winery – Fitia, Naoussa-Imathia in Centraal Macedonië is een droge witte wijn, PGI Imathia, gemaakt van 100 % Xinomavro druiven met oranjeroze kleur. Deze biowijn met aroma’s van appel, peer en een minerale dimensie past uitstekend bij visgerechten.

Alpha Rosé 2018 van Alpha Estate – Amyndeon, Florina uit West-Macedonië is een droge roséwijn, PDO Amyndeon van 100% Xinomavro druiven. Deze opmerkelijke rosé heeft een mooi floral aroma in de neus en een fruitig karakter in de mond. De Alpha Rose past goed bij de lokale gerechten maar ook bij pastagerechten, pizza en exotische oosterse gerechten.

Epifanis 2015 van Mylopotamos Winery – Mount Athos in Centraal- Macedonië is een droge rode wijn, PGI Mount Athos, gemaakt van 100% Limnio druiven, de oudste druivensoort die al door Aristoteles genoemd werd. Deze wijn heeft een robuste body, rijk in tannine, een gebalanceerde acciditeit en een heerlijk lange en zoete afdronk.

Ramnista 2015 van het domein Kir-Yianni – Gianakohori in Naoussa-Imathia in Centraal-Macedonië is een droge rode wijn, PDO Naoussa van 100% Xinomavro druiven. Deze wijn met toetsen van rood fruit past uitstekend bij rood vlees. Ramnista 2015 kan gerust 10 to 15 jaar bewaard worden.

Kelari Tapnou 2008 van het wijnhuis Dio Fili – Siatista uit Kozani (West-Macedonië) is een natuurlijk zoete rode wijn waarbij het solera-systeem toegepast wordt. Deze wijn met PGI Siatista bestaat uit 70% Xinomavro, 25% Moshomavro en 5% lokale variëteiten zoals Negrikiotiko, Sklithro.

Info: www.wineroads.gr

Perscontact: nederland@visitgreecebenelux.nl

Proever: Rita Goethals