Mechelen zoekt torenbouwers
34132
post-template-default,single,single-post,postid-34132,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Mechelen zoekt torenbouwers

Mechelen zoekt torenbouwers

Van links naar rechts: professor Verbruggen, schepen Calvo, kunstenaar Megens en burgemeester Vandersmissen

Van links naar rechts: professor Verbruggen, schepen Calvo, kunstenaar Megens en burgemeester Vandersmissen

In 2020 is het precies 500 jaar geleden dat de Sint-Romboutstoren voltooid werd. Sinds 1520 vormt de ruim 97 meter hoge toren hét icoon van Mechelen, al had er volgens de originele plannen nog een massale spits van 70 meter bovenop het bouwwerk moeten komen. Maar die is er nooit gekomen. Tot dit jaar… Men wil een 70 meter hoge kartonnen toren bouwen. Een half millennium na de laatste steenlegging maken we samen de Sint-Romboutstoren af. En daarvoor is de stad op zoek naar torenbouwers. Op zaterdag 29 februari kan iedereen de plannen komen bekijken in de oude brandweerkazerne en vanaf april krijgt het kartonnen bouwwerk vorm. Alle bouwonderdelen krijgen nadien een tweede leven.

Burgemeester Alexander Vandersmissen licht toe hoe dat de stad zowel in het verleden als vandaag veel ambities  tentoonspreid. In deze torenbouw willen ze ook alle Mechelaars en bezoekers aan de stad bij betrekken.

“Niet toevallig bouwen we onze torenspits in de oude brandweerkazerne. De link tussen vuur en de Sint-Romboutstoren is in de stad van de Manebrussers snel gelegd” geeft Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest, aan. “ Dit leegstaand gebouw is nu een broeihaard voor creativiteit  en ondernemerschap”.

Sven Verbruggen,  professor architectuur en stedenbouw aan de Universiteit Antwerpen,  gaat in op het inclusief beleid  en het duurzaam verhaal van de torenbouw in karton. Samen met kunstenaar Martijn Megens van Aspire vzw bedachten ze het torenproject en ze werkten het samen uit met Mechelen Feest. “ Voor de bouw van de torenspits is een uniek mecano-systeem ontworpen van buizen, knopen en invulwanden. Enkele duizenden onderdelen die op een ritmische wijze aan elkaar geklonken moeten worden . Dit vraagt toewijding, samenhorigheid en moed. Uiteindelijk worden alle onderdelen met een megakraan aaneengeklonken. Het is geen toren voor de eeuwigheid, maar voor een moment. Als het lukt dan breekt Mechelen het wereldrecord. De hoogste kartonnen toren is nu 25 meter hoog” aldus Swen Verbruggen.

IMG_0023-smallHet project gaat ook over duurzaamheid.  Er is gekozen voor buizen in geïmpregneerd karton, een gerecycleerd materiaal.  Door te werken met buizen van dezelfde lengte en een demonteerbaar systeem  kunnen de materialen nadien een gepaste sociale of culturele herbestemming krijgen.  Zo ontstaat er met de torenspitssegmenten een nieuw verhaal en creëren we plekken om te reflecteren over grote dromen, aspiraties, architecturale utopieën…

Van april tot en  met juni zijn er verschillende workshops waarvoor je je online kan inschrijven.  Handigheid is zeker een pluspunt maar wees gerust, je kan zeker een taak vinden die je past, ook al  ben je niet zo handig aangelegd.  Ook verenigingen en groepen zijn meer dan welkom om te komen bouwen.  Inschrijven kan voor een van de vastgelegde workshops of je kan contact opnemen met de organisatie om een ander moment af te spreken.

Is torenbouwer wel iets voor jou? Op zaterdag 29 februari kan iedereen het komen ontdekken van  16 tot 19 uur in de oude brandweerkazerne.  Iedereen is welkom om de plannen te komen ontdekken en zich  in te schrijven als torenbouwer.

Info: www.onzetoren.be & https://www.facebook.com/events/208235840321558

Perscontact: Annelies Roosen: annelies.roosen@mechelen.be

Verslag en foto’s: Marc Declercq