Mi Casa Peru
44985
post-template-default,single,single-post,postid-44985,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Mi Casa Peru

Mi Casa Peru

80 Recepten uit de Peruaanse keuken

De auteur Katinka Lansink Dodero groeide op in Appeldoorn in een gezin met een Peruaanse moeder en Nederlandse vader en twee broers. Zij gaat op zoek naar de latinowortels van haar familie en gedurende haar reizen naar Peru ontdekt zij de rijke Peruaanse keuken.

In de ban van het iconische gerecht ‘ceviche’ begint ze haar gastronomische speurtocht.

Peru kent een grote biodiversiteit, zo telt het meer dan 3500 soorten aardappels, 350 soorten chilipepers, 2145 vissoorten: echt een weelde aan lokale ingrediënten. De keuken heeft niet alleen Precolumbiaanse  en Spaanse invloeden, maar ook Afrikaanse (door de slavenhandel). Bij de afschaffing van de slavenhandel werden ze vervangen door Chinezen en Japanners die ook hun steentje  bijdroegen. De Peruaanse keuken is dus echt een versmelting van wereldsmaken.

Ondertussen prijkt een ‘ceviche’gerecht  op de kaart van menig Belgisch restaurant. De basis van ceviche is eigenlijk simpel: rauwe vis gegaard in ‘tijgermelk’ (limoen, chilipepers, zeezout…) en waarbij je verder zelf  eindeloos kan variëren. Zelfs een ingrediënt zoals quinoa is niet onbekend in onze dagelijkse keuken.

Wat opvalt bij de receptuur is dat de auteur moeilijk hier te verkrijgen ingrediënten vervangt door lokale producten.  Daarenboven heeft zij een cevichepedia waar je info terugvindt over gebruikte ingrediënten, verkoopadressen en restaurants (spijtig beperkt tot Nederland).

Het kookboek is een verzameling van familierecepten, traditionele basisgerechten en door de auteur gecreëerde recepten. Wat het boek bovendien aangenaam lezen maakt zijn de achtergrondverhalen, de familietradities en de anekdotes.

In Zuid-Amerika draait de keuken om de drie ‘B’s: bueno (goed), bonito (mooi ogend) en barato (goedkoop) en dat is ook het uitgangspunt van dit kookboek. Zelf zouden we er nog ‘picante’ extra aan toevoegen.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2021, 224 p, € 25, ISBN 9789024593729,

Recensent: Didier Van Houts