Michelin zingt de hoogmis van de horeca
66179
post-template-default,single,single-post,postid-66179,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Michelin zingt de hoogmis van de horeca

Michelin zingt de hoogmis van de horeca

Michelin deelde zopas de nieuwe selectie Rode en Groene Sterren en Bib Gourmands uit voor ons land en Luxemburg. In het Antwerpse A Room With a ZOO werden 2 nieuwe restaurants met 2 Micheling sterren voorgesteld, 9 met 1 ster en 1 Groene Ster. De nieuwe selectie voor België en Luxemburg telt intussen 792 restaurants, waaronder 153 sterrenrestaurants en 131 Bib Gourmand restaurants.

Memorabele momenten creëren en de laatste jaren ook letten op duurzaamheid, van bodem op bord. Daar staat Michelin voor. Uiteraard wordt de oorspronkelijke idee in het achterhoofd gehouden: chauffeurs onderweg tippen op restaurants die een verfijnde keuken hanteren. Bij één ster springt die er al uit in vergelijking met andere restaurants. Beter leven, duurzaamheid, dierenwelzijn, bio producten, de lokale voetafdruk en dus ook mobiliteit leveren 2 sterren op en dus ‘een omweg waard’. Bij 3 sterren is het een reis op zich, want dan spreken we van uitzonderlijke kunst. Aldus Alex Verhoeven, directeur van Michelin Belux. Plaats van het gebeuren was dus de Koningin Elisabethzaal bij de Zoo van Antwerpen, nu beter bekend in het MICE-milieu als ‘A Room With a ZOO’. De keuze op Antwerpen levert de barok-of koekenstad de nieuwe titel ‘San Sebastian aan de Schelde’ op, goed voor 3500 horecazaken die 6/7 open zijn. Antwerpen wordt zo  ‘De Smaakhaven’ van Vlaanderen.

Inhaalbeweging Wallonië

Chef Maurice Huynen (Hoeve De Bies)

Elf van de 15 nieuw Bib Gourmands situeren zich in Wallonië, de 4 andere in Vlaanderen. Opvallend, geen enkele in Limburg. Haute-Cuisine Neon uit Lier valt twee keer in de prijzen.  Chef Nils Proost mocht naast de reguliere Rode Ster ook een Groene mee naar huis nemen. “We gaan echt op zoek naar lokale producten bij de boeren in de buurt. Die inspireren ons: de eerste aardbeien, de eerste asperges. Dat zorgt voor een aparte beleving in de zaak. Daarnaast hanteren we echt het ‘zero waste’-principe, ” luidt het.  De Young Chef Award was voor Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge. Ook hij viel twee keer in de prijzen, want naast de award voor jonge chef, kreeg hij ook een Rode Ster. “ Zo’n ster is toch een schakelmoment, ik ben al van mijn 13e bezig met koken,” vertelt een trotse Malaisse. Naast hem mochten nog 8 restaurateurs juichen. Als daar waren: Mensa (St.Pieters-Woluwe), L’Impératif d’Eole (Quévy); Pré de chez Vous (Namen) , Pont Neuf (Antwerpen) en Neon (Lier) Slechts één Ster viel in Limburg. Dat mochten er meer zijn, hoorde je in de zaal. Soit, Maurice Huynen van Hoeve De Biets uit Voeren haalde de rode emailplaat binnen. Samen met sommelier Peterhans van Harinxma die de gerechten van de juiste wijnkeuze voorziet.  Beiden kennen elkaar van Beluga Loves You en Chäteau Néercanne. Beide zaken liggen in Maastricht.  “ We werden al enkele jaren als ‘runner up’ getipt en nu is het zo ver. Hoeve De Bies werd in de Coronatijd verbouwd. Ze kreeg een moderne twist zonder haar identiteit te verliezen. Er kwamen ook 2 luxe studio’s bij. Zulke zaken helpen uiteraard, maar de inspecteurs vielen voor het feit dat er wordt gekookt op hoog niveau, geïnspireerd door de lokale producten uit de Voerstreek.  Het wonen in een buitengebied weerspiegelt zich in de presentatie op bord: stoer met pure smaken, zonder veel tierelantijntjes”, aldus Huynen.

Oud vertrouwd

Sommelier Mathieu Vanneste (Boury)

Twee restaurants behouden hun 3 sterren. Dat zijn uiteraard Het Zilte (Antwerpen) en Boury (Roeselare). Leuk was dat Mathieu Vanneste van Boury ook nog eens de ‘Sommelier Award’ van het jaar kreeg uitgereikt. Dubbel feest dus. Vanneste werd geprezen om zijn durf, zijn en de zoektocht naar nieuwe combinaties.  “Alles kan, als het maar kwaliteit is,” concludeerde de man. Bij de 2-sterren noteerden we 2 nieuwkomers, of niet helemaal. Hof van Cleve by Floris Van Der veken in Kruisem nam immers de zaak over van de peetvader der chefs Peter Goossens, bij wie hij een mooi parcours doorliep. Goossens werd overigens onthaald op een staande ovatie. En de andere nieuwe 2-sterrenchef is Sir Kwinten uit St. Kwintens-Lennik, die vier jaar geleden een Bib Gourmand binnenhaalde. Het leven kan snel gaan. Zeker als er die niet-aflatende inspecteurs zijn, die gastronomie, beleving en senza in één totaalpakket gieten om zo jaarlijks weer te stuwen naar de keuken van morgen. Hoe die er waarschijnlijk uitziet? Alleszins gezond, zoveel is duidelijk.

Verliezers

Alle sterren

Waar winnaars zijn, zijn er helaas ook verliezers. Die worden gelukkig wel de avond voor de uitreiking opgebeld. Dat zijn niet de leukste telefoontjes. Soms omdat bepaalde zaken intussen zijn gesloten of veranderden de chef. Maar er bleken ook enkele uitbaters op een zucht van hun pensioen. En dat doet pijn. Patrick Bogaert wist 17 jaar lang zijn ster te houden bij ’t Overhamme in Aalst, maar volgens de inspecteurs miste de zaak anno 2024 wat schwung. Ook Château dy Mylord (Ellezelles), La Villa Emily (Brussel), L’Impératif (Roucourt) en Le Pré des Oréades (Spa)       moesten hun ster inleveren;

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen