Museum Mayer van den Bergh breidt uit
55136
post-template-default,single,single-post,postid-55136,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Museum Mayer van den Bergh breidt uit

Museum Mayer van den Bergh breidt uit

Voorgevel museum.

Museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat te Antwerpen is geen groot museum en evenmin het gekendste in Antwerpen. Het museum heeft wel meer dan 60 objecten op de Vlaamse Topstukkenlijst met als vaandeldrager de Dulle Griet Van Pieter Bruegel de Oude. Dit is een van de hoogtepunten van de Westerse cultuurgeschiedenis. Op dit unieke en mysterieuze schilderij ontdek je telkens weer iets nieuws. Fritz kocht het werk via een tussenpersoon voor 488 frank. Een weloverwogen aankoop, die een geniale vondst bleek te zijn. De collectie is bij testament één en ondeelbaar. Er zijn middeleeuwse sculpturen, Vlaamse Primitieven, textiel, juwelen en meubels. Op nauwelijks 10 jaar tijd verzamelde Fritz Mayer van den Bergh zo’n 6.000 kunstobjecten via tussenpersonen en netwerken. Hij was een bevlogen kunstkenner. Toen hij in 1901 plots stierf bleef moeder Henriette achter met de onvoltooide wens van haar zoon: een eigen museum. Op drie jaar tijd vervulde moeder Henriette die wens. Het werd een museum naast hun huis. De stad Antwerpen en een Raad van Regenten beheren sinds 1951 het gebouw en de collectie. De Raad van Regenten is een historische term en een unieke constructie.

Thomas Leysen, voorzitter van de Raad van Regenten beklemtoonde dat het museum altijd wat gewrongen zat. Het Museum was in zijn tijd niet ontworpen om veel bezoek te krijgen.

Interieur museum.

In het familiehuis, vroeger het stadspaleis genoemd, naast het museum zat tot voor kort het districtshuis van Antwerpen. Het verlaten gebouw krijgt nu een nieuwe bestemming. Het doel: de geest van Fritz en Henriette samen te brengen met de 21e eeuw. Het huis is een tijdscapsule en met respect voor historiciteit komt er een nieuw ontwerp. De restauratie en uitbreiding zal de collectie meer adem geven. Hiervoor zijn verschillende vooronderzoeken bezig. De architecten zijn ook al aangeduid. Men gaat in zee met Happel Cornelisse Verhoeven BV uit Nederland, die bijgestaan worden door Julian Harraps Architects. Dit Britse architectenbureau maakt deel uit van hert team dat in Antwerpen ook de Bourlaschouwburg onder handen neemt. De Nederlanders hebben onder meer de verbouwing van Museum De Lakenhal in Leiden op hun conto.

Het museumgebouw wordt zo integer mogelijk behouden. Hier zullen alleen noodzakelijke ingrepen plaatsvinden. De 3.100 kunstwerken en 2.500 munten en penningen blijven het middelpunt van het museum. Met de hereniging van het familiehuis met het museum zal Mayer van den Bergh niet langer verborgen zijn. Het museum zal nog nadrukkelijker kunnen inzetten op intimiteit en authenticiteit waardoor de beleving voor de bezoeker alleen nog maar intenser zal worden.

Het stadspaleis zal een hele verandering moeten ondergaan. Onthaal, extra  tentoonstellingsruimtes en andere functies zullen hier komen. Waar het kan wil men de originele staat terugbrengen. Sommige authentieke elementen zijn verdwenen maar er zou nog voldoende bewaard zijn om de sfeer van het begin van de vorige eeuw  terug te brengen. De originele binnenplaats zal terug komen. Hier staan nu de overblijfselen van de loketten van het districtshuis. De binnenplaats wordt een centrale plek. Een Leegte toevoegen aan de Volte, volgens een der architecten. Hier gaan ook de bezoekers binnenkomen via de poortingang. Ook de achter een muur verstopte doorgang van het familiehuis naar het museum wordt opnieuw vrijgemaakt.

Een timing van de werkzaamheden is nog niet bekend. Aan de financiering wordt nog gesleuteld en de vooronderzoeken lopen nog tot voorjaar 2023. Vooronderzoeken in verband met bouwkundige staat en erfgoeddelen. Zo kan men een juiste inschatting maken voor de werkzaamheden betreffende bouwfysica, stabiliteit, installaties en akoestiek.

Mayer van den Bergh zal niet langer een verborgen plek zijn, maar een museum dat een stuk zichtbaarder wordt op straat.

Info: www.museummayervandenbergh.be

Perscontact: Freya Vanwijnsberghe    Freya.vanwijnsberghe@antwerpen.be

Verslag en foto’s: Gust Charrin