Mu.ZEE Maarten Vanden Eynde: Digging up the Future
48936
post-template-default,single,single-post,postid-48936,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Mu.ZEE Maarten Vanden Eynde: Digging up the Future

Mu.ZEE Maarten Vanden Eynde: Digging up the Future

Mu.ZEE brengt tot en met 16 januari 2022 de eerste retrospectieve van de Belgische kunstenaar Maarten Vanden Eynde. ‘Digging up the Future’ geeft een overzicht van zijn werk vanaf 2000 tot vandaag.  Een periode die niet alleen gekenmerkt wordt door enorme technologische vooruitgang, maar ook door opeenvolgende socio-economische  en ecologische crisissen. Al bijna twee decennia lang bestudeert Vanden Eynde de impact van de mens op de aarde. Daarbij concentreert hij zich op de huidige geologische laag die wij zullen achterlaten voor de toekomstige generaties. Als kunstenaar onderzoekt Vanden Eynde de fysieke eigenschappen van voorwerpen die ons omringen. Hij traceert de oorsprong van de verschillende materialen en de sociaal – economische, maar ook en vooral de ecologische context van waaruit ze worden gewonnen, getransporteerd en getransformeerd, tot aan hun impact op hun omgeving nadat ze zijn afgedankt of weggegooid. In zijn werk, dat sculpturen, installaties en fotografie omvat, ontrafelt hij het proces en de gevolgen van productie in de diepe tijd.

Blikvanger Vandeneynde

De tentoonstelling verzamelt ruim 30 werken, waaronder grote installaties en langlopende onderzoeksprojecten zoals ‘Plastic Reef’, een omvangrijke sculpturale installatie van rifachtig gesmolten plastic afval uit de oceanen van de wereld en ‘Around the World’, een enorme klos in de vorm van een raket, met 40.015 kilometer katoendraad eromheen gesponnen, om de belangrijke rol die katoen op wereldvlak speelt in de verf te zetten.  Vanden Eynde maakt welke elementen tot de klimaatcrisis en de aantasting van het milieu leiden. Momenteel onderzoekt de kunstenaar de invloed van trans-Atlantische handel is essentiële materialen zoals rubber, koper, kobalt, olie, ivoor, lithium en uranium. Een onderzoek naar de evolutie van de mensheid, het ontstaan van naties en andere globale machtsstructuren. Daarbij zet hij je als kijker soms ook op het verkeerde been en zijn sommige werken van een soort cynische humor gespeend.

Praktisch: www. Muzee.be, Mu.ZEE, Romestraat 11, 8400 Oostende, open van dinsdag tot zondag van 10u tot 17.30 u. Gesloten op maandag, Kerst- en nieuwjaarsdag. Bij de tentoonstelling verschijnt een volledig geïllustreerde monografie in kleur, uitgegeven door het Mercatorfonds.  De tentoonstelling loopt in 2022 ook in ‘La Kunsthalle Mulhouse’ (F)

Perscontact:  Colette Castermans           Colette.castermans@muzee.be

Verslag en foto’s : Jempi Welkenhuyzen