BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Manuela Kriekaard wint Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken
56928
post-template-default,single,single-post,postid-56928,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Manuela Kriekaard wint Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Het officieel kampioenschap oestersteken vond dit jaar  voor de 10e keer plaats op de oesterputten van Krijn Verwijs in Yerseke.  Manuela Kriekaard werd hierbij de eerste vrouwelijke winnaar van deze voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken.  Zij mag eind september haar titel verdedigen in het Ierse Galway.

14 deelnemers

Manuela Kriekaard (midden) werd eerste, Davey Lamper (links) behaalde de 2e plaats en Bas de Koeijer (rechts) werd derde.

Aan het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken namen dit jaar 14 stekers deel, wat meteen al een record was.  Daarenboven was er ook een grote variatie onder de deelnemers waaronder opvallend veel jongeren die streden om de felbegeerde titel.  Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere in haar bekennen.  Een van de nieuwkomers was Gwen Lejuez, werkzaam als oesterwijf in Den Bosch. Zij streed mee in de voorrondes en was positief verrast: ‘Het was spannend, want normaal werk ik met creuses en niet met platte oesters. Het is echt een tof evenement waar een gemoedelijke sfeer hangt en je dus ook gemakkelijk kan netwerken. Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee’

Spannende finale

Oesterstekers aan het werk.

De finale werd uiteindelijk gestreden door Bas de Koeijer (Zeeuwse Oestermannen en transportbedijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard, beiden van lunchroom 1401.  De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Maar het was uiteindelijk Kriekaard die met een voorsprong van 85 seconden de felbegeerde titel ‘Beste Oestersteker van Nederland’ in de wacht sleepte.  Davey Lamper werd tweede en Bas de Koeijer derde.

Wedstrijdverloop

De vakkundige jury bestond uit Caroline Verwijs (Krijn Verwijs Yerseke B.V.), DP Arkenbout (Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse), Asher Bachrach (cateraar Zijpe Stijl) en Teun Blenkers (cateraar Zijpe Stijl). Notaris Zonnevylle uit Zierikzee hield toezicht op het verloop van de wedstrijd.

Juryleden, vlnr: DP Arkenbout, Carolien Verwijs, Teun Blenkers en Asher Bachrach

De 14 kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen. De jury beoordeelde de deelnemers op het openen van de oesters.  Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was.  Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achterbleven, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.  Tijdens en na de wedstrijd konden de aanwezigen genieten van overheerlijke oesterhapjes van restaurant Codium uit Goes en van de prachtige wijnen van wijnimporteur Anfors Imperial. De organisatie van het Nederlands Kampioenschap oestersteken is in handen van Krijn Verwijs Yerseke B.V., leverancier van Premier schaal- en schelpdieren, en Brasserie de Vluchthaven.

Vierde keer

Voor Kriekaard was het de vierde keer dat zij deelnam aan de wedstrijd. Zij stond telkens in de finale maar redde het telkens op de valreep niet: ‘Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede mee dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit.  Ik ga dan ook met trots deze Nederlands titel verdedigen tijdens het WK in Ierland’.

Perscontact: Balth Roessingh info@balth.nl

Verslag: Rita Goethals

Foto’s: ©Balth Roessingh