Napoleon, voorbij de Mythe
44215
post-template-default,single,single-post,postid-44215,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Napoleon, voorbij de Mythe

Napoleon, voorbij de Mythe

Van 3 april 2021 tot en met 9 januari 2022 organiseert Europa Expo opnieuw een knappe tentoonstelling in het station Luik-Guillemins. Onder de noemer ‘Napoleon, voorbij de Mythe’ krijg je een hedendaagse een meervoudige kijk op de historische figuur van Bonaparte. Deze grote tentoonstelling vormt een onderdeel van de herdenking dat Napoleon tweehonderd jaar geleden is overleden. Na de prestigieuze expo rond Toetanchamon afgelopen jaar, pakt Europa Expo uit met een nog grotere tentoonstelling dan die rond de Egyptische farao.

Mooi serviesgoed

‘ De mythe voorbij’ is goed voor bijna 3000 vierkante meter exhibitie.  In totaal worden er meer dan 300 authentieke en belangrijke stukken getoond. Afkomstig uit privécollecties, waaronder die van de bekende verzamelaar Bruno Ledoux, krijg je anderhalf uur lang een opzienbarend schouwspel te zien. Drie grote originele decors, scenario’s, uitzonderlijke stuken, tekst en film en een audiogids zorgen ervoor dat je bezoek educatief en interessant wordt. Op enkele kleine Nederlandstalige taalfoutjes na (een dt-fout, verdeling in plaats van verdeeldheid) zorgen de viertalige tekstpanelen ervoor dat alle thema’s goed worden geduid. Naast een klassieke, chronologische route, concentreert de Luikse expo zich op een tiental thema’s, die Napoleon als mens, als militair en binnen zijn leven kritisch duiden.  Gesteund door historici, onder leiding van professor Philippe Raxhon van de Luikse universiteit en onder hoede van de Fondation Napoléon worden de thema’s en stellingen met de nodige nuances gebracht.  Al blijkt wel dat Bonaparte een unieke persoonlijkheid was.  En dat niet alleen omwille van de 57 veldslagen die hij vocht als militair, maar ook over zijn aanpak als staatsman, denk aan de ‘Code Napoléon’, het concordaat, het wetboek van strafrecht, het kadaster, de Banque de France of de indeling van het land in prefecturen.  Om zijn privéleven niet te vergeten, waar hij vooral de artistieke beweging ondersteunde. De zgn. empirestijl gaat veel verder dan het raamwerk van interieurdecoratie en de invloed op de architectuur, monumenten, kunst en mode. Ook schrijvers en componisten genoten zijn voorkeur.

Dat precies in Luik deze indrukwekkende tentoonstelling wordt georganiseerd, is niet toevallig. Napoleon kwam twee keer naar de vurige stede. De eerste keer in 1803 met Josephine. Dat maakte een grote indruk op de Luikenaars die hem met alle égards ontvingen, getuige een schilderij van kunstschilder Jean Auguste Ingres, getiteld ‘Eerste Consul Bonaparte’. Het was ook toen dat Napoleon een Franse ingenieur de opdracht gaf in Luik aan de Maas een kanongieterij te bouwen op de plaats van de voormalige St.Leonard Priorij. En Bonaparte keerde nog een tweede keer terug naar Luik in 1811. Toen zou hij er enkele dagen verblijven met Marie-Louise. Wallonië leverde overigens regelmatig soldaten voor de troepen. Hierdoor werd het Waals zelfs een officieel gesproken taal in het leger! En er is nog een link met ons land, zelfs met ons vorstenhuis: Napoleons eerste verloofde Désirée Clary, huwde met Jean Baptiste Bernadotte. En als je de stamboom volgt kom je automatisch bij onze dynastie uit. Misschien wat ver gezocht, maar toch.

Praktisch: de tentoonstelling is 7 dagen op 7 open, van 9.45 uur tot 19.30 uur (laatste toegang 17.30 uur).  Er is een officiële catalogus in het Frans. Tickets  en informatie: www.europaexpo.be

Perscontact: Lionel Halleux  lionelhalleux@cp-expo.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen Foto’s: Anne Marie Jacob