BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Monopoly Mechelen speelklaar!
20838
single,single-post,postid-20838,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

IMG_0040

Monopoly Mechelen speelklaar!

In brouwerij het Anker werd op donderdag 7 november het nieuwe Monopolyspel voor het eerst gespeeld. “Wat heel leuk is, is dat heel het spel typisch Mechels is. Ook de kanskaarten en de kaarten van het algemeen fonds”, zegt Greet Geypen, schepen van Ruimtelijke ordening & stedenbouw, wonen, stadsvernieuwing, vastgoedbeleid, monumentenzorg, landbouw , Jeugd en gezin (Open Vld). Zo betaal je een GAS-boete omdat je stoep niet sneeuwvrij is of win je een prijs omdat je band mag optreden op Maanrock.

Nederlandse verdeler , Lieve Jaspaert, aan de tafel Els Van Itterbeeck en schepen Geypen

Nederlandse verdeler , Lieve Jaspaert, aan de tafel Els Van Itterbeeck en schepen Geypen

Schepen Greet Geypen speelde woensdag een eerste spelletje Mechelse Monopoly tegen Jonathan Baetens (De Spelfanaat) en Els Van Itterbeeck (commercieel medewerker, pr- promotie Brouwerij Het Anker- stokerij De Molenberg.  De brouwerij werd door de Mechelaars gekozen als laatste en duurste vakje op het spel. De brouwerij versloeg onder meer Planckendael, het Speelgoedmuseum en Technopolis.

De Mechelse Monopoly kwam tot stand in samenwerking met UiT in Mechelen. Meer dan 1.600 van de 2.000 dozen van de eerste oplage werden al gereserveerd nog voor iemand het spel had gezien. “UiT in Mechelen verkocht er intussen zo’n 800, maar toen de bordspellenwinkel Spelfanaat het nieuws online zette, is het helemaal ontploft.  Een waanzinnig succes. Vandaar dat er intussen 2.000 dozen werden bijbesteld”, aldus Lieve Jaspaert. Jonathan Baetens van De Spelfanaat: “Niemand had het spel gezien, maar we kregen al 875 reservaties en er komen er nog elke dag binnen.  Het spel is ook knap gedaan en een echt collectors item. Ik vraag mij alleen af hoe ik die dozen in de winkel ga zetten. Dat wordt stapelen”, lacht hij.

IMG_0030Op het nieuwe spel prijken bekende stadsgezichten zoals de Sint-Romboutstoren en Margareta van Oostenrijk, maar ook het Fort van Walem en het Mechels Broek.  De duurste huizen en hotels kunnen worden gebouwd in de IJzerenleen en de Bruul. Een Rommy, de kindermascotte van de stad, siert de bankbiljetten en ook de Kans- en Algemeen Fondskaarten kregen een Mechelse insteek. “Je koopt snoep voor de zangertjes van Sinte Mette. Betaal 50 euro”, luidt een kaart. “Ga naar de dichtstbijzijnde stadstuin” een andere. Werk van de Mechelse dienst Marketing & Communicatie. “Eens iets totaal anders en leuk om te doen”, lacht Lieve Jaspaert. Ook de vormgeving is het werk van een Mechelaar namelijk Dennis Kestelle. “Ik moet zeggen dat dit de mooiste Monopoly is geworden die ik al heb gezien”, zegt Pieter De Wulf van Piekenwulf en Monopoly Mechelen.

IMG_0037Een bedrijf in Nederland kocht de rechten voor Monopoly-Benelux. Daar hebben ze voor heel wat steden, dorpen en regio’s al een spel ontwikkeld. Ze hebben dan met Pieter De Wulf contact genomen voor de verdere verspreiding van het monopolyspel in België. Brugge kwam het eerst met een eigen versie van het populairste bordspel ter wereld, hiervan zijn er 5000 exemplaren. Voor het tweede spel heeft hij dan contact opgenomen met Mechelen. Hij werd er zeer warm onthaal.  De productie gebeurt in Ierland. Je moet rekenen voor een periode van concept tot en met productie van 4 à 5 maanden. Overal is het een groter succes dan men had gedacht. Om break-even te draaien moet je rekenen dat je zeker 2000 stuks moet verkopen. Mensen zijn zodanig trots dat monopoly (het  bekendste spel ter wereld) komt naar hun stad. Mensen vinden het leuk en ook plezant om het ook als cadeau te kopen. Het spelbord is wel wat te groot voor internationale toeristen om het mee te nemen. Wel heeft men gemerkt dat uitwijkelingen in Canada, Zuid- Afrika,  … het spel kopen. Per stad wordt er een website ontwikkeld om het spel op internet aan te bieden. Ook Gent, Antwerpen en Brussel zullen een eigen monopoly spel krijgen, er zijn ook reeds gesprekken met Kortrijk, Hasselt en Leuven.

Het spel is verkrijgbaar via UiT in Mechelen, De Spelfanaat en de brouwerij, maar het komt ook in andere winkels te liggen.

Info: www.monopolymechelen.be

Perscontact: Tom Lamberts, UiT in Mechelen

Tekst en foto’s: Marc Declercq