BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Markt van de Smaak op de Leuvense Grote Markt
30597
single,single-post,postid-30597,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Gesmaakt ontbijt in brasserie Improvisio

Markt van de Smaak op de Leuvense Grote Markt

Mevrouw Monique Swinnen, gedeputeerde Vlaams-Brabant

Mevrouw Monique Swinnen, gedeputeerde Vlaams-Brabant

Aan producenten van streekproducten is er in Vlaams-Brabant, net zomin als in de andere Vlaamse provincies, geen gebrek. Bierbrouwers, ambachtelijke slagers en bakkers, akker-en wijnbouwers, fruittelers, koffiebranders, kaasmakers, chocolatiers, zalmrokers enz. zijn dagelijks in de weer om de consument van vandaag die zich meer dan ooit bewust is van het belang van gezonde en eerlijk geproduceerde voeding, hun topproducten te kunnen aanbieden. Het gaat dan om producten van ‘kort bij huis’ en van ‘de korte keten’ die met veel vakmanschap en liefde gemaakt worden.

Heerlijke Nijswolkjes

Heerlijke Nijswolkjes

Om het evenement ‘Markt van de Smaak’ die op donderdag 14 november van 15 u. tot 22 u. op de Leuvense Grote Markt plaatsvindt, gepast op smaak te brengen, hadden de organisatoren de pers in Brasserie Improvisio opgetrommeld om tijdens een zogenaamd ‘Ontbijt van de Smaak’ hun intenties kenbaar te maken. Temidden van tafels die overvloedig gevuld waren met heerlijke streeklekkernijen werd het toekomstige evenement nader toegelicht. In naam van de deelnemende producenten – niet minder dan 30 die bovendien nagenoeg allemaal aanwezig waren – begroette dhr. Paul Vleminckx, voorzitter Streekproducten Vlaams-Brabant vzw, de aanwezigen en dankte ook de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven en Radio 2, de mede-organisatoren van Markt van de Smaak. Namens de stad verwelkomde dhr. Johan Geleyns, kersvers schepen van Handel, Verkeer en Sport, de talrijk opgekomen gasten. Dan was het de beurt aan mevrouw Monique Swinnen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid, toerisme en streekproducten, die in de haar typerende amicale stijl haar waardering uitsprak voor het prachtige werk waarmee de Brabantse smaakmakers met hun ‘straffe producten’ de provincie, ook buiten de provinciegrenzen, kleur en smaak geven. Dat de Week van de Smaak 2019 met het thema ‘Kleur en Kunst’ campagne voert, is voor de stad Leuven mooi meegenomen want als kunststad staat de provinciehoofdstad al langer in de kijker. Bijzonder verheugd was de gedeputeerde over het initiatief ‘Markt van de Smaak’ dat na een afwezigheid van tien jaar opnieuw op de Leuvense agenda verschijnt dankzij de gedrevenheid en de samenhorigheid van de deelnemende producenten.

Groepsfoto van enkele standhouders

Groepsfoto van enkele standhouders

Vervolgens was het de beurt aan de standhouders die zichzelf en hun producten kort kwamen voorstellen. De naam van hun bedrijf en hun ‘specialiteiten’ staan vermeld op de website www.marktvandesmaak.be Ook op de folder die naar aanleiding van het evenement verspreid wordt, is die informatie te vinden. Ten slotte werd ook nog de ‘Smaakkaart’ voorgesteld waarbij na registratie op de bovenvermelde website 1000 kaarten van respectievelijk 5, 10 en 20 euro te winnen zijn die bij een producent van keuze verzilverd kunnen worden. Die kaart is ook te winnen op de Markt zelf na een ‘straffe zwier’ aan een Rad van Fortuin.

Als prelude op het aanstaande evenement konden de aanwezigen voluit genieten van het uitgestalde ‘Ontbijt’ waarbij ‘hapjes’ als huisbereide charcuterie, kazen, zalmtoastjes, gebakjes, speculaas, yoghurts en ‘tapjes’ als bubbels, artisanale biertjes, likeuren, koffie en thee menig gehemelte vrolijk tilt deden slaan.

Info: www.straffestreek.be en www.marktvandesmaak.be/standhouders

Perscontacten: Frank Ilsbroeckx: info@vlaamsbrabant.be en Joke Gillis, projectcoördinator streekproducten Vlaams-Brabant: straffestreek@vlaamsbrabant.be

Tekst en foto’s: Guy Meus
Foto bovenaan: Gesmaakt ontbijt in brasserie Improvisio