17 dec Marc Sleen Museum wordt Marc Sleen Huis
Het Marc Sleen Museum, ooit thuishaven van de krant Le Peuple, pal tegenover het Stripcentrum in de Zandstraat te Brussel, wordt na 15 jaar omgevormd tot Marc Sleen Huis. Eén en ander heeft te maken met het feit dat het Brussels Gewest de financiering stop zette, maar tevens omdat het bezoekersaantal de laatste jaren terugliep. Ook zal de Stichting Marc Sleen volgend jaar overgaan in een fonds, aangesloten bij de K. Boudewijnstichting, die de originele tekeningen in beheer krijgt.
Bedoeling is om aan het museum een nieuwe toekomst te bieden. De beslissing is genomen in samenspraak met Catharina Kochuyt, weduwe Sleen en de nieuwe voorzitter van de Stichting Noël Slangen. Die wil niet alleen het erfgoed van onze bekende Belgische striptekenaar bewaren, hij wil er ook een brug mee slaan tussen de uitgebreide nalatenschap van Sleen en een nieuwe generatie tekenaars, van wie velen hun inspiratie bij hem vonden.
Sans Papiers
Een eerste initiatief is de tentoonstelling van Studio Baraka Grafika. Vier Afrikaanse ‘Sans-Papiers’-studenten aan Sint Lucas, brengen samen met vier opkomende talenten een aantal stripplaten uit hun nieuwe album ‘Les Turbulentes’, dat in het voorjaar 2025 wordt uitgebracht bij Editions Frémok.
Een logische keuze om deze Afrikaanse tekenaars een podium te geven, gezien het feit dat Marc Sleen zelf 27 films heeft gedraaid op zijn safari’s in Oeganda, Burundi, Tanzania, Niger, Opper-Volta, Kameroen enz. Als je alles samentelt, heeft hij er wel drie jaar gewoond.
Atelier Sleen
Om jong talent te ondersteunen wordt het gelijkvloers ingericht met tekentafels en materiaal. En worden er strip gerelateerde activiteiten voorzien. Voor het ‘Atelier Sleen’ moet je naar de kelderverdieping waar een compacte tentoonstelling rond de meester himself blijvend zal worden georganiseerd. Je kunt er de nagebootste werkkamer vinden, Sleens schildersezel, naast figurines, Afrikaanse maskers en stripplaten. Via tv-schermen wordt het verhaal van de stripauteur verteld.
Nieuwe initiatieven
Nieuw is dat de personages van Sleen in 2025 aan het publiek domein worden toegevoegd, meer dan 60 jaar vooraleer dit automatisch gebeurt, waardoor de personen in de strip en gebeurtenissen in het verhaal mogen gebruikt worden door nieuw talent in een nieuwe context. Iedereen mag aan de slag met de creaties van Sleen, een transitie voor jonge stripauteurs.
“ Striptekenen staat als medium onder druk, “ aldus Noël Slangen, via de omvorming van Sleen Museum naar Sleen Huis willen we het medium in ere houden. De link tussen Sleen en de toekomst is de inzet van deze transformatie. Maar we gaan nog een stap verder. We hebben de ‘Clo-Clo’ collectie in het leven geroepen waarbij we vier keer per jaar een beeldverhaal van jonge tekenaars zullen uitbrengen. De eerste twee zijn reeds een feit: ‘Hotel Paradiso’ door Fin Ilsbroeckx en ‘Zonnebloemen in 44’ van Thomas Boydens. Voor verdere programmatie van strips en de keuze om auteurs in situ te laten tekenen, werken we samen met het Stripcentrum.”
Gelimiteerde uitgave
En alsof dit nog niet genoeg is, brengt Stichting Marc Sleen ter gelegenheid van 15 jaar Museum en de transformatie naar het Huis Marc Sleen een uitgave uit rond het leven van de tekenaar, het museum en de stichting in een beperkte oplage van 300 exemplaren.
Het mag duidelijk zijn, ook als Huis Marc Sleen zal de tekenaar en stripfenomeen uit Hoeilaart een hotspot blijven voor alle liefhebbers van Nero, de Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke en alle andere stripfiguren. Zeker in combinatie met het Stripcentrum aan de overkant, een must voor iedereen die houdt van de zgn. ‘Negende Kunst’.
Praktisch: voor meer informatie: Marie Neefs via marie.neefs@cbbd.be
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen